< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 17 iulie 2007

UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare

Romania va primi de la Comisia Europeana (CE), in perioada 2007 - 2013, aproximativ 19 miliarde de euro, reprezentand fonduri structurale si de coeziune, in baza unui acord semnat astazi de premierul Tariceanu si comisarul european pentru politica regionala, poloneza Danuta Hubner. Documentul dintre Guvernul Romaniei si CE privind Cadrul Strategic National de Referinta stabileste prioritatile de investitii pentru aceste fonduri, prioritati detaliate in cadrul a sapte programe operationale, care sunt in curs de aprobare la Bruxelles. Fondurile structurale ar trebui sa ajute Romania sa reduca decalajele ce o separa in prezent de celelalte state ale Uniunii Europene. "Romania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile, dupa ce Comisia a aprobat cinci dintre cele sapte programe operationale", a precizat Danuta Hubner. "Acesta este cel mai important document pentru dezvoltarea Romaniei in perioada urmatoare", a afirmat Tariceanu dupa parafarea acordului. Tara noastra este cel de-al 15-lea stat membru al Uniunii Europene care finalizeaza negocierile documentului in cauza. Tot astazi, Danuta Hubner a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu la palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Presedintiei.

"Fondurile europene nerambursabile constituie unul dintre avantajele principale ale integrarii europene a Romaniei, iar prioritatea numarul unu a Guvernului este realizarea unui grad inalt de absorbtie si consolidarea capacitatii administrative pentru gestionarea acestor fonduri", a declarat astazi Calin Popescu Tariceanu, dupa ceremonia de semnare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si CE privind Cadrul Strategic National de Referinta, documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune.

"Acesta este cel mai important document pentru dezvoltarea Romaniei in perioada urmatoare si reprezinta baza pentru absorbtia celor 19 miliarde euro, fonduri structurale si de coeziune pe care UE le aloca Romaniei", a adaugat primul-ministru.

Tariceanu: Avem bani, ne trebuie proiecte

Seful Executivului a cerut membrilor Cabinetului sau, care au in subordine autoritati de management al fondurilor europene, sa acorde o atentie sporita modului in care sunt gestionate aceste fonduri. "Ramane sa facem proiectele pentru a putea cheltui acesti bani si vom avea o atentie deosebita in ceea ce inseamna gestionarea corecta si eficienta a acestor fonduri. /.../ Acesti bani ne vor folosi intr-o maniera substantiala in reducerea disparitatilor interne ce caracterizeaza, din pacate, importante zone ale tarii. Pentru ca acesti bani sa contribuie cu adevarat la dezvoltarea Romaniei, sume consistente vor merge catre autoritatile locale si de aceea este necesara o pregatire a acestora pentru absorbtia fondurilor", a precizat Tariceanu.

Ca urmare a cheltuirii fondurilor structurale, Romania ar trebui sa inregistreze o crestere economica sustinuta si o majorare cu 20 la suta a Produsului Intern Brut pana in 2015, conform bbc.ro.

Hubner: Adevarata provocare e implementarea proiectelor

Comisarul european pentru politica regionala a declarat ca primele plati vor fi virate in urmatoarele zile, in conditiile in care Romania a reusit sa finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operationale, in valoare de 15 miliarde euro, urmand ca discutiile pentru ultimele doua programe sa fie incheiate pana in luna septembrie.

'Toti cei implicati stiu insa ca adevarata provocare este implementarea proiectelor si e nevoie de un mare efort pentru ca aceasta operatiune sa fie un succes. Comisia Europeana se asteapta la o buna cooperare cu Guvernul roman pentru o corecta gestionare si un control al fondurilor UE, care sa previna aparitia unor nereguli in utilizarea bugetului comunitar", a afirmat Hubner.

Intalnire Basescu - Hubner la Cotroceni

Comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner a fost primita astazi si de presedintele Basescu, la Cotroceni. "Convorbirile au permis o trecere in revista a cadrului institutional si a documentelor de programare pentru utilizarea acestor fonduri, precum si a modalitatilor prin care se poate asigura o cat mai mare coerenta intre prioritatile nationale si cele comunitare in materie de politica regionala", se arata in comunicatul remis de Presedintie.

In opinia sefului statului, gestionarea fondurilor comunitare cu o rata cat mai inalta de absorbtie este o prioritate a institutiilor romanesti, obiectivele urmarite de tara noastra fiind reducerea decalajului de dezvoltare fata de media comunitara si reducerea decalajului intre propriile regiuni.

Basescu a afirmat si necesitatea descentralizarii responsabilitatii utilizarii fondurilor comunitare, ca modalitate de eficientizare a absorbtiei acestora. La randul sau, comisarul Danuta Hubner a incurajat punerea in practica a unui sistem de maxima transparenta pentru utilizarea fondurilor comunitare, conform Rompres.

Cititi pe larg in ZIUA de maine!

REACTII LA CALD

Gabi MOROIANU, redactor Departament Economic:

"Pentru ca o companie sau o autoritate publica locala sa primeasca primii bani de la UE trebuie ca Bruxelles-ul sa aprobe programele Operationale Sectoriale. Pana acum, din sapte programe au fost aprobate cinci. Dupa ce primeste acordul de la Bruxelles, Autoritatea de Management a fiecarui Program Operational va demara publicitatea pentru licitatia de proiecte ce pot beneficia de fonduri europene. Daca finantarea pe care o cere o firma sau o autoritate locala este mare, termenul de depunere a proiectelor poate fi si de trei luni. Urmeaza apoi etapa selectiei proiectelor, care poate dura o luna. Ceea ce inseamna ca se ajunge chiar pana in luna decembrie a acestui an. Pentru proiectele selectate ar putea fi cerute lamuriri si detalii suplimentare, adica inca o luna. In fine, la sfarsitul lui ianuarie 2008 s-ar putea semna un astfel de contract de finatare din fonduri UE. Sigur, pot exista si exceptii..."

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=674&data=2007-07-17