< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - luni, 3 septembrie 2007

Stiri pe scurt

Ionescu la Ionesco acasa

Odeonul bucurestean va prezenta spectacolele "Block Bach" si "Ionesco-cinci piese scurte", ambele regizate de Alexandru Dabija, la Paris. La invitatia Delegatiei Permanente a Romaniei pe langa UNESCO, "Block Bach" se va juca azi, la Casa UNESCO, si face parte din seria de evenimente consacrate lui Brancusi. Spectacol original, care impleteste genuri artistice contrastante, "Block Bach" ii aduce pe aceeasi scena pe dansatorul Razvan Mazilu, prim solista Operei Romane - Monica Petrica, actrita Coca Bloos si CRBL. Cele "cinci piese scurte" vor fi reprezentate, pe 5, 6 si 7 septembrie, in celebrul Theatre La Huchette, unde Ionesco se joaca de 50 de ani neintrerupt. Personajele vor fi interpretate de catre Dorina Lazar, Oana Stefanescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihailescu, Gelu Nitu, Mircea Constantinescu si Pavel Bartos. (L.D.)

Scurt-metraje transatlantice

De la orele 19.00, Institutul Cultural Roman a programat, in aceasta seara, o proiectie de cinci scurt-metraje de Bogdan George Apetri. Este vorba despre "Corny" (2002), "The Arrival of the Train at the Station" (2002), "Crossing" (2003), "O foarte scurta trilogie a singuratatii" (2006), "Ultima zi din decembrie" (2006) care au fost selectate si premiate la numeroase festivaluri internationale de gen. Apetri s-a nascut la Piatra Neamt, a studiat Dreptul si a practicat doi ani ca avocat. In 2000 a realizat, ca producator si scenarist, un mediumetraj pentru TVR. La 25 de ani s-a inscris la Universitatea Columbia (SUA), unde a absolvit recent un dublu masterat in regie si imagine de film. Intrarea libera (L.D.)

"Spionul lui Dumnezeu"

Roma, 2 aprilie 2005. Papa Ioan Paul al II lea se stingea, iar Piata San Pedro se umple de credinciosii veniti sa-i aduca un ultim omagiu... Acel Papa murise avand faima unui sfant si deja circulau pe strada voluntari care adunau semnaturi pentru a fi declarat sfant. In 2007 va fi, cel mai probabil, canonizat. Dar tocmai cand se reuneau cei mai inalti prelati la Vatican pentru a alege un nou Papa, un preot, pedofil si asasin in serie, incepe sa lichideze cardinalii care puteau fi alesi. Atunci intervine Spionul lui Dumnezeu... "Nu urmez reteta Codului lui DaVinci. Spun adevaruri patentate", declara Juan Gomez-Jurado, autorul romanului "Spionul lui Dumnezeu", aparut in traducerea Alinei Sirbu, in Colectia "Premium" a Editurii Tritonic. Autorul mai spune ca "aproape toate personajele cartii au fost inspirate de persoane reale. Acest roman este de fictiune, dar foarte aproape de realitate in ce priveste modul de functionare intern al Vaticanului si al Institutului Sfantul Matei, un loc real a carui simpla existenta provoaca groaza, desi nu se cunoaste nimic concret din activitatea lui din Spania .... Totusi, lucrul cel mai alarmant din aceast roman nu sunt intamplarile povestite, ci faptul ca ar putea fi adevarate". (L.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=226103&data=2007-09-03