< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 25 iunie 2007

Basescu respinge santajul energetic

Presedintele rus Vladimir Putin a solicitat la Zagreb increderea tarilor din Balcani

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Summitul privind energia, de la Zagreb, la care participa si omologul sau rus Vladimir Putin, ca Romania nu va accepta niciodata ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica, transmite Mediafax. "Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca mesajul principal al interventiei sale este ca Romania considera ca solutia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei piete integrate la nivel regional, in care producatorii de energie sa actioneze conform principiilor liberei concurente, iar beneficiarii sa poata opta pentru cele mai bune servicii. La summitul privind energia in Europa de Sud-Est, de la Zagreb, au participat presedintii Croatiei, Federatiei Ruse, Albaniei, Republicii Bosnia si Hertegovina, Bulgariei, Republicii Muntenegru, Macedoniei, Romaniei, Serbiei.

Bursa regionala de energie

"Romania sprijina promovarea proiectelor de infrastructura destinate sa deschida noi rute de transport si sa contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare", a spus Traian Basescu. El a adaugat ca securitatea energetica a regiunii, dar si a Europei in ansamblu depind de modul in care statele din aceasta zona vor intelege sa promoveze cooperarea cu marii furnizori de energie in cadrul reglementat de normele liberei concurente.

"Acest cadru trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Federatia rusa. Principiile transparentei, reciprocitatii si nediscriminarii in tranzactionarea energiei trebuie sa stea la baza parteneriatelor noastre", a spus Basescu.

Presedintele Basescu a mai declarat la Summitul privind energia in Europa de Sud-Est, de la Zagreb, ca un obiectiv prioritar al Romaniei este constituirea bursei regionale de energie. In discursul sau, seful statului a amintit ca Romania colaboreaza cu tarile din regiune in vederea constituirii unei piete regionale de energie in sud-estul Europei. "In acest context, data fiind pozitia avansata pe care Romania o detine printre tarile din regiune, in domeniul reformei sectorului energetic si dezvoltarii pietei de energie, constituirea bursei regionale de energie in Romania, este un obiectiv prioritar al tarii noastre", a declarat Traian Basescu.

Presedintele rus Vladimir Putin a pledat ieri, in cadrul summitului asupra energiei in Europa de Sud-Est pentru intarirea increderii intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice comune, informeaza Rompres. "Suntem convinsi ca pentru aprofundarea contactelor noastre in sectorul energetic, trebuie sa intarim increderea reciproca. Aceasta presupune transparenta, respectul legilor si absenta oricarei discriminari in deschiderea pietelor", a declarat liderul de la Kremlin in discursul sau rostit in cadrul summitului din Capitala croata, potrivit agentiilor de presa ruse.

El a descris concernul rus Gazprom ca "principala companie" implicata in cooperarea cu tarile din Balcani, care, pe langa, furnizarea de gaze naturale, participa si la constructia de infrastructuri. Presedintele rus a facut referire, de asemenea, la semnarea, anuntata sambata, la Roma, a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom asupra construirii unui gazoduct de 900 km intre Rusia si Europa. Gazoductul, denumit South Stream, va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va desparti in doua ramuri, una care va merge in Austria, prin Romania si Ungaria, si alta care va merge catre Grecia, apoi catre Otrante, in sudul Italiei.

Autostrada Marii Negre la Istanbul

Sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) se reunesc azi la Istanbul, pentru a discuta o serie de proiecte de dezvoltare a relatiilor socio-economice intre tarile din regiunea Marii Negre. Summit-ul coincide cu aniversarea a 15 ani de la infiintarea acestei structuri de cooperare regionala.

Printre liderii care vor participa la acest summit aniversar, care se va desfasura la Palatul Ciragan, se numara presedintele Rusiei, Vladimir Putin, presedintele Ucrainei, Victor Yuschenko, presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, primul-ministru al Greciei, Kostas Karamanlis, alaturi de presedintele tarii gazda (Turcia), Ahmet Necdet Sezer.

Potrivit informatiilor aparute in presa turca, printre subiectele care vor fi discutate in summitul de la Istanbul exista doua proiecte care vor beneficia de o atentie speciala. Primul este proiectul autostrazii Marii Negre, pentru care ministrii de Externe din OCEMN au parafat un memorandum de intelegere la conferinta ministeriala de la Belgrad, din luna aprilie a acestui an. Autostrada, care va inconjura Marea Neagra, va avea o lungime de circa 7250 de kilometri, urmand sa lege sapte tari: Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania si Bulgaria. Un al doilea proiect vizeaza dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre, prin constructia de terminale de incarcare/descarcare.

George Damian

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222862&data=2007-06-25