< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 4 iulie 2007

Summitul homarului, in coada de peste

Presedintele american George W Bush si omologul sau rus, Vladimir Putin, au demonstrat, in timpul intalnirii de la Kennebunkport (statul Maine), ca pot face echipa comuna. La pescuit. Pozitiile liderilor de la Casa Alba si Kremlin raman insa diametral opuse in probleme majore precum scutul american antiracheta sau independenta proviniciei Kosovo.

In timpul convorbirilor purtate marti, Putin l-a surprins, din nou, pe Bush, propunand crearea unui sistem de aparare european, in asociere cu NATO. Dupa partida de pescuit care a avut loc in apele Atlanticului, presedintele american si oaspetele sau rus au trecut la lucruri serioase, in incercarea de a ajunge la un compromis pe tema subiectelor care au tensionat relatiile dintre Washington si Moscova. Primul pe lista acestor subiecte a fost scutul antiracheta pe care SUA intentioneaza sa il amplaseze in Cehia si Polonia. Daca luna trecuta, la summitul G8, liderul de la Kremlin lansa o oferta-surpriza, aceea a folosirii, in comun de catre Rusia si SUA, a unei statii radar in Azerbaidjan, Putin a venit la Maine cu o noua propunere: crearea unui sistem de aparare antiracheta extins pentru Europa, in asociere cu NATO.

In opinia liderului rus, acest sistem ar face inutila amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in cele doua state europene. "Este posibil sa se extinda numarul partenerilor la tarile europene care ar fi interesate in solutionarea acestei probleme pe baza unei 'platforme de cooperare Rusia-NATO", a spus Putin in cadrul conferintei de presa comune cu Bush. O alta propunere a fost infiintarea unui centru de schimb de informatii la Moscova, idee avansata cu multi ani in urma. Bush a apreciat ideea, insa este dispus sa cedeze la proiectul legat de Cehia si Polonia, care, sustine el, trebuie integrate in sistemul de aparare european. (L.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=223383&data=2007-07-04