< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - miercuri, 29 august 2007

Cheia care ar fi putut salva Titanicul

Obiectul fatidic deschidea dulapul unde se aflau binoclurile, iar aceasta apartinea secundului David Blair care a fost nevoit, in ultimul moment, sa nu se mai urce la bordul faimosului vas de croaziera. In graba, acesta a uitat sa dea cheia celor de pe vas si pur si simplu a plecat.

Din cauza acestui incident aparent banal, nici unul dintre membrii echipajului de la bord nu a avut binocluri cu care sa scruteze apele.

Marinarul Fred Fleet, unul dintre supravietuitori, a declarat ulterior unei comisii de ancheta ca daca ar fi avut binocluri, icebergul ar fi putut fi observat din timp, iar tragedia nu ar mai fi avut loc, noteaza presa britanica.

Intrebat de catre un senator american care facea parte din comisia de ancheta cat de rapid ar fi putut observa obstacolul daca ar fi avut binocluri, Fleet a raspuns simplu: "suficient cat sa scapam cu totii".

Misterul acestui incident a iesit la suprafata acum, dupa 95 de ani, cand faimoasa cheie a fost scoasa la licitatie.

La aceeasi licitatie s-a scos si o carte postala pe care David Blair a scris-o cumnatei sale, si in care isi exprima regretul profund ca nu a mai avut ocazia sa navigheze pe faimosul vas.

Alan Aldridge, de la casa de licitatii Henry Aldridge and Sons din Wiltshire, a declarat ca: "noi suntem de parere ca aceasta cheie este una dintre cele mai importante artefacte de pe Titanic. Blair era secundul care detinea cheile dulapurilor, inclusiv ale celor in care se aflau binoclurile. Cu doar cateva zile inainte ca Titanicul sa plece din port, Blair a fost lasat pe uscat, o decizie care probabil i-a salvat viata. Insa in graba sa, el a uitat cheia fatidica in portofel si nu i-a mai dat-o inlocuitorului sau, Charles Lightoller. In mod cert el a realizat ce facuse numai dupa ce Titanicul plecase din Southampton, si astfel a pastrat obiectul ca amintire. Insa nenorocirea este ca daca Lightoller avea acea cheie, echipajul care statea de cart ar fi avut binocluri si poate ar fi observat icebergul in timp util. Acest mic obiect ar fi putut salva astfel uriasa nava".

Blair, care pe atunci avea 37 de ani, a fost transferat la ordinul sefilor companiei White Star Line pe alt vas si, desi ulterior a descoperit ca aceasta miscare i-a schimbat viata, in acel moment a fost foarte suparat. "Sunt foarte dezamagit ca nu am avut ocazia sa calatoresc cu Titanic, care este o nava magnifica" scria Blair cumnatei sale in cartea postala pe care a scris-o cu doar cateva zile inainte de plecarea vaporului din port.

Nava, care avea 46.000 de tone, s-a lovit de un iceberg din ordul Atlanticului la ora 11.45 pm la data de 14 aprilie si s-a scufundat dupa doar cateva ore, la 2.20 am la data de 15 aprilie.

Atunci, 1.522 de oameni si-au pierdut viata. Potrivit comisiei de ancheta, Fleet a declarat ca de obicei folosea binocluri si pe celelalt vas pe care fusese, RMS Oceanic, un transatlantic detinuta de aceeasi companie White Star Line. Acesta a mai relatat ca a fost nevoit sa scruteze orizontul numai cu ochiul liber si ca daca ar fi avut binoclu situatia s-ar fi schimbat aproape cu certitudine. "Noaptea de 14 aprilie era senina, dar totusi, cu ajutorul binoclurilor, umbra uriasa a icebergului ar fi putut fi observata mult mai devreme" a mai declarat Fleet.

Ironia sortii face ca la doar un an de la tragedia Titanicului, David Blair a fost medaliat pentru eroism. Pe cand se afla la bordul vasului Majestic, el a sarit in ocean pentru a salva un marinar care cazuse peste bord. In ceea ce priveste cheia, Blair a pastrat-o ca suvenir si a daruit-o ulterior fiicei sale Nancy. La randul ei, aceasta a donat-o Societatii Marinei britanice in anul 1980.

Acum, cheia si cartea postala vor fi scoase la licitatie si se asteapta ca acestea sa depaseasca suma de aproape 140.000 de euro.

Monica BICA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=225865&data=2007-08-29