< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 29 iunie 2007

Jocuri politice la CNA si TVR

ULTIMA ORA

Regizorul Ioan Carmazan a fost propus de catre grupurile parlamentare ale PSD, in locul ramas liber la CNA prin demisia lui Valentin Nicolau.

---

Valentin Nicolau, numit de Parlament in urma cu numai o saptamana pe locul ramas vacant dupa decesul lui Ralu Filip, a anuntat astazi ca demisioneaza din Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Nicolau a acuzat presiuni politice si a iesit la un moment dat din sedinta, declarandu-se nemultumit de faptul ca, desi nu era trecuta pe ordinea de zi, CNA a luat in discutie, la cererea lui Rasvan Popescu, alegerea unui nou presedinte al Consiliului: "Este ilegal sa se discute despre alegerea presedintelui acum, nu era pe ordinea de zi. Este comanda politica". Dorinta lui Rasvan Popescu de a se dezbate problema propunerii unui presedinte este de inteles daca luam in considerare faptul ca, potrivit unor surse parlamentare, reprezentantii PNL si cei ai PSD au negociat validarea in functia de presedinte al SRTv a social-democratului Alexandru Sassu, in timp ce liberalii, prin Rasvan Popescu, ar urma sa detina presedintia CNA. Gelu Trandafir, propus de Presedintie ca membru al CNA, sustine, la randul sau, ca ''doua mari institutii, CNA si TVR, au fost tratate la pachet de doua partide: PNL si PSD''.

Dupa ce membrii CNA au decis prin vot, dupa aproape o ora de dezbateri, ca alegerea unui nou presedinte se va face mai tarziu, Rasvan Popescu a propus sa se discute din nou aceasta problema, a declarat Nicolau, preluat de Mediafax: "Eu le-am spus tuturor colegilor ca nu vreau sa particip la lucruri care nu-mi stau in fire. E treaba lor ce fac de acum inainte". De altfel, Valentin Nicolau, care a primit drept de vot in Consiliu, a iesit la un moment dat din sedinta afirmand ca, "daca se continua cu aceste presiuni", isi da demisia din functia de membru CNA.

Sedinta CNA era dedicata acordarii de licente radio, insa sedinta a fost intrerupta, ziaristii au fost rugati sa se retraga din sala iar discutiile au continuat cu usile inchise.

Si Gelu Trandafir, membru CNA, s-a declarat nemultumit: "M-a deranjat faptul ca au fost jocuri politice pentru doua partide politice, daca era sa fie jocuri politice, puteau sa fie pentru toate partidele (...) Eu nu am vrut sa candidez. Doua mari institutii, CNA si TVR, au fost tratate la pachet de doua partide: PNL si PSD".

Camerele reunite ale Parlamentului l-au aprobat saptamana trecuta pe Nicolau ca membru al CNA in locul ramas vacant in urma decesului lui Ralu Filip. Plenul Parlamentului l-a votat pe Valentin Nicolau cu 230 de voturi pentru si 20 de voturi impotriva pentru acesta functie. Dupa numirea in CNA, numele lui Nicolau a fost vehiculat ca posibil candidat la functia de presedinte al Consiliului.

Lupta pentru CNA si TVR

Sedinta comuna a Parlamentului in care trebuie validat social-democratul Alexandru Sassu in functia de presedinte-director general al TVR nu a inceput inca, desi a fost programata initial pentru ora 9.00, iar apoi amanata pentru ora 11.00, surse parlamentare afirmand ca se asteapta a se vedea care e situatia la CNA.

Potrivit acelorasi surse, intelegerea era ca la sefia TVR sa fie numit reprezentantul PSD iar la conducerea CNA persoana sustinuta de PNL, adica Rasvan Popescu. Atat ieri seara, cat si astazi dimineata au avut loc negocieri restranse intre PSD si PNL pe aceasta tema, au mai precizat aceleasi surse, citate de Mediafax.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca, dupa cinci ore de discutii, nu s-a ajuns la o intelegere in privinta sedintei comune a Parlamentului din cauza faptului ca membrii CNA nu au reusit sa desemneze un candidat la presedintia institutiei. Vacaroiu a anuntat ca, daca membrii CNA vor prelungi inaintarea unei propuneri pentru presedintia Consiliului, atunci se ia in calcul chiar si organizarea unei sesiuni extraordinare. Totusi, potrivit presedintelui Senatului, problema validarii presedintelui CNA ar putea fi solutionata maine: ''Azi, la ora 17,30, ne intrunim in sedinta comuna sa dam drumul la restul ordinii de zi si, joi, probabil la 11,30-12,00, vom face o noua sedinta comuna pentru presedintia CNA'', a precizat Vacaroiu.

In consecinta, parlamentarii au decis scoaterea de pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri a numirii presedintelui CNA, numirea presedintelui director general al Societatii Romane de Televiziune ramanand pe ordinea de zi.

Parlamentul a luat act de scrisoarea lui Basescu

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a informat ca Birourile Permanente au luat act de scrisoarea presedintelui Traian Basescu referitoare la situatia din noul Consiliu de administratie al Televiziunii publice. Potrivit lui Munteanu, in sedinta Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor ''au fost unele discutii si puncte de vedere mai mult sau mai putin rautacioase'' pe marginea scrisorii trimise marti de seful statului: ''Au vorbit mai multi colegi. In cele din urma, s-a luat act de scrisoarea presedintelui Basescu''.

Basescu le-a transmis, ieri, o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, in care face apel la '''intelepciunea'' parlamentarilor sa nu dea un semnal negativ societatii romanesti prin ''nepromovarea de persoane competente, care nu fac politica unui partid'' in functii publice precum cele din Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane.

In opinia sa, in loc sa fie atribuit pe criterii de competenta si de neutralitate politica, postul de presedinte-director general al SRTv a ajuns obiectul unui troc politic intre PNL si PSD. ''Fara a dori sa pun in discutie dreptul parlamentarilor de a lua o decizie conform constiintei lor, trebuie sa remarc faptul ca validarea de catre Camerele reunite a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistantei in activitatea televiziunii nationale'', subliniaza Traian Basescu. In acest context, seful statului isi reafirma convingerea ca depolitizarea televiziunii si a radioului public este obligatorie.

Pentru mai multe detalii accesati si

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-21&id=222681^

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-27&id=222969^

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:

''Negocierile pentru alegerea presedintilor CNA si TVR se complica, avand in vedere ca liberalii nu au acceptat nici in ruptul capului sa cedeze si sefia CNA PSD-ului. Social-democratii, care deja si-au adjudecat sefia TVR, propun PNL sa le sustina omul, pe Valentin Nicolau, pana la terminarea actualului mandat. Liberalii au refuzat categoric, fapt care a perturbat majoritatea evenimentelor acestei zile: validarea CA al TVR precum si a directorului Alexandru Sassu a fost amanata pentru dupa-amiaza. Motiunea simpla pe sanatate a fost si ea amanata pentru maine. Toate acestea, pentru a lasa loc unei noi runde de negocieri PSD-PNL''.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=608&data=2007-06-29