< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 22 octombrie 2007

Un sondaj INSOMAR prezinta PNG prabusit la 5%

Gigi a cazut pe prag

Partidul Noua Generatie - formatiunea finantatorului Stelei George Becali - a pierdut patru procente intr-o luna, zbatandu-se acum in zona pragului electoral de 5% necesar intrarii in Parlament. Si "locomotiva" Becali, evaluata in topul increderii in personalitati politice, inregistreaza o scadere de sapte procente fata de luna precedenta. Datele sunt desprinse dintr-un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 10-17 octombrie 2007.

Cotat la aproape 12% in februarie 2007, partidul lui Becali a ajuns, potrivit cercetarilor INSOMAR, la 9,3% in septembrie si 5,3% in octombrie. Cu exceptia PNG, dinamica preferintelor electorale nu inregistreaza schimbari notabile in ierarhia actorilor politici. PD (42,3%) ramane, in octombrie, lider in clasamentul intentiilor de vot pentru Parlament, urmat de PSD (19,3%), PNL (13,4%), PNG (5,3%). In jurul pragului electoral se mai situeaza PRM si UDMR. "Sub acest prag, PC si PLD tind sa capitalizeze cate trei procente din totalul celor ramase pentru a intretine speranta calificarii in <<liga parlamentarelor>>", noteaza autorii sondajului, in raport. De mentionat faptul ca numarul indecisilor si al non-votantilor totalizeaza o treime dintre subiectii cercetarii. (fig.1)

Boc si Stolojan pierd teren

In ceea ce priveste increderea in principalele personalitati politice, sursa citata arata ca nivelul credibilitatii presedintelui Basescu se mentine ridicat (52-53%), la cote semnificativ mai scazute (21-22%) situandu-se liderii PNL - Calin Popescu Tariceanu si PSD - Mircea Geoana (fig.2). George Becali inregistreaza o scadere de 7% fata de luna precedenta, iar cotele lui Theodor Stolojan si Emil Boc se diminueaza cu cate trei procente.

Cresterea pensiilor da bine la imagine

Potrivit INSOMAR, sursa principala a imbunatatirii perceptiei sociale cu privire la activitatea Guvernului din ultima perioada o constituie masura anuntata de marire a pensiilor (25%). "E posibil, totusi, ca impactul acestei masuri sa fi fost contracarat in buna masura de recenta tendinta a majorarii preturilor la unele produse si servicii, explicand o parte a nemultumirii sociale la adresa actualei guvernari. In mod cert, insa, cresterea nivelului pensiilor este considerata de subiectii cercetarii intre primele trei urgente restante ale guvernarii (31%), acompaniata de asteptata crestere a salariilor (57%) si a imbunatatirii situatiei din domeniul sistemului de sanatate (42%)", spun autorii studiului. Rezultatele cercetarii INSOMAR - realizata pe un esantion de 1561 de persoane, reprezentativ la nivel national - au o marja de eroare admisa de plus/ minus 2,7%. Beneficiarul sondajului este Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom.

Lista preferata, varianta BCS

Biroul de Cercetari Sociale (BCS) a chestionat populatia cu privire la intentia de vot pentru europarlamentare, aratand mai intai subiectilor listele cu propusii fiecarui partid. Castigatoare au iesit listele PD, PSD si PNL - in aceasta ordine.

Conform presedintelui BCS, Bruno Stefan, institutul sau a efectuat doua sondaje nationale in acelasi timp, 9-17 octombrie 2007, pentru doi clienti diferiti: Fundatia Societatea Civila si Centrul pentru Apararea Drepturilor Omului, Marketing si Relatii Publice. Sondajele au fost efectuate pe esantioane diferite de cetateni, cu operatori de interviu diferiti, in localitati diferite. "In urma prelucrarii datelor s-au obtinut rezultate aproape identice la toate intrebarile similare", spune seful BCS. Conform lui Bruno Stefan, intrebarea privind intentia de vot la alegerile europarlamentare a fost diferita de intrebarea standard intalnita frecvent in sondajele de opinie, subiectii intervievati in cele doua sondaje fiind rugati sa mentioneze partidul pe care il aleg doar dupa ce au citit lista cu reprezentantii propusi de fiecare partid. "O astfel de intrebare a produs rezultate usor diferite fata de intrebarea-standard, dar ele sunt mai aproape de realitatea de la urne, deoarece sunt unii alegatori care se hotarasc cu cine sa voteze abia in cabina de vot, dupa ce citesc buletinul cu numele candidatilor", sustine presedintele BCS. Aplicand metoda "intai citesti lista, apoi te pronunti", BCS a descoperit ca pentru PD voteaza 30%, 23% opteaza pentru PSD, 15% pentru PNL si 10% pentru PNG.

Topul pentru PE vazut de ATLE

Un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), in perioada 11 - 16 octombrie 2007, arata ca PD si PSD ar lua cele mai multe voturi la europarlamentare.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 34% dintre romani ar vota PD si 25,4% - PSD. Pe locurile 3-4 s-ar situa liberalii si penegistii lui Gigi Becali. Conform analistilor ATLE, scorul mic obtinut de liberali are o explicatie: "La fel ca si in cazul alegerilor parlamentare interne, scandalul de coruptie in care a fost implicat fostul ministru Decebal Traian Remes pare sa-si fi pus amprenta asupra PNL, aflat in scadere". ATLE prezinta studiul ca facand parte din programul de cercetari sociologice "Barometru politic" si nu precizeaza nici un comanditar. Asociatia spune ca sondajul din octombrie a fost realizat pe un esantion de 1077 de persoane, reprezentativ la nivel national, marja de eroare pentru rezultatele obtinute fiind de plus/minus 3%.

Necunoscuta "25 noiembrie"

Trei sferturi dintre romani (74%) habar nu au care este data la care se vor desfasura alegerile pentru Parlamentul European, putini fiind cei care acorda un interes explicit evenimentului, releva sondajul INSOMAR realizat cu o luna inainte de prezentarea la urne. Potrivit cercetarii, dintre cei 26% care pretind ca stiu ziua in care vor merge la vot, numai jumatate indica data corecta - 25 noiembrie. "O asemenea imprejurare intretine, deocamdata, supozitia unei prezente scazute la scrutinul europarlamentar anuntat", concluzioneaza autorii studiului. n

Finala

Basescu - Geoana

Daca maine s-ar organiza alegeri prezidentiale, in "finala" pentru Cotroceni ar intra Traian Basescu (40,6%) si Mircea Geoana (17,9%), releva datele sondajului realizat in luna octombrie de ATLE. Potrivit cercetarii, pentru Gigi Becali - presedinte se pronunta 15,5% dintre romani, iar pentru C.V. Tudor 8,6%. Cu sanse nesemnificative sunt prezentati Cozmin Gusa (2,9%), Marko Bela (2,4%), Marian Milut (2,4%), Dan Voiculescu (2,3%) si Emil Constantinescu (1,2%). Cu 43%, Basescu este lider si in topul increderii in personalitati politice de a-si asuma acum sau pe viitor roluri importante in conducerea tarii. Conform ATLE, seful statului este urmat la aceasta categorie de un grup compact de lideri situati in zona 29-27%: Gigi Becali, Theodor Stolojan, Mircea Geoana. Fata de luna trecuta, sociologii constata caderi in topul credibilitatii pentru majoritatea personajelor testate. n

Pentru alegeri cuplate

Doua sondaje de opinie realizate, in octombrie, de doua institute diferite, ATLE si BCS au testat piata pe tema organizarii alegerilor parlamentare in acelasi timp cu alegerile locale anul viitor. Majoritatea subiectilor chestionati de ATLE (56%) se declara de acord cu ipoteza organizarii alegerilor locale concomitent cu alegerile parlamentare, in vara anului 2008. Conform sondajului BCS, numai 33% dintre subiecti s-au pronuntat favorabil pe aceeasi tema, in timp ce 34,7% au aratat ca prefera alegeri "la date diferite", iar 25,3% au apreciat ca "nu conteaza acest lucru". n

Mai bine ca anul trecut

Romanii afirma ca situatia lor social-economica a evoluat pozitiv in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, releva sondajul INSOMAR. Astfel, comparativ cu cei aproximativ 21% din repondenti care considerau, in octombrie 2006, ca viata lor evoluase spre "mai bine" si "mult mai bine" fata de perioada anterioara, in octombrie 2007 ponderea celor care exprima aprecieri similare urca spre 28%. Concomitent, curba evolutiei perceptiilor legate de mersul economiei inregistreaza o evolutie ascendenta, desi semnificativ mai oscilanta. Intre cei care in octombrie 2006 considerau ca "economia va creste" (31%) si cei care sustin acelasi lucru in octombrie 2007 (36%), distanta este de cinci procente, dar in crestere cu aproape 7% fata de luna trecuta, observa INSOMAR.

Pagina realizata de Ovidiu BANCHES

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=228319&data=2007-10-22