< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE PRANZ - luni, 17 septembrie 2007

Sistemul public de pensii face primul pas spre privatizare

Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist

Salariatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati, incepand de astazi, timp de patru luni, sa opteze pentru o societate care sa le administreze pensiile private obligatorii. Prezent la lansarea sistemului, presedintelui Traian Basescu a declarat ca "resursele financiare angajate aici vor fi un catalizator pentru economie". "Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist. Sistemul de pensii de stat are lacune, am vazut ca s-a ajuns la un sistem deficitar, datorita iresponsabilitatii. Vorbim astazi despre viitor, sistemul de pensii private va avea rezultate peste 20 de ani", spune presedintele Traian Basescu. "Factorul politic trebuie sa creeze conditii pentru ca fondurile de pensii sa evolueze in economia romaneasca. Este esential ca, dincolo de sprijinul pe care statul trebuie sa-l dea, pensiile sa fie marite", a sustinut seful statului. De asemenea, Traian Basescu este de parere ca este nevoie de transparenta. "Fiecare cetatean trebuie sa stie ce se intampla cu banii lui", precizeaza presedintele. "Incepand de astazi, cateva milioane de romani vor deveni investitori. Acest lucru va educa populatia Romaniei in spiritul economiei de piata. Investitia in fondul privat de pensii este o investitie pentru ei", a afirmat seful statului.

Cei care aleg pensiile private nu mai pot munci la negru

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, ca persoanele care participa la sistemul privat de pensii nu mai pot alege munca la negru si nu mai pot accepta ca angajatorul sa le treaca pe cartea de munca un salariu mai mic decat cel real. Mentionand ca aceste contributii la sistemul privat de pensii se fac din salariul brut, Basescu a aratat ca este foarte importanta suma trecuta in cartea de munca drept salariu si i-a incurajat pe angajatii care vor contribui la acest sistem sa nu mai accepte ca pe cartea de munca sa aiba un salariu mai mic decat cel pe care il primesc efectiv. El a adaugat ca Romania are un deficit consistent de forta de munca, astfel incat intimidarea salariatului de catre angajator nu mai functioneaza. "Angajatul este mai puternic in fata angajatorului", a spus Basescu, adaugand ca, din acest punct de vedere, al inscrierii sumelor reale in documentele de angajare, sistemul privat de pensii va contribui la cresterea corectitudinii pe piata muncii.

Povesti ca Bancorex, Caritas si FNI nu se mai pot intampla

Basescu a mentionat ca exista voci care spun ca s-a ajuns la un sistem de pensii de stat defectuos din cauza managementului neperformant.

Presedintele a explicat ca sistemul de pensii de stat a fost afectat de pensionarile anticipate, de cele fortate si de inechitatea in calcularea pensiilor. El a admis ca sistemul privat de pensii ar fi trebuit introdus mai demult, dar a sustinut ca aceasta posibilitate a fost afectata de scandaluri gen Bancorex, Bancoop, Banca Agricola, Caritas, FNI, care, potrivit lui Basescu, au intarziat lansarea credibila a sistemului privat de pensii.

Vosganian: Contributia la fondurile private de pensii are prioritate fata de celelalte obligatii

Contributia de 2% la fondurile private de pensii va fi achitata de angajatori inaintea celorlalte sume datorate bugetelor asigurarilor sociale, a declarat, astazi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Astfel, indiferent de comportamentul fiscal al angajatorului, contribuabilul va fi acoperit, iar sumele pentru pensia privata vor fi platite", a spus Vosganian.

El a aratat ca administrarea privata a fondurilor de pensii va normaliza multe tendinte necorespunzatoare din economia gri. "Nimeni nu va mai putea fi fie contributor daca nu lucreza cu forme legale", a spus Vosganian.

In acest context, ministrul se asteapta ca o mare parte a romanilor care lucreaza in strainatate sa redevina contribuabuli ai sistemului de pensii din Romania. Fondul de garantare a contributiilor la sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), care va fi constituit in viitor, va functiona precum cel care garanteaza pana la un anumit plafon depunerile populatiei in banci, a spus astazi presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea. "Siguranta sistemului este asigurata de un viitor fond de garantare, care va functiona la fel precum cel al bancilor. Practic, acest fond garanteaza contributiile participantilor in cazul in care are loc un eveniment nefericit", a declarat Oancea, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pana la sfarsitul anului, angajatii cu varsta sub 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat, iar cei cu varste cuprinse intre 36 si 45 de ani pot adera, optional, la un astfel de fond. Primele contributii pentru pensiile private vor fi colectate in primul trimestru al anului 2008, conform estimarilor reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata.

Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicata venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Pentru mai multe detalii, accesati si

Fondurile de pensii ies la vanatoare de clienti ^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-17&id=226724^

REACTII LA CALD

Corina SCARLAT, redactor Departament Social:

"Neincrederea manifestata de cei care sunt obligati sa-si aleaga un fond de pensii administrat privat (pilonul II) este cauzata, in primul rand, de faptul ca nu detin suficiente informatii despre acest sistem. Campania de informare promisa de autoritati ar fi trebuit sa demareze cu cel putin o luna inainte de inceperea procesului de aderare. In plus, experienta fondurilor de investitii, care au dat faliment, determina populatia sa priveasca cu scepticism noul sistem de pensii administrate privat, chiar daca autoritatile spun ca astfel de scenarii sunt imposibile. De asemenea, faptul ca legislatia care priveste felul in care vor fi stabilite si platite pensiile nu este inca definitivata, creste neincrederea viitorilor participanti la Pilonul II de pensii. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, legislatia complementara va fi elaborata in cel mult trei ani de la lansarea fondurilor de pensii administrate privat".

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1039&data=2007-09-17