< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - miercuri, 10 octombrie 2007

Stiri pe scurt

Petrom ieftineste benzina

Petrom va reduce, incepand de azi, pretul benzinelor comercializate in statiile proprii cu sase bani/litru. Astfel un litru de benzina Premium 95 va costa 3,27 lei, unul de Eco Premium 95 - 3,29 lei si litrul de benzina Top Premium 99+ - 3,59 lei. Pretul motorinelor va ramane neschimbat si anume 3,22 lei litrul de Euro Diesel 4 si 3,29 lei litrul de Top euro diesel 4. Masura de modificare a preturilor companiei vine ca urmare a scaderii cotatiilor internationale, adaptata conditiilor de piata din Romania. Petrom SA detine in Romania circa 500 de statii Petrom, dintre care 77 de statii functioneaza conform unui concept modern, care introduce standarde de calitate internationala. (G.M.)

Oale si pensii private

Compania Zepter Fond de Pensii a fost autorizata ieri ca administrator de fond de pensii private obligatorii, fiind compania cu numarul 18 care activeaza pe Pilonul II. Totodata, CSSPP a autorizat si prospectul schemei de pensii al Zepter Fond de Pensii. "Odata cu autorizarea prospectului schemei de pensii administrata privat, a fost aprobata si avizarea actului individual de aderare, anexat acestui prospect", se arata intr-un comunicat al CSSPP. Compania proaspat avizata desfasoara in prezent activitati de vanzari directe de electrocasnice, cosmetice, echipamente de bucatarie etc. Cu toate ca aceasta companie are o retea vasta de agenti comerciali, experienta in finante si administrarea banilor este pusa sub un mare semn de intrebare. Semne de intrebare sunt ridicate deoarece administrarea unui fond de pensii inseamna nu numai atragerea contribuabililor, ci administrarea eficienta a banilor pe termen lung, adica investirea fondurilor in asa fel incat sa se obtina cele mai bune randamente in conditii acceptabile de risc. (Corina SCARLAT)

Croaziera Constanta-Istanbul - Odessa

Incepand din noiembrie, turistii vor putea ajunge la Istanbul si la Odessa cu ajutorul unei nave de croaziera ce va pleca din portul Constanta. Linia regulata de pasageri va fi inaugurata oficial pe 6 noiembrie si, potrivit directorului firmei Navlomar, Virgil Dragan, este pentru prima data cand turistii romani si straini pot opta pentru o croaziera pe Marea Neagra, cu plecare din Constanta. Nava "Yuzhnaya Palmyra" va pleca de patru ori pe luna din Constanta, dar pentru acest an vor avea loc doar doua curse demonstrative cu cate 200 de turisti la bord, iar din aprilie 2008 va intra in exploatare comerciala. Biletele pentru croaziera pornesc de la 220 de euro, fara taxa de pasageri, pentru cabinele cu patru paturi, cele cu doua paturi costa 270 de euro, iar camerele de lux au preturi cuprinse intre 993 si 1.163 de euro. Tariful acopera transportul Constanta-Istanbul-Odessa, trei mese pe zi si cazarea pe perioada stationarii in port. Optional, vor fi oferite excursii organizate cu ghid. Pentru proprietarii de autoturisme, nava dispune si de 277 de locuri pentru masini. Nava "Yuzhnaya Palmyra" are 138 de cabine (dintre care cinci de lux), cu 464 de paturi si este dotata cu sali de sport, baruri, cinematografe, piscine, saloane de infrumusetare si chiar cu o sala de conferinte. (C.S.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=227750&data=2007-10-10