< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 16 iulie 2007

De ce au fost ingropate de Curtea Constitutionala dosarele Revolutiei si ale Mineriadelor

Motivatia unei decizii "corecte politic" si impotriva interesului national

Curtea Constitutionala (CC) a publicat azi motivatia deciziei din iunie care a ajutat la ingroparea adevarului depre Mineriade si despre Revolutie. Curtea a decis, atunci, neconstitutionalitatea continuarii anchetelor si proceselor penale de catre parchetele si instantele militare. CC a pecetluit astfel soarta unor mari dosare, asteptate de peste 17 ani, precum cele ale crimelor din decembrie 1989 si mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, aflate in prezent in instrumentarea procurorului militar general Dan Voinea. Judecatorii CC au explicat, azi, ca legiuitorul a mentinut in mod nejustificat competenta instantelor si parchetelor militare in cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la data intrarii in vigoare a acestei legi. "In aplicarea acestor texte ale legii ar urma ca parchetele militare si respectiv instantele militare sa continue urmarirea penala si judecata impotriva unor persoane care nu au calitatea de militari. Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine ca aceasta derogare este vadit discriminatorie", se arata in motivare.

Curtea Constitutionala a publicat, azi, motivarea deciziei din 20 iunie prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile articolul III alineatele 2 si 3 din teza intai din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

"In aplicarea acestor texte ale legii ar urma ca parchetele militare si respectiv instantele militare sa continue urmarirea penala si judecata impotriva unor persoane care nu au calitatea de militari. Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine urmatoarele: aceasta derogare este vadit discriminatorie, in raport cu criteriul avut in vedere de legiuitor in modificarea art. 35 alin 1 si 2 din Codul de procedura penala si anume lipsa calitatii de militar a unuia sau unora dintre faptuitori", se arata in motivare.

In consecinta, Curtea Constitutionala constata ca textele de lege mentionate contravin prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, privind egalitatea in drepturi, intrucat reglementeaza diferit competenta de urmarire penala si de judecata a unor persoane avand acelasi statut si aflate in aceeasi situatie juridica, data de acuzatia de a fi savarsit o fapta penala, astfel incat, cu privire la aceste texte de lege, exceptia a fost admisa.

In opinia judecatorilor Curtii, optiunea legiuitorului de a trece in competenta instantelor civile cauzele in care sunt inculpate persoane civile care au comis infractiuni impreuna cu persoane avand calitatea de militari nu s-a intemeiat pe constatarea ca instantele militare nu indeplinesc conditiile de independenta si de obiectivitate inerente sistemului judiciar intr-un regim democratic.

"Daca aceasta ar fi fost ratiunea modificarii Codului de procedura penala prin Legea 356/2006, aceasta modificare ar fi trebuit urmata de desfiintarea instantelor militare. Prin modificarea legislativa operata, legiuitorul a dat curs unor ratiuni de buna administrare a justitiei si tendintei manifestate in celelalte sisteme judiciare democratice, de restrangere a competentei instantelor militare exclusiv in sfera faptelor penale comise de personalul militar", se mai precizeaza in motivare.

CC mai sustine ca, in sensul anchetarii si judecarii de catre parchetele si instantele civile a cauzelor in care, alaturi de militari, sunt implicati si civili, este si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, cauza Maszni impotriva Romaniei, din 2006.

Decizia CC din data de 20 iunie este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.

REACTII LA CALD

Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:

"Motivarea deciziei Curtii Constitutionale pune capat ultimelor sperante pentru societatea civila ca dosarele Revolutiei si ale Mineriadelor sa mai poata fi continuate de sectia Parchetelor Militare, urmand ca doar procesul sa fie judecat de instantele civile. Acum e limpede. Instanta Constitutionala a avizat atat Parchetele cat si Instantele Militare ca fiind incompetente sa judece civil. Profitorii deciziei sunt Ion Iliescu si criminalii de la Revolutie si Mineriade, care, iata, nu vor mai fi <<discriminati>>. Consider ca judecatorii Curtii puteau s-o lase mai usor cu discriminarea si sa urmareasca interesul national, dar ei n-au ajuns judecatori alesi de natiune ci, numiti, multi dintre ei, de catre Iliescu si partidul sau."

Cititi pe larg in ZIUA de maine!

A.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=669&data=2007-07-16