< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - luni, 16 iulie 2007

Fiul lui Ion Ratiu a cumparat ARO

Nicolae Christopher Ratiu, fiul lui Ion Ratiu, a achitat saptamana trecuta integral suma de 16,5 milioane de euro, reprezentand circa 60% din platforma ARO Campulung, unde va infiinta un parc industrial

Prin intermediul SC LANDMARK MANAGEMENT SRL Bucuresti, omul de afaceri are de gand sa reabiliteze platforma, in scopul inchirierii acesteia unor companii producatoare de piese si subansamble auto, ori alte activitati de productie. Teritoriul adjudecat este de circa 47 de hectare, dispunand de toate utilitatile si o pozitie geo-strategica bine definita in centrul tarii.

Situatia de la ARO Campulung este in prezent una dezastruoasa. Dupa cum bine se stie, fabrica a fost supusa unui jaf de proportii. Potrivit unor declaratii recente ale conducerii judetene a PNL, guvernarea social democrata a vandut ARO Campulung pentru doar 145.000 de euro - adica pretul a zece autoturisme de teren. Artizanii acestei privatizari frauduloase au fost, pe de o parte, Nicolae Vacaroiu, Tiberiu Musetescu, Filip Georgescu si Constantin Nicolaescu, iar pe de alta investitorul american de origine cubaneza, John Perez. Cazul este anchetat la DNA, dupa ce alte 12 controale ale autoritatilor au ajuns la concluzia ca statul a fost furat ca-n codru.

Interesant este ca, la ora actuala, dupa ce a falimentat controlat platforma ARO, firma lui Perez - CROSS LANDER USA - se mai afla inscrisa si la masa credala cu suma de sapte milioane de euro, din care i se recunosc vreo trei.

Faliment din prostia managerilor

Situatia a inceput sa se inrautateasca prin 1994, deoarece managerii societatii n-au fost capabili sa ramana in competitia economiei de piata, asa cum au reusit cei de la Craiova si Mioveni. Cum datoriile se inmulteau de la o luna la alta, guvernarea din 2000 - 2004 a gasit o solutie ce se voia a fi salvatoare, si anume atragerea in afacere a unui investitor strategic. La data de 3 septembrie 2003, intr-o singura zi, AVAS a vandut cele 7.256.816 de actiuni detinute pe platforma musceleana firmei CROSS LANDER USA. La prima vedere, contractul parea extrem de generos, iar promisunile cumparatorului - pe masura. Numai ca in ceea ce priveste clauzele contractuale, specialistii AVAS ori au fost inconstienti de-a binelea, ori manjiti cu cine stie ce comisioane. Sustinem asta, deoarece John Perez - s-a dovedit cu prisosinta in timp - avusese un plan foarte bine gandit pentru a ne trage clapa. Pretul tranzactiei a fost de 15,8 milioane USD, la care s-au adaugat 11,4 milioane USD in contul datoriilor si creditelor comerciale angajate anterior de uzina. Pe de alta parte, AVAS-ul lui Musetescu s-a angajat sa acorde facilitati CROSS LANDER, in suma de 1726,3 miliarde de lei (circa 50 de milioane USD), printr-o ordonanta de urgenta.

Reorganizare judiciara si faliment

In ianuarie 2005, in lipsa finantarii promise de investitorul agreat de PSD, Tribunalul Comercial Timis a dispus intrarea SC ARO SA in faliment, conform Legii nr. 85/2006. In tot acest timp, cubanezo-americanul n-a stat cu mainile-n san. A vandut mai multe active, printre care si Fabrica de Scule si Matrite, cu 2,7 milioane de euro, ignorand acordul obligatoriu pe care AVAS ar fi trebuit sa-l acorde inaintea tranzactiei. Statul a actionat firma CROSS LANDER USA in judecata, dar pana acum nu s-a dat nici un verdict final in aceasta disputa, cu toate ca lucrurile sunt extrem de simple. Contractul ar trebui sa fie anulat, iar cei care au pus la cale mismasul sa ajunga dupa gratii. De asemenea, trebuie spus ca John Perez a mai generat si datorii noi la Campulung.

Pe de alta parte, manipulati de interese obscure, angajatii platformei muscelene au ajuns la concluzia ca actualul primar al orasului Campulung, Calin Ioan Andrei, ar fi vinovat pentru situatia tragica in care a ajuns orasul. Drept urmare, s-au gandit ca un referendum pentru demiterea acestuia ar fi fost tocmai ce le lipsea. Pana la urma si-au dat seama de realitate, in vreme ce edilul incerca sa atraga noi investitori la Campulung, pentru a cumpara ce a mai ramas din ARO si a reabilita platforma industriala.

Papusarii jafului

Pe langa o comisie senatoriala si Curtea de Conturi a Romaniei, care auanchetat privatizarea frauduloasa a platformei muscelene, mai multi parlamentari s-au implicat in rezolvarea situatiei dezastruoase de la Campulung. Unul dintre acestia este presedintele PNL al Regiunii 3 Sud - Muntenia, Adrian Gh. Miutescu, care a adus acuzatii grave la adresa social-democratilor de Arges, Nicolae Vacaroiu, Filip Georgescu si Constantin Nicolaescu. Cei trei, impreuna cu Tiberiu Musetescu, ar putea fi banuiti ca se afla in spatele cacealmalei pe care cubanezul Perez a servit-o statului roman. "Dupa parerea mea, falimentarea platformei ARO nu s-a datorat doar unui prost management, ci uzina a fost devalizata sistematic de o serie intreaga de profitori, care au dorit sa preia activele acesteia. Astfel, o zona a fostului judet Muscel a fost complet distrusa, inclusiv firmele ce gravitau in jurul ARO, care au dat faliment", ne-a declarat Miutescu.

Privatizare frauduloasa

Potrivit unei comisii senatoriale, care a anchetat in primavara lui 2006 situatia ARO, "contractul de privatizare asumat de APAPS in intregime a favorizat excesiv cumparatorul, in detrimentul statului roman". CROSS LANDER ar fi avut extrem de mult de castigat numai de pe urma vanzarilor ilegale de active din patrimoniul societatii, care s-au ridicat la beneficii de mai multe milioane de euro. Senatorii au decis ca rezolvarea problemei este de competenta Guvernului, drept pentru care au recomandat acordarea in continuare de ajutoare financiare angajatilor uzinei, pe motiv ca acestia ar fi cazut prada "unei privatizari frauduloase".

n Dan COSTE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=223944&data=2007-07-16