< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 24 august 2007

Atacul lui Ghita

Patronul "Asesoft" Ploiesti pregateste un tun de peste opt milioane de euro la CONPET SA

Omul de afaceri prahovean Sebastian Ghita, patron al grupului de firme "Asesoft", membru al Partidului Conservator si abonat la contracte pe bani publici, se pregateste sa dea un nou tun financiar, de peste opt milioane de euro. Ghita trage sforile pentru a castiga licitatia pe care compania CONPET SA Ploiesti o organizeaza pentru achizitia "serviciilor de realizare si implementare a unui sistem informatic integrat (SII) de tip ERP pentru managementul activitatilor". Valoarea estimata a contractului este de peste opt milioane de euro, iar derularea acestuia se va intinde pe maximum doi ani de zile.

Afaceristul Ghita este sigur ca licitatia, care va avea loc la inceputul lunii octombrie, va fi castigata de firmele sale, Asesoft International SA si Teamnet International SA. Ghita este ajutat in aceasta afacere de deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu, prin intermediul unei firme controlate de acesta, Nest SRL. De altfel, conform surselor ZIUA, conservatorul Ghita si liberalul afacerist Fenechiu vor sa-si imparta tortul de la CONPET SA. Patronul de la Asesoft ameninta ca in cazul in care nu ar fi castigata de cartelul format de firmele sale si cea controlata de Fenechiu, licitatia va fi anulata. Si ca, pana la urma, tot el si Fenechiu vor pune mana pe cele peste opt milioane de euro. Pentru a inhata banii, omul de afaceri prahovean exercita prin intermediari presiuni asupra conducerii CONPET SA, respectiv asupra directorului general Liviu Ilas, pentru ca licitatia sa fie "condusa" spre cartel.

Exigente tehnice prea mari pentru Ghita

Pe 10 august, CONPET SA Ploiesti a anuntat ca organizeaza o licitatie publica pentru achizitionarea si implementarea unui sistem informatic integrat pentru asigurarea managementului intregii activitati birocratice - de la cea de resurse umane pana la cele financiar-contabile si de decizie. Conform documentatiei tehnice, CONPET SA doreste "implementarea unui sistem informatic integrat performant pentru managementul activitatilor ca solutie informatica integrata la cheie, adresata domeniului specific, solutie cu grad scazut de risc si recunoastere internationala, care sa ofere solutii la nivelul actual al tehnicii si tehnologiei informatiei". Implementarea intregului program presupune achizitionarea de catre CONPET SA a unor servicii informatice si servicii conexe, de baze de date, software, echipamente de retea precum si servicii de consultanta privind sistemele informatice si servicii de consultanta tehnica. Asadar, un contract foarte important, cu bani multi pusi in joc, dar si cu exigente tehnice pe masura. Pe care firmele lui Ghita, asa cum vom vedea in continuare, nu le-au putut indeplini, de-a lungul timpului, decat cu proptele politice, si nu prin competenta tehnica. Licitatia va fi deschisa, iar criteriul de atribuire a contractului este "pretul cel mai scazut". Ofertele vor fi deschise pe data de 8 octombrie 2007, la ora 11.00. Timp suficient pentru ca Ghita si Fenechiu, abonati, de altfel, la contracte cu autoritatile publice sau cu firmele de stat, sa traga sforile in favoarea lor.

Interese conservatoare

Dupa cum spuneam, Sebastian Ghita este un abonat al contractelor cu autoritatile publice. Practic, in Prahova si in special in capitala judetului, Ploiesti, patronul de la Asesoft face legea in domeniul achizitiilor publice. De ani de zile, tanarul afacerist i-a avut si ii are la degetul mic pe sefii de la judet si de la municipiu, respectiv fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, pesedistul Mircea Cosma, actualul presedinte al CJ Prahova, conservatorul Florin Serghei Anghel, si pe primarul pesedist al Ploiestilor, Emil Calota.

Totusi, in ciuda acestor relatii de afaceri extrem de profitabile cu politicienii PSD, Ghita a trecut la partidul condus de Dan Voiculescu. Motivul inscrierii in partidul lui Dan Voiculescu a fost, se pare, nu doctrina conservatoare cat amicitia, deloc neprofitabila, cu fostul ministru al Economiei si Comertului, conservatorul Codrut Seres. Caruia i-a fost nas de cununie.

Trebuie spus insa ca Ghita a trecut si pe la PNL, prin 1998, cand liberalii au fost la putere.

Pagubirea Consiliului Judetean Prahova

Sebastian Ghita a tras cele mai mari tunuri cu ajutorul conducerii PSD Prahova, afacerile patronului de la Asesoft fiind extrem de dubioase.

De altfel, Ghita a fost cercetat de Directia Nationala Anticoruptie pentru o paguba produsa Consiliului Judetean Prahova, estimata la aproape un milion de euro. Este vorba de un parteneriat dintre CJ Prahova si firma Asesoft, asociere facuta pentru informatizarea a peste o suta de primarii din judet. Contractul a fost incheiat in 2002 de Asesoft cu CJ Prahova, condus atunci de baronul PSD Mircea Cosma (foto). Pentru a se evita licitatia, afacerea a fost denumita, pretentios, "parteneriat public-privat". In acest mod a fost ocolita legea achizitiilor publice, desi valoarea investitiei era de peste 1.700.000 euro, fara TVA, totul din bani publici, bineinteles. Contractul avea ca obiect achizitionarea unui sistem informatic integrat precum si a echipamentului aferent, toate furnizate de Asesoft. Parteneriatul s-a dovedit a fi insa doar o mare teapa. Suma platita a fost prea mare fata de serviciile oferite, iar sistemul implementat nu a fost utilizabil niciodata, conform unor surse din cadrul Consiliului Municipal Ploiesti. Totusi, Ghita a incasat din banii prahovenilor aproape un milion de euro pana la sfarsitul anului 2004. Tanarul conservator n-a mai apucat insa sa ia toti banii deoarece chiar si colegul sau de partid, Florin Anghel, actualul sef al CJ Prahova, s-a speriat de ceea ce il poate astepta daca mai continua afacerea si a sistat platile catre Asesoft.

In urma acestui tun, Ghita a fost cercetat pentru dare de mita, iar baronul Mircea Cosma, fostul presedinte al CJ Prahova, a fost suspectat ca ar fi luat spaga. Peste dosar s-a asternut insa praful, milionarul de la Asesoft scapand basma curata. Modelul tunului tras de Ghita Consiliului Judetean Prahova este asemanator cu cel pe care se pregateste acum sa-l dea companiei CONPET SA. Diferenta e ca, de aceasta data, suma este mult mai mare. n

Afaceristul penal

Pentru dezvoltarea afacerilor sale, Ghita nu s-a sfiit sa treaca pe la aproape toate partidele politice care s-au aflat la guvernare.

In 1998 s-a inscris in PNL, atunci aflat la guvernare. Ulterior, Ghita a devenit clientul Partidului Social Democrat, dupa ce aceasta grupare a preluat puterea. In perioada 2001-2004 Ghita a saltat spectaculos in topul celor mai bogati romani, datorita afacerilor cu statul, acumuland o avere estimata la 35 de milioane de dolari. Tot atunci s-au ivit si primele sale probleme cu legea. In 2002, Ghita a fost inculpat, alaturi de alte opt persoane, in dosarul "Tracia-Asesoft", pentru un prejudiciu de 80 de miliarde de lei vechi adus statului. Era vorba de o retea de firme, unele "fantoma", prin care se comercializau carburanti produsi la rafinariile prahovene, evitandu-se plata taxelor aferente. Ghita a iesit insa basma curata, datorita influentelor politice, fiind achitat de Tribunalul Bucuresti.

La fel s-a intamplat si in 2003, cand Parchetul Curtii de Apel Ploiesti i-a dat NUP lui Ghita intr-un dosar instrumentat impotriva sa, la sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

In 2004 Ghita a fost iar salvat, Parchetul Tribunalului Prahova dandu-i NUP intr-un alt dosar penal privind afaceri ilegale cu sisteme informatice.

Dupa alegerile din 2004, Ghita a trecut urgent la Partidul Conservator. Patronul Asesoft a strans cat a putut de mult relatiile cu sefii din PC, devenind nasul de cununie al fostului ministru Codrut Seres (foto) si imprietenindu-se cu fostul secretar de stat din aceeasi institutie, Darius Mesca, liderul filialei prahovene a PC. n

De la fin pentru nas

Sebastian Ghita a profitat de relatia de rudenie cu Codrut Seres si de prietenia cu Mesca si a incheiat cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC) contracte in valoare de aproape doua milioane de euro. Astfel, in perioada 2005-2006 patronul grupului Asesoft a parafat intelegeri care au ajuns la peste 1,5 milioane de euro. Contracte incheiate cu societatile de stat din subordinea MEC sau chiar cu ministerul. Concret, nasul ministrului de atunci a realizat doua afaceri separate cu MEC si alte trei cu profitabilele societati de stat Electrocentrale Bucuresti SA, CONPET SA, pe care incearca sa o pacaleasca si acum, si Hidroelectrica SA. Dintre acestea, cel mai important contract a fost cel cu Hidroelectrica, semnat in februarie 2006, cu o valoare de peste 46 de miliarde de lei vechi. De altfel, Ghita are contracte cu MEC inca din vremea ministeriatului lui Dan Ioan Popescu, ulterior esuat si el la Partidul Conservator. Astfel, in octombrie 2004, Asesoft a vandut companiei nationale Transelectrica cinci instalatii de videoproiectie pentru camerele de comanda ale dispecerilor energetici teritoriali. In baza acestui contract, firma afaceristului Ghita a incasat de la bugetul de stat aproape 800.000 de euro. n

Afaceri si cu primaria lui Calota

O alta afacere extrem de dubioasa este cea incheiata in 2001 de Asesoft cu Primaria Ploiesti, condusa atunci, ca si acum, de edilul PSD Emil Calota (foto). In 2001, firma lui Sebastian Ghita se obliga sa realizeze pentru municipalitate un sistem informatic integrat, pentru plata taxelor prin Internet. Desi sistemul nu functiona, municipalitatea a virat in contul Asesoft peste un milion de dolari. Contractul a fost obtinut printr-un simulacru de licitatie, "castigata" de firma lui Ghita. O asa-zisa licitatie care este foarte posibil sa se repete si in ceea ce priveste CONPET SA. n

Si Ghita e "baiat destept"

Ghita si-a facut o firma si in domeniul energiei, cu principal obiect de activitate "productia de energie electrica". Infiintata la sfarsitul lunii mai 2005, Ecoprod Energy SRL ii are ca actionari, alaturi de Ghita, si pe principalii sai sprijinitori politici si in afaceri. Este vorba despre deputatul PC Corneliu Pascu, unul dintre apropiatii lui Dan Voiculescu in domeniul afacerilor, si Mircea Cosma, fostul presedinte pesedist al CJ Prahova. Legaturile lui Ghita cu PC si cu Pascu in firma de productie de energie sunt intarite si prin participarea in societate a grupului Iridex, detinut de acelasi Corneliu Pascu.

Pagina realizata de Marian GHITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=225687&data=2007-08-24