< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - miercuri, 22 august 2007

Contribuie legile sigurantei nationale la siguranta individului?

Proiectele de lege privind siguranta nationala aprobate de CSAT si "indulcite" de Guvernul liberal (in paranteza fie spus ca liberalii isi merita denumirea cel putin sub acest raport...) vor fi discutate incepand de luni de Comisia Juridica a Senatului.

Vom vedea cum vor iesi ele, dar pentru multi altii ca mine serviciile secrete romanesti inainte de a fi un partener credibil de discutii ar trebui sa legifereze obligatia de a se scuza fata de persoanele urmarite pe nedrept (iar acestea sunt multe...) si de a lua masuri de sanctionare a celor care practica asemenea urmariri. Si ei sunt multi...

Abia atunci cand serviciile secrete vor convinge opinia generala ca sunt intr-adevar in slujba tarii si nu a unei clici care nu da socoteala nimanui (de fapt nici comisiilor parlamentare) fiind deci un stat in stat, adica un fel de mafie, abia atunci se va putea vorbi de o analizare serioasa a acestei institutii. Spun asta cu atat mai mult, cu cat bugetul lor enorm (pe cap de locuitor mai mare decat al tarilor mai importante si mai tentante pentru spioni decat Romania) indica aceste servicii ca fiind supradimensionate. Excrescenta incompatibila cu statul de drept democratia si modestia resurselor.

Pe de alta parte mai toti cunoscutii mei se plang de suspecta intarziere cu care primesc corespondenta din strainatate sau de suspectele paraituri si intreruperi in convorbirile telefonice denotand un invechit aparataj de inregistrare a convorbirilor. Sa nu-si dea seama ocultii lor faptuitori ca romanii sunt foarte sensibili la acest capitol avand experienta ceausismului mai ales ca dupa prabusirea lui posturile de conducere continua a fi ocupate de apropiati ai vechilor securisti si fostului PCR?

Se pune intrebarea de ce n-au fost promovati in conducerea serviciilor si fosti detinuti politici... Cu un Ticu Dumitrescu, de pilda, in fruntea SRI as inclina poate si eu sa sustin legile sigurantei! "Imi spunea deunazi un cunoscut. Dar asa?" Din felul in care actioneaza, se pare ca securistii de azi au totodata, in lipsa unei primeniri a cadrelor si a unei educatii corespunzatoare, o imagine deformata a "dusmanilor tarii" asemanatoare cu a regimului rasturnat, centrata pe vechea clasa conducatoare si pe cei care ii sunt apropiati.

A trebuit sa intervina Comisia Juridica a Senatului pentru a se interzice ofiterilor de informatii prin noul proiect de lege sa actioneze fara mandat, dovada - spun eu - a felului totalitar de gandire valabil la Cotroceni si la serviciile de securitate. Pe de alta parte, noile legi introduc obligatia serviciilor de a informa persoana urmarita pe degeaba daca a rezultat ca nu a pus in pericol securitatea nationala... Foarte bine! (As vrea sa o vad si pe asta!)... In forma lor initiala aprobata de Cotroceni noile legi mai aveau o tara. Precum cele din timpul lui Ceausescu, ingaduiau sa se faca si un pic de comert ca serviciile sa scoata un ban si pentru tara si propriul buzunar - combinatie care a stat la baza multor averi post-ceausiste. Cam aceasta este, de buna seama, conceptia despre siguranta nationala a presedintelui Basescu. Este meritul parlamentarilor ca au refuzat.

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=225588&data=2007-08-22