< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 1 octombrie 2007

Instigatorul

Traian Basescu, cel care s-a autointitulat presedinte-jucator, a fost la un pas sa transforme Piata Universitatii intr-o scena de razboi intre simpatizantii si contestatarii sai

Presedintele Traian Basescu a fost prezent sambata seara in Piata Universitatii unde trebuia sa isi prezinte raportul. Venirea sefului statului la "kilometrul 0" a fost insa contestata de catre fostul presedinte Emil Constantinescu care, cu ajutorul liderilor PNTCD, a organizat o contramanifestatie. Desi nu au existat incidente, lucrurile au fost la un pas sa degenereze si sa se transforme intr-o confruntare intre simpatizantii lui Traian Basescu si tabara care ii contesta prezenta acestuia la Universitate. Grav este faptul ca situatia putea sa ia o turnura regretabila chiar din cauza presedintelui, care a incitat la demolarea gardurilor dintre cele doua tabere.

Piata Universitatii a fost sambata, impartita intre doi presedinti, fost si actual: Emil Constantinescu si Traian Basescu. La confruntarea dintre cele doua tabere si-au adus contributia membri si simpatizanti ai PNTCD si ai Actunii Populare pe de o parte (la fantana de la Arhitectura) si cei ai PD pe de alta parte (in fata Teatrului National). Evenimentul s-a desfasurat fara incidente majore, dar lucrurile ar fi putut lua o turnura tragica tocmai din cauza presedintelui. Traian Basescu a comis un act total iresponsabil, cerand fortelor de ordine sa dea la o parte gardurile care desparteau cele doua tabere si sa ii lase pe contestatarii sai sa se alature celor care il sustineau. "Dati gardurile la o parte! Romanii trebuie sa fie impreuna. Rog fortele de ordine sa dea gardurile la o parte, sa-i lase pe romanii de la Arhitectura (n.r. - locul in care se aflau contra-manifestantii) sa vina aici. Trebuie sa incetam sa mai fim despartiti unii de altii. Ne-a despartit suficient istoria si a pus un Prut intre noi. Va rog dragi domni cu steaguri galbene veniti aici intre romani", a cerut presedintele in aplauzele frenetice ale simpatizantilor sai.

Solicitarea sefului statului a fost una cat se poate de iresponsabila si, mai grav, ea incalca flagrant legea care prevede ca participantilor la anumite manifestatii, inclusiv de genul celor de sambata, trebuie sa li se asigure protectia. Piata Universitatii s-ar fi putut transforma intr-o scena de razboi intre cele doua tabere in cazul in care gardurile ar fi fost inlaturate. Mai ales ca situatia era extrem de tensionata cu mult timp inainte de sosirea presedintelui. Astfel, inca de la ora 16.00, intre cele doua tabere a izbucnit un conflict verbal care i-a determinat pe jandarmi sa interzica trecerea manifestantilor dintr-o parte in alta a Pietei Universitatii.

De asemenea, daca gardurile ar fi fost date la o parte, zeci de oameni ar fi putut fi raniti in cazul in care ar fi invadat carosabilul pentru a traversa strada. Asta intrucat circulatia in zona nu a fost oprita. Intr-o asemenea situatie, principalii vinovati ar fi fost fortele de ordine, dar mai ales seful statului. Trasa la raspundere ar fi fost insa doar Jandarmeria.

Dupa dorinta contestatarilor

Grav este si faptul ca jandarmii au dat curs intr-o oarecare masura apelului presedintelui. Lucru recunoscut chiar de catre purtatorul de cuvant al Jandarmeriei. Sublocotenentul Marius Militaru ne-a declarat ca jandarmii i-au intrebat pe contestatarii lui Traian Basescu daca doresc sa se alature chemarilor sefului statului, dar acestia "au refuzat categoric". Ce nu a spus sublocotenentul este ce s-ar fi intamplat in cazul in care acestia acceptau sa se alature simpatizantilor presedintelui. Cel mai probabil, intre cele doua parti ar fi izbucnit un conflict pentru aplanarea caruia ar fi fost nevoie de interventia in forta a jandarmilor. Caz in care ar fi trebuit sa intervina si Serviciul de Paza si Protectie pentru a-i asigura integritatea sefului statului. Care nu a fost pusa in pericol pe perioada manifestatiei, asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant SPP, Bogdan Onea. "SPP se ocupa exclusiv de protectia demnitarilor. Din acest punct de vedere, securitatea demnitarului (Traian Basescu - n.r.) a fost la cote maxime si nu a existat un pericol pe durata manifestatiei", a spus acesta.

David: gardurile nu trebuiau scoase

Atitudinea presedintelui si iresponsabilitatea acestuia au fost criticate dur chiar de catre ministrul Internelor, in subordinea caruia se afla Jandarmeria. Cristian David a sustinut ca Jandarmeria a procedat bine in momentul in care nu a inlaturat acele garduri. "Presedintele ar trebui sa realizeze ca acele garduri montate in Piata Universitatii, care desparteau romanii de romani, reprezinta exact rezultatul politicii sale, nu de sustinere si de reprezentare a interesului intregului popor, ci in buna masura de dezorganizare, dezbinare si de haos. Este ceea ce am vazut aseara si ce am interpretat atunci cand presedintele a cerut scoaterea gardurilor. Eu cred ca nu este nimic mai elocvent si ilustrativ decat aceasta solicitare a presedintelui, care inseamna, implicit, recunoasterea faptului ca a reusit aceasta performanta, foarte regretabila, de a separa romanii de romani, impartindu-i in buni si rai. Totodata, prin acest gest, a impartit justitia dupa crezul si interesele politice ale momentului", a adaugat ministrul. (Oana ROTARU)

Basescu n-a dat raportul

Asa cum s-a angajat imediat dupa referendumul din 19 mai, seful statului a descins in fata Teatrului National si a vorbit pret de cateva minute celor circa 1500 de persoane stranse in Piata.

Venirea programata a sefului statului a prilejuit o contramanifestatie a Actiunii Populare si a PNTCD, la care si-au adus contributia lideri taranisti si fostul presedinte Emil Constantinescu. Huiduielile si fluieraturile provocate de aceasta tabara nemultumita ca Basescu vrea sa confiste "spiritul Pietei Universitatii" - l-au impiedicat pe seful statului sa mai dea raportul promis in fata natiunii.

Becali la spectacol

Ora 18.00: pe acorduri de muzica populara, lumea se strange, cu mic cu mare in fata Teatrului National. Unii sunt atrasi de concertul de muzica populara organizat special pentru pensionari, altii au iesit la plimbare. Un grup mai bine informat, de simpatizanti PD, afiseaza cu incredere foi A4 pe care scria "Basescu" si "Un presedinte implicat deranjeaza hotii".

In jurul orei 19.00, pe peluza din fata Teatrului isi fac aparitia liderii de frunte ai PD: Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Anca Boagiu. Prin multime se zareste o figura blonda si zambitoare: Elena Udrea. Da asigurari ca presedintele va veni la ora 19.30. In acelasi timp, dar in planuri opuse cele doua fiice ale presedintelui - Elena si Ioana - se intretin cu pensionarii sau isi spun impresiile la TV. Momentul de glorie al mezinei Basescu este umbrit insa de aparitia intempestiva a lui Gigi Becali. Confundata initial cu venirea presedintelui, aparitia patronului Stelei pare scurta si la obiect: "Am venit sa ascult muzica populara, nu sa-l ascult pe Basescu!". Deloc deranjat de fluieraturile care se aud venind dinspre oamenii lui Milut, Becali face o scurta baie de multime. Cei mai bucurosi sunt de departe cersetorii si cetatenii de etnie roma. "Nea' Gigi! Nea Gigi! Hai dupa Gigi, fa!", isi face loc cu coatele un bulibasa flancat de nevasta si de cei trei copii. "Asta-i electoratul lui!", se aude un batran revoltat ca nu mai poate sa iasa din multime.

Aplaudat la Teatru, fluierat dinspre Arhitectura

Putin inainte de ora 20.00. "E in Piata! A venit", striga cineva din multime. Intr-adevar, in mijlocul oamenilor era chiar Traian Basescu. Ridica copii in brate, pupa si e pupat, mananca paine taraneasca si asculta, atat cat poate, pasurile pensionarilor. Dupa ce da un ocol multimii, seful statului intra intr-un cort amplasat langa scena. Acolo pune tara la cale cu Blaga si Videanu. Cerut de multime ("Ba-ses-cu!", "Ba-ses-cu!"), presedintele se urca pe scena si incepe discursul. Zgomotul asurzitor facut de simpatizantii taranistii care se folosesc din plin de cele 50 de fluierele profesioniste si de huiduieli, il fac pe presedinte sa ceara unitate.

El raspunde si criticilor venite dinspre cei care-i contesta venirea in Piata, reamintind ca s-a aflat in acel loc de mai multe ori. Dupa ce coboara de pe scena, Basescu iese in fata jurnalistilor. "Pe data de 30 iunie eu am fost aici (in Piata Universitatii - n.r.) si piata era goala pentru ca erau 30-35 de grade afara, poate mai mult. Am rugat pe cineva care a ramas aici sa ma informeze daca se aduna oamenii si am stat la Palatul Cotroceni pana la ora 20,00, asteptand. Daca se adunau 5, 10, 20 de oameni, as fi venit sa vorbesc cu ei. Nu au venit. Atunci era prima scadenta a angajamentului", explica Basescu, dupa ce promite ca va veni iar la Universitate pe 30 decembrie. (R.A.)

"Noi muream, el chefuia la Anvers"

Emil Constantinescu a sosit sambata, in Piata Universitatii, chemandu-i pe cei care "nu au tradat idealurile acestui loc" si condamnand "confiscarea" pietei in scop electoral de catre presedintele Traian Basescu. "Noi muream, el chefuia la Anvers" , au spus manifestantii.

Sprijinit de PNTCD si Actiunea Populara, Constantinescu a lansat Manifestul pentru o Romanie curata, document critic la adresa actualei puteri. Emil Constantinescu si liderii PNTCD, Petre Milut si Aurelian Pavelescu, au sosit in Piata Universitatii, dupa ora 16, alaturandu-se manifestantilor care se stransesera deja in jurul fantanii din fata Facultatii de Arhitectura. Mai multe persoane inconjurau fantana purtand steaguri cu insemnele PNTCD si afise cu Actiunea Populara. Alte persoane afisau bannere: "Unde-s tepele BASE-curistule?", "Traiane, casa-napoi!", "Nu mai minti, Traiane!". Ideile care s-au coagulat in acele zile in piata, (in zilele Revolutiei si Mineriadei -n.r-), a spus Constantinescu, au dus la schimbarea Romaniei si aderarea ei la UE, dar acum ele sunt confiscate de Traian Basescu in scop politic. "Acum, cand aceste idei au dus Romania in Uniunea Europeana, vin altii si le confisca si le folosesc in scopuri politice. Cand noi luptam impotriva nomenclaturii comuniste, Basescu reprezenta nomenclatura comunista, cand noi luptam impotriva Securitatii, el reprezenta Securitatea (...) Basescu se putea intalni cu oamenii in orice alta piata. Daca ar fi avut respect pentru valori ar fi evitat insa Piata Universitatii. Am venit aici sa aratam ca aceste idei nu au murit si ca nu credem ca aceasta piata trebuie sa fie folosita", a spus Constantinescu. Intrebat daca manifestarea este autorizata de Primarie, Emil Constantinescu a spus ca "nu-l intereseaza acest aspect", cata vreme este vorba doar de o "intalnire a unor oameni intr-un parc, in jurul unei fantani. Va pot spune ca, in conformitate cu legea, se anunta o intalnire. (Tudor BORCEA)

Avertismentul PNTCD

PNTCD avertizeaza ca, daca in decembrie presedintele Traian Basescu va reveni in Piata Universitatii, il va izgoni "ca pe un proscris". "PNTCD i-a demonstrat, ieri (sambata - n.r.), lui Traian Basescu ca nu-si mai poate face jocul de manipulare in strada, ca nu mai poate crea unanimitati de televizor, iar cariera sa de demagog s-a sfarsit", se arata intr-un comunicat semnat de liderul PNTCD Marian Milut. PNTCD l-a avertizat pe Traian Basescu sa renunte la descinderea in Piata Universitatii de sambata, cu scopul de a-si lansa "mesajele populiste". "Refuzul presedintelui a generat un raspuns pe masura, impertinenta si trivialitatea singurului sef de stat populist din Europa fiind aspru sanctionate", adauga sursa citata. "In zadar a asteptat Traian Basescu ca demonstrantii PNTCD sa plece, amanandu-si venirea in piata cu trei ore. In zadar SPP i-a schimbat traseul triumfal prin piata, introducandu-l in multime pe strazi laturalnice ca pe un anonim. In zadar in discursul sau stupid si incoerent "carmaciu" a cersit indulgenta PNTCD, dupa ce 17 ani a lovit demential in acest mare partid istoric, cu toata cohorta securista. Am vazut cu totii un Traian Basescu las si dezorientat, replica jalnica a lui Nicolae Ceausescu din balcon", se mai arata in comunicat. (D.I.)

PIN il acuza pe Basescu de manipulare

PIN a atras atentia asupra unei "noi incercari de manipulare grosolana a opiniei publice de catre presedintele Traian Basescu, impreuna cu PD". PIN a aratat ca Asociatia pentru Initiative Civice (care a organizat la referendum manifestarile pro-Basescu) este cea care a sustinut si de aceasta data un spectacol pentru pensionari in Piata Universitatii. "Prin urmare, este de fapt o actiune dinainte pregatita, menita sa sprijine PD in alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007, inca o dovada a unei imixtiuni continue in activitatea partidelor", se arata intr-un comunicat PIN. (R.G.)

Contra-manifestatia, o "frustare"

Presedintele Traian Basescu a comentat contra-manifestatia organizata de PNTCD, apreciind-o ca un "lucru gresit" care reprezinta "o frustrare". Basescu l-a atacat si de Emil Constantinescu, sustinand ca nu s-a declarat niciodata anticomunist sau antisecurist dar ca a facut ceva in sensul condamnarii crimelor comunismului si a deschiderii arhivelor Securitatii. "Ca ai venit spunand ca esti antisecurist si anticomunist si ai terminat prin a spune ca m-a infrant Securitatea, este problema ta, dar asta nu trebuie sa-ti lase frustrari iremediabile, ci doar trebuie sa intelegi ceea ce am inteles noi toti - ca nu ai putut. Nu poti, taci si mergi mai departe", a spus Traian Basescu despre Emil Constantinescu. (R.A.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=227343&data=2007-10-01