< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 25 octombrie 2007

UDMR sare calul

Adomnitei respinge pretentiile imposibile ale maghiarilor * Pachetul de legi ale Educatiei, amanat pana dupa euroalegeri

Cu o zi inainte de lansarea proiectului privind pachetul de legi ale Educatiei, liderul UDMR Marko Bela i-a cerut ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, schimbari radicale in invatamantul pentru minoritatea maghiara. Ministrul a refuzat pretentiile udemeristului, dar lansarea proiectului a fost amanata pana dupa euroalegeri, sub pretextul ca actualul context nu este oportun pentru o dezbatere serioasa.

Mobilizat de riscul pierderii alegerilor pentru PE, Marko Bela si-a radicalizat actiunile si a mai facut un pas fara precedent, mergand, marti seara, la ministrul Educatiei, cu o intreaga lista de solicitari vizand exclusiv invatamantul pentru minoritatea maghiara, au precizat surse parlamentare, citate de Mediafax. Marko a cerut ca limba romana sa fie invatata de catre scolarii de etnie maghiara ca limba straina, Istoria romanilor si Geografia Romaniei sa fie studiate in limba maghiara si, implicit, examenele aferente acestor discipline sa fie sustinute tot in maghiara. Mai mult, liderul UDMR a mai cerut ca directoriii unitatilor de invatamant din comunitatile maghiare sa fie numiti dintre reprezentanti ai etniei, sustin sursele citate. Pentru ca la dezbaterea proiectului de lege privind statutul minoritatilor, udemeristii au ridicat aceleasi pretentii, initiativa legislativa este blocata in Parlament de doi ani. In aceste conditii, Marko a decis sa incerce o alta cale.

Solicitari discriminatorii

Solicitarile liderului UDMR au fost insa respinse de ministrul Cristian Adomnitei, care a apreciat ca, daca ar da curs acestor cereri, ar discrimina celelalte minoritati, putand fi create mari convulsii sociale, au precizat aceleasi surse. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei a transmis, ieri, un comunicat potrivit caruia lansarea pachetului de legi ale Educatiei, care trebuia sa fie facuta tot ieri, a fost amanata pana dupa euroscrutin, in urma unei analize asupra oportunitatii momentului in care acest pachet important ar fi fost supus dezbaterii publice. Potrivit sursei citate, dupa ce, cu o seara in urma, presedintele Basescu a propus declansarea referendumului si, in acelasi timp, in perioada urmatoare se va desfasura campania electorala pentru PE, conducerea ministerului a considerat ca "o dezbatere publica activa si constructiva asupra cadrului legal al educatiei romanesti ar fi fost acum profund afectata". "Educatia reprezinta o prioritate nationala si are nevoie de un pact transpartinic, de implicare reala a tuturor factorilor de decizie". Dupa lansarea acestui proiect, discutat cu sindicatele, federatiile studentesti si comunitatile academice, pachetul de legi va fi supus dezbaterii publice timp de o luna, pentru ca orice persoana sa-si poata exprima opiniile legate de noua legislatie din invatamant. (R.I.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=228471&data=2007-10-25