< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 3 septembrie 2007

Reuniunea anuala a diplomatiei romane

A. Cioroianu: Romania nu trebuie sa aleaga intre SUA si UE

"Romania isi va asuma interesul comun european, dar trebuie sa isi promoveze, simultan, interesul propriu de o maniera care sa ii ralieze pe partenerii din Uniunea Europeana". Declaratia ii apartine ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, si a fost rostita la deschiderea reuniunii anuale a diplomatiei. "Romania nu trebuie sa aleaga intre SUA si UE. Calitatea de membru UE ne ofera un statut privilegiat", a mai precizat Cioroianu. Seful diplomatiei romane doreste imbunatatirea programului acordarii de vize americane. In aceeasi directie, Cioroianu a cerut ambasadorilor valorificarea la maximum a mecanismelor de cooperare bilaterala. Acelasi mesaj, de data asta rostit cu un ton imperativ, l-a transmis si premierul Tariceanu, prezent la reuniune. Primul-ministru a cerut ambasadorilor din strainatate sa abandoneze atitudinea caracterizata de apatie, inchistare si delasare si sa aduca un plus de energie si solidaritate in jurul proiectelor de politica externa. Cioroianu a subliniat ca tara noastra sustine orientarea europeana a Republicii Moldova. "Generatiile viitoare ale Republicii Moldova merita o viata mai buna, ca si noi toti", a subliniat ministrul. Privitor la extinderea UE, ministrul Cioroianu a declarat ca Romania sustine aderarea statelor din Balcanii de Vest, a Croatiei si a Serbiei.

"Romania nu trebuie sa se alinieze la pozitii comune deja convenite"

In discursul rostit cu ocazia deschiderii lucrarilor reuniunii anuale a diplomatiei, ministrul roman de Externe a prezentat reperele strategice ale politicii externe a Romaniei pentru urmatorii zece ani. Cioroianu a intarit ideea ca noul statut al Romaniei, acela de membru U.E. si NATO, trebuie sa se reflecte in politica sa externa. Astfel, tara noastra nu se vede nevoita sa se alinieze la "pozitii comune deja definite", ci trebuie sa aiba un registru propriu de influenta la nivel european si initative proprii bine fundamentate.

"Promovarea intereselor politice nu se realizeaza numai la Bruxelles, astfel ambasadele din marile capitale europene joaca un rol important". Ministrul a precizat ca asteapta din partea diplomatilor romani mai multa creativitate in ceea ce priveste folosirea diverselor parteneriate, precum cele cu Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania sau Ungaria, a mecanismelor de cooperare in problematica afacerilor europene cu celelalte tari din Uniune.

Tariceanu: Abandonati complezenta, suficienta si asteptarea

Asigurandu-i pe diplomati de sprijinul Guvernului pentru asigurarea resurselor necesare reprezentarii Romaniei in lume, primul-ministru le-a cerut acestora, pe un ton dur, abandonarea "complezentei, suficientei si asteptarii".

"Cer rigoare, disciplina si o tinuta europeana de prestanta in tot ce faceti. Iesiti din logica izolarii pe domenii inguste, altfel riscam sa avem doar un exercitiu de coregrafie diplomatica", a spus Tariceanu diplomatilor.

Relatia dintre Romania si Statele Unite reprezinta "un pilon de baza esential" pentru politica externa, care trebuie dezvoltat prin cooperare bilaterala, a sustinut primul-ministru, care a amintit de acordul incheiat intre Romania si SUA pentru stationarea fortelor americane pe teritoriul tarii.

MAE sprijina orientarea europeana a Republicii Moldova

Cioroianu a subliniat ca tara noastra sustine orientarea europeana a Republicii Moldova, aflandu-se "intr-o pozitie unica sa ofere raspunsuri la probleme concrete aparute in dezvoltarea dialogului Republicii Moldova cu UE". "Generatiile viitoare ale Republicii Moldova merita o viata mai buna, ca si noi toti", a declarat Cioroianu.

"Fructificarea acestei sanse depinde de autoritatile Republicii Moldova si, in ultima instanta, de cetatenii Republicii Moldova", a mai spus ministrul, adaugand ca dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova ramane un principiu peren al politicii externe a Romaniei.

Sustinere pentru aderarea Serbiei si a Turciei la UE

"In ceea ce priveste extinderea, imi place sa cred ca usa nu s-a inchis in urma intrarii noastre in UE, ca de altfel si in NATO. Credem ca UE va trebui sa-si respecte pe deplin angajamentele pe care si le-a luat. Romania este si va fi un suporter al ideii ca singurul viitor al Balcanilor trebuie sa fie in interiorul Europei unite", a mai spus seful diplomatiei romane. Astfel, Bucurestiul sustine "cu tarie" candidatura europeana a Serbiei. "Serbia este tara care va avea un rol-cheie in asigurarea succesului extinderii UE in Balcani. /.../ Asa cum a mai spus-o in dese randuri, noi credem ca viitorul Turciei nu poate fi disociat de Uniunea Europeana".Legat de statutul provinciei Kosovo, Cioroianu a afirmat ca functionarea durabila a dosarului Kosovo are o importanta deosebita pentru stabilitatea intregii regiuni si pentru viitorul Uniunii. "Romania, ca si alte state din regiune, are anumite particularitati in pozitia sa. O solutie acceptata de toate partile implicate, o solutie care sa nu fie nici impusa, nici unilaterala, iata ce credem noi ca va dezamorsa tensiunea din regiune", a adaugat Cioroianu.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=956&data=2007-09-03