< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 10 august 2007

Euroalegeri de Mos Craciun

Premierul Tariceanu a plecat ieri in concediu, lasand in ceata situatia alegerilor pentru Parlamentul European

Guvernantii mentin incertitudinea in privinta datei alegerilor pentru Parlamentul European, desi termenele prevazute in legislatia electorala imping organizarea scrutinului in preajma Sarbatorilor de Craciun. Conform normelor in vigoare, ziua de referinta pentru organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2007 ale reprezentantilor Romaniei in PE se stabileste de catre Guvern si se aduce la cunostinta publica, prin hotarare, cu cel putin 90 de zile inainte. Democratii ii acuza pe liberali ca vor sa faca euroscrutinul odata cu alegerile locale de anul viitor, chiar daca acest lucru ar insemna incalcarea angajamentelor europene, in timp ce liberalii reclama un plan viclean al presedintelui Basescu: organizarea referendumului pentru uninominal concomitent cu alegerile pentru PE. Romania si-a asumat obligatia prin Tratatul de aderare la UE sa organizeze aceste alegeri pana la 31 decembrie 2007.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat marti, la finele sedintei de Guvern, sa raspunda cererii adresate Guvernului de catre PD privind inceperea negocierilor pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare. Atentionat de presa, la Palatul Victoria, ca PD solicita inceperea negocierilor pentru alegerile PE, premierul Tariceanu a ridicat din umeri si a intrebat: "Si?!". Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, ceruse luni Guvernului sa inceapa negocierile cu partidele pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare, democratii propunand organizarea acestui scrutin la sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie. El a apreciat ca Guvernul a amanat alegerile europene sustinand ca cetatenii nu sunt informati pe problematica europeana si nu sunt preocupati de aceste subiecte importante. Videanu a mai spus ca PD vrea ca acest scrutin sa fie organizat in "intervalul rezonabil" de la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, aratand ca "sunt voci care spun ca, inclusiv la Bruxelles, se incearca amanarea alegerilor pentru PE odata cu alegerile locale de anul viitor".

Pe "33 decembrie"

Liderul democrat a adaugat ca Guvernul a amanat alegerile europene sustinand ca cetatenii nu sunt informati pe problematica europeana si nu sunt preocupati de aceste subiecte importante. "La cateva luni distanta, Guvernul nu a suflat nici o vorba despre informarea populatiei in legatura cu problematica europeana si cu institutiile europene", a completat Videanu. El a adaugat ca, dupa ce au vazut rezultatele sondajelor de opinie, sunt unele partide care ar dori ca data alegerilor pentru PE sa fie "33 decembrie". "Vor incerca sa amane sine die acest lucru", a mai spus liderul PD. O parere asemanatoare a emis ieri si fostul coleg de partid al lui Videanu, Adrian Vilau - acum secretar general in formatiunea lui Talpes. "Executivul amana intentionat stabilirea datei alegerilor europene cu scopul de a forta organizarea scrutinului in preajma sarbatorilor de iarna", a spus Vilau, intr-o conferinta de presa.

"Nici vorba, nici vorba"

De cealalta parte, liberalii vad euroscrutinul undeva in noiembrie-decembrie. "Indiferent de decizia politica, ele (alegerile - n.red.) vor fi undeva in intervalul 10 noiembrie-10 decembrie", a sustinut presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, intr-o emisiune la Antena 2. Liberalul a anuntat ca, incepand cu luna august, Parlamentul European si Parlamentul Romaniei vor demara o campanie de informare referitor la ce inseamna Parlamentul European, astfel incat oamenii sa stie pentru ce voteaza. Olteanu a apreciat ca Executivul va invita partidele la consultari "spre sfarsitul lunii august". Intrebat daca exista posibilitatea organizarii euroalegerilor la anul, impreuna cu localele, reprezentantul PNL a asigurat: "Nici vorba, nici vorba". (Anca HRIBAN, Ovidiu BANCHES)

Vocea sondajelor

Cele mai recente sondaje de opinie arata bine doar pentru democrati, dar chiar si acestia sunt in scadere in preferintele electoratului, in ultimele cercetari sociologice. Optiunile pentru PSD sunt dintre cele mai putine inregistrate vreodata, iar PRM si UDMR se zbat la limita pragului electoral. Liberalii reusesc sa treaca putin peste 10 procente, ceea ce face ca liderii PNL sa nu fie incantati de perspectiva unor euroalegeri in viitorul apropiat. In aceste conditii, este greu de estimat cum se vor distribui cele 35 de mandate din Parlamentul European.

Mai mult de jumatate dintre romani (51% ) nu sunt interesati sau sunt foarte putin interesati de euroalegeri, a reiesit dintr-un sondaj de opinie, realizat de CURS, in perioada 5-15 iulie, pe un esantion de 1091 de subiecti, avand varste de 18 si peste 18 ani. 26% dintre cetateni s-au declarat neinteresati de euroalegeri, iar 25% au spus ca sunt foarte putin interesati. La intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri pentru Parlamentul European", 40% au optat pentru PD, 21% pentru PSD, 13% pentru PNL si 6% au ales PNG. Conform sondajului, PRM si UDMR ar obtine cinci procente, PLD - patru, PC si PNTCD - cate doua procente, iar PIN ar fi cotat doar cu un procent.

PD ar fi votat de 43% dintre romani daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit rezultatelor Barometrului Opiniei Publice realizat de IMAS in perioada 8-17 iulie. PSD ar intruni 17% dintre intentiile de vot, PNL - 11% si PNG - 10%. PRM si UDMR ar obtine cate 5% dintre optiunile de vot. Sub pragul electoral de 5% s-ar situa PLD (4%), PC (2%), PIN (2%), PNTCD (1%). Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1230 de persoane, din 108 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Marja statistica de eroare a fost de plus/minus 2,8%.

Un sondaj Gallup, realizat de Gallup in perioada 19-22 iulie pe un esantion de 1150 de persoane reprezentativ la nivel national, cu o eroare de plus/minus 2,9%, a reliefat ca 57% dintre cetateni si-au exprimat intentia de vot, daca "duminica viitoare ar avea loc alegerile pentru PE". Un procent semnificativ, 28%, au spus ca nu stiu cu ce partid ar vota, 12% au declarat ca nu ar vota, iar trei la suta dintre subiecti au refuzat sa raspunda. Dintre partide, sufragiile cele mai multe le-ar aduna PD (41%), urmat de PSD (20%), PNL (12%), PNG (10%), PRM (5%), UDMR (3%), PLD si PNTCD (2%). (A.H.)

Ultranationalistii din PE costa 1,34 milioane dolari

Crearea grupului "Identitate, Traditie si Suveranitate" (ITS) din Parlamentul Europei reprezinta "un moment important in incercarea dreptei radicale de atingere a puterii pe continent", sustine publicatia americana Intelligence Report, citata de Hotnews. Jurnalistii citati spun ca grupul a putut fi format dupa accederea in PE a extremistilor romani si bulgari si ca va beneficia astfel, in fiecare an, de echivalentul in euro al sumei de 1,34 milioane de dolari.

Prestigioasa revista americana afirma, intr-o analiza publicata in ultima sa editie, ca organizarea unui grup radical de dreapta in PE a fost dorita de mult de partidele "cu vederi xenofobe, anti-semite si rasiste", insa nu a fost posibila decat dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la inceputul acestui an. Reprezentantii PRM si ai formatiunii bulgare Ataka au facut ca numarul "euro-deputatilor extremisti sa ajunga la 21" si sa atinga limita legala necesara pentru formarea unui grup parlamentar. Publicatia precizeaza si ca formarea grupului ITS a permis membrilor sai sa dobandeasca timp suplimentar pentru discursurile de la tribuna Parlamentului, mai multe posturi in comisiile de lucru si accesul anual la fonduri in valoare de 1,34 milioane de dolari. Intelligence Report ii aminteste intre membrii grupului condus de francezul Bruno Gollnisch pe "cei sase membri ai partidelor rasiste din Romania", pe deputatul independent britanic Ashley Mote, pe nepoata fostului dictator italian Benito Mussolini, Alessandra, sau pe cei trei deputati ai miscarii Interesul Flamand din Belgia. Analiza revistei americane a aparut cu doar cateva zile inainte ca ziarul ZIUA sa anunte ca liderii PRM au decis organizarea in luna septembrie la Palatul Parlamentului a Congresului grupului ITS. Intelligence Report este o revista trimestriala publicata de organizatia non-profit Southern Poverty Law Center (SPLC) ale carei scopuri declarate sunt combaterea rasismului si promovarea drepturilor civile. (A.H.)

Penalitati pentru amanare

Deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator sef in relatia cu UE, a sustinut miercuri ca nu e posibila amanarea euroalegerilor pentru anul viitor, cu acordul institutiilor europene. "Asa ceva nu este posibil pentru ca organizarea alegerilor in acest an este o prevedere a Tratatului prin care Romania a aderat la Uniune. Nu este posibil nici ca acea prevedere din Tratat sa fie modificata pentru ca avem de-a face cu un instrument international juridic, ratificat de Parlamentele statelor membre. Nu avem de-a face cu un simplu acord tehnic intre Uniune si Romania, pentru ca el sa poata fi amendat doar cu acordul institutiilor de la Bruxelles", a precizat pentru A.M. Press Puscas. "Penalitatile pentru abateri de la Tratat merg de la chemarea in instanta si pana la excluderea din anumite organisme decizionale ale Uniunii. In orice caz, daca am amana alegerile am da un semnal extraordinar de prost, aratand ca nu putem respecta Tratatul nici macar in privinta prevederilor de natura politica". (A.H.)

Mandat redus

Candidatii care vor obtine un loc de europarlamentar se vor bucura de acest statut doar pana in 2009, cand se vor organiza noi alegeri in toate tarile Uniunii Europene. Mandatul unui deputat din Parlamentul European dureaza in mod normal cinci ani, dar pentru ca ultimul scrutin a fost organizat in 2004, europarlamentarii romani vor avea un mandat redus. Chiar daca este mai scurt, mandatul de europarlamentar castiga ca importanta datorita bataliei politice interne. Examenul euroalegerilor va indica partidelor trendul pe care se afla pentru alegerile parlamentare si locale interne din 2008. Totodata, cele 35 de locuri de europarlamentar constituie o miza interna mare, deoarece va indica raportul de forte existent pe scena politica in acest moment. Bulgaria, care a aderat la UE in acelasi timp cu tara noastra, a organizat din primavara scrutinul pentru europarlamentari. (C.A.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=225036&data=2007-08-10