< Imprimare >      ZIUA - SPORT - miercuri, 27 iunie 2007

Ionut Lupescu face ordine la CCA

Directorul general al FRF, care se va ocupa de delegarea arbitrilor, a obtinut excluderea a sase "centrali" si patru "asistenti", cel mai greu nume fiind M. Salomir

Gh. Constantin, seful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a facut modificari importante pe listele pentru noul sezon competitional, aceasta fiind una dintre conditiile puse de Ionut Lupescu (foto), desemnat ca responsabil pentru delegari. Astfel, lista aprobata luni seara de catre Comitetul Executiv al FRF nu mai cuprinde cateva nume importante, cel mai cunoscut dintre exclusi fiind Marian Salomir, fost arbitru FIFA. De asemenea, s-a aprobat si lista observatorilor pe care apar fosti internationali, dar de pe care lipseste numele lui Ion Craciunescu, fost presedinte al CCA.

Comitetul Executiv al FRF a decis, in urma propunerilor inaintate de Comisia Centrala a Arbitrilor, renuntarea la serviciile urmatorilor "centrali" din lotul A: Silviu Bogdan, Vasile Bratu, Anton Helesteanu, Marian Salomir, Viorel Sandu si Orlando Trandu. Totodata, alti patru "centrali", Marius Bocaneala, Lucian Dan, Robert Dumitru si Marius Martis, au fost retrogradati in lotul B, urmand ca, dupa un an, in functie de prestatiile lor la jocurile la care vor fi delegati, sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste. De asemenea, s-a renuntat la serviciile "asistentilor" Cornel Avram, Dumitru Bargaoanu, Daniel Burloiu si Ispas Cojocaru, in timp ce Florin Buzarnescu, Costin Florescu, Bogdan Medrea, Iulian Radu si Claudiu Tripa au fost retrogradati in lotul B, urmand ca dupa un an, in functie de prestatiile lor la meciurile la care vor oficia, sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste. In aceste conditii, lotul arbitrilor A, are urmatoarea componenta: Cristian Balaj (35 ani), Sebastian Coltescu (30), Augustus Constantin (33), Sorin Corpodean (42), Alexandru Deaconu (35), Alexandru Tudor (35) - toti aflati pe lista FIFA, Teodora Albon (arbitru FIFA - 29 ani), Marius Avram (27), Victor Berbecaru (39), Aurelian Bogaciu (25), Teodor Craciunescu (30), Cristina Dorcioman (arbitru FIFA - 32 ani), Mugurel Draganescu (31), Stefan Erdei (33), Ovidiu Hategan (26), Cristina Ionescu (arbitru FIFA - 34), Andrei Ionita (30), Ionel Ivan (26), Istvan Kovacs (22), Tiberiu Lajos (40), Radu Petrescu (24) si Ionica Serea (37). Acestora li se vor adauga alti doi arbitri, promovati in urma examenelor sustinute. Comitetul Executiv al FRF a aprobat si lotul de observatori de arbitri pentru meciurile din Liga I, sezonul competitional 2007/2008: Rodion Camataru, Dan Dragos Craciun, Cristian Dulca, Nicolae Grigorescu, Aron Huzu, George Ionescu, Valeriu Ionita, Marcel Lica, Gheorghe Moise, Ioan Muresan (Bucuresti), Ion Muresan (Timisoara), Mircea Nesu, Nicolae Pantea, Dan Petrescu, Adrian Porumboiu, Daniel Prodan, Florin Prunea, Corneliu Sorescu, Constantin Stefan si Ioan Timofte. A fost aprobata solicitarea de autosuspendare din functia de membru al CCA depusa de Vasile Avram. Totodata, a fost aprobat cuantumul baremurilor arbitrilor si observatorilor care vor oficia in editia de campionat 2007/2008, sumele cuprinzand baremul, transportul, cazarea, masa si taxele. Astfel, la Liga I, un arbitru va primi 4567 lei, arbitrii asistenti cate 3172 lei, arbitrii de rezerva cate 1349 lei, iar observatorii de arbitri si cei de joc - cate 1620 lei. La Liga a II-a, arbitrul va primi 1511 lei, arbitrii asistenti cate 1066 lei, arbitrul de rezerva 459 lei, iar observatorul 540 lei. Situatia la Liga a III-a, referitoare la baremuri, va fi reanalizata.

Helesteanu: "Stiam ca voi fi exclus"

Arbitrul iesean, care se afla in vacanta in Portugalia, a declarat ieri ca se astepta sa fie exclus din arbitraj si ca pentru el nu este o tragedie faptul ca va renunta la aceasta meserie. "Stiam ca voi fi exclus din arbitraj! Aveam informatii ca se va ajunge aici si nu ma mira aceasta decizie. Nu vreau sa comentez aceasta decizie pentru ca niciodata nu mi-a placut sa fiu implicat in scandaluri. Nu am facut niciodata scandal si nu voi face nici acum. Daca s-a considerat ca excluderea lui Helesteanu este spre binele arbitrajului romanesc, inseamna ca asa o fi! Ramane ca viitorul sa demonstreze daca a fost o decizie buna", a declarat Helesteanu. Acesta a mai precizat ca singurul regret este faptul ca locul sau nu a fost ocupat de un arbitru tanar din Moldova: "Arbitrajul nu a inceput cu Helesteanu si nici nu se termina cu el! Nu m-am nascut arbitru si de aceea nu este o tragedie aceasta excludere a mea. Sa nu va imaginati ca am ramas pe drumuri, ca traiam din arbitraj! Evident, e o veste trista, pentru ca arbitrajul a fost la un moment dat viata mea! Asta este! Merg inainte. Singura mea parere de rau este aceea ca in locul meu nu a fost promovat un alt arbitru tanar din Moldova". (MIG)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222944&data=2007-06-27