< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 12 iulie 2007

Operatiunea "Black Dog"

Autoritatile italiene au arestat mai multi membri ai unei retele care se ocupa cu traficul de caini de rasa adusi din tari din estul Europei, printre care si Romania. Politistii au arestat 22 de persoane banuite ca ar face parte din aceasta grupare, relateaza publicatia Corrierre della Sera in pagina electronica. Potrivit anchetatorilor, in aproximativ cinci ani de activitate, reteaua de traficanti care era extinsa pe intreg teritoriul italian si era compusa in mare parte din crescatori de animale si medici veterinari, a introdus ilegal in Italia peste 70.000 de caini adusi din Romania, Ungaria sau Cehia.

Astfel, profitul obtinut de traficanti din comertul cu caini de rasa se ridica la cateva milioane de euro. Puii de rase canine, cumparati din Romania in schimbul a circa 60 de euro fiecare, erau intarcati prematur, maltratati si revanduti in Peninsula la un pret cuprins intre 500 si 1500 de euro. Traficantii le administrau antibiotice si apoi ii drogau cu o substanta activa derivata din vitamina D, care le stimula cresterea. Din cauza acestor tratamente nocive, puii, in varsta de aproape o luna, mureau deseori la scurt timp dupa vanzare si dupa ce ieseau de sub efectul medicamentelor administrate de traficanti.

150 de pui in doua zile

Operatiunea demarata de politia din Bologna si demunita "Black Dog", s-a soldat cu arestarea, intr-o prima faza, a 22 de persoane si punerea sub sechestru a numeroase bunuri ale acestora. Potrivit autoritatilor italiene, cercetarile continua intrucat exista suspiciuni ca reteaua cu trafic de animale ar fi mai extinsa. "Initial, am crezut ca acest comert ilegal cu caini ascunde, de fapt, un trafic de droguri si arme. Ulterior, ne-am dat seama ca de fapt cainii reprezentau sursa lor de venituri", a declarat sergentul Marco Mandrelli, din cadrul politiei din Bologna. La randul sau, capitanul Gian Luca Berruti a explicat ca "puii erau cumparati fie din magazine specializate, avand autorizatia Serviciului sanitar-veterinar, fie pe Internet sau de la targurile specializate. Fiecare caine avea un certificat medical care atesta starea lui buna de sanatate, avea inserat cipul electronic obligatoriu, avea pasaport si certificatul de pedigree, care ulterior s-au dovedit a fi false sau contrafacute". Capitanul a adaugat, de asemenea, ca "datorita numeroaselor investigatii efectuate s-a dovedit ca cei 22 de arestati dispuneau de structuri organizate in tarile de unde erau adusi pana la 150 de caini din doua in doua zile".

n Oana ROTARU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=223797&data=2007-07-12