< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 25 iunie 2007

Nevasta aspirator

Ministrul Sanatatii s-a folosit de sotie pentru a incasa bani de la stat

Eugen Nicolaescu este unul dintre cei mai slabi ministri ai Guvernului Tariceanu. Modul dezastruos in care acesta s-a ocupat de destinele sistemului sanitar din Romania este arhicunoscut. Liberalul supranumit "ministrul mortii" nu a luat practic nici o masura concreta care sa vina in sprijinul medicilor si al personalului sanitar. In continuare, medicii, asistentele sau infirmierele sunt nevoiti sa supravietuiasca din salarii mizere si sa se bazeze pe atentiile primite din partea pacientilor. In tot acest timp, contabilul din fruntea Sanatatii a avut grija de interesele sale si cele ale colegilor sai de partid, asa cum ZIUA a dezvaluit pe larg. Un aspect care demonstreaza cat se poate de clar lipsa totala de moralitate a liberalului. Care vine in completarea lipsei profesionale a acestuia. Imoralitatea "ministrului mortii" este dovedita si de urmatorul caz pe care ziarul nostru il va prezenta in cele ce urmeaza.

Venirea la guvernare a Aliantei DA si implicit a Partidului National Liberal nu l-a impiedicat pe "ministrul mortii" sa faca afaceri cu statul roman. Chiar daca acestea au fost mici. Astfel, contabilul de la Sanatate si-a alimentat conturile cu aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, aproximativ 40.000 de dolari, prin intermediul unei firme la care actionar majoritar este sotia sa, Constanta Nicolaescu. Suma este una extrem de mica daca ne gandim la marile tunuri date de fostii sau actualii guvernanti ai timpului in urma unor afaceri incheiate pe bani publici. Este vorba insa, asa cum spuneam mai sus, cel putin despre aspectul moral. Eugen Nicolaescu ar fi trebuit sa se abtina in a mai face afaceri cu statul cel putin pe perioada in care el si partidul sau se afla la guvernare. Nu a facut insa acest lucru.

Chiar daca suma pare mica, sa ne amintim de cazul Hildegard Puwak, care a favorizat obtinerea de 60.000 de euro din fonduri europene - programul DaVinci - pentru o firma a familiei sale. Dupa acest scandal de presa, Puwak si-a dat demisia.

Un miliard pentru sotia contabilului

Astfel, in iunie 2005, la cateva luni de la venirea la putere a PNL si atunci cand contabilul liberal nu era inca ministru al Sanatatii, societatea SC "Conen Consulting" SRL, apartinand Constantei Nicolaescu, a castigat in mod cu totul surprinzator o licitatie organizata de Ministerul Administratiei si Internelor condus la acea vreme de Vasile Blaga. Concret, societatea la care Constanta Nicolaescu este actionar majoritar cu un procent de 92% a castigat contractul de prestari servicii legate de implementarea unei "Campanii de constientizare si promovare a Proiectului de Dezvoltare Rurala". Bugetul alocat acestui contract a fost de 38.000 de dolari, echivalentul a 1,24 de miliarde de lei vechi, bani asigurati de catre Guvernul Romaniei.

Asa cum spuneam ceva mai devreme, societatea sotiei "ministrului mortii" a pus mana pe acest contract in mod cu totul surprinzator. "Conen Consulting", o societate de care nimeni nu a auzit si despre care nu exista date referitoare la performantele sale, a reusit sa castige licitatia si sa invinga o firma cu mult mai cunoscuta. Este vorba despre "Maximize Communication". Aceasta a pierdut competitia cu firma familiei Nicolaescu intrucat, asa cum ne-au declarat reprezentantii MAI, au existat anumite neconcordante si nereguli in oferta depusa.

Proiecte pentru nimic

In aceste conditii, castigatoare a fost declarata obscura firma cu doar doi angajati, "Conen".

Cum a fost posibil acest lucru este cel putin un mister. Poate ca intr-adevar "Conen" a avut oferta mai buna. Poate chiar au existat neconcordante in oferta "Maximize". Sau poate a contat pozitia lui Eugen Nicolaescu in cadrul PNL, partid aflat la guvernare. Cert este ca societatea Constantei Nicolaescu a primit niste bani de la stat. Nu multi pentru unii, dar o adevarata avere pentru oamenii de rand sau medicii de ale caror destine se ocupa azi "ministrul mortii". In schimbul celor aproape 40.000 de dolari, "Conen Consulting" trebuia, potrivit MAI, sa sprijine "implementarea unei campanii restranse de promovare a rezultatelor si abordarilor puse in practica de catre Proiectul de Dezvoltare Rurala". Firma Constantei Nicolaescu avea datoria sa conceapa si sa planifice o campanie preliminara de "promovare a abordarilor folosite in cadrul PDR (n.r. - Proiectul de Dezvoltare Rurala)", sa implementeze campania elaborata, sa elaboreze termenii de referinta pentru prestatorul serviciilor privind "Campania extinsa de promovare publica a PDR" si sa supervizeze implementarea campaniei extinse, prin activitati punctuale. Intr-un raspuns acordat ZIUA, MAI sustine ca societatea "Conen" si-a indeplinit toate sarcinile mai putin ultima, dar modul de desfasurare a campaniei preliminare a fost considerat de Banca Mondiala ca fiind un succes. Totusi, in urma acestei "campanii preliminare" nu s-a realizat nimic. Lucru recunoscut chiar de catre MAI care a precizat faptul ca acea campanie extinsa nu a mai avut loc. In aceste conditii este cat se poate de clar ca Guvernul a cheltuit fara nici un folos 40.000 de dolari. Bani care puteau fi utilizati in alte scopuri. Dar care au ajuns insa in conturile familiei Nicolaescu.

Documentar, brosuri si mape

ZIUA a stat de vorba cu sotia "ministrului mortii", Constanta Nicolaescu in legatura cu acest contract.

"A fost numai un segment de campanie, un fel de precampanie in care sa se stabileasca anumite elemente, iar viitoarea campanie urma sa fie o campanie mare extinsa legata de rezultatele acestui proiect de dezvoltare rurala. De la momentul de dupa sase luni din 2005 (n.r. - contractul a fost incheiat pe o perioada de sase luni), aici va rog sa puneti intrebari unitatii de implementare a proiectului pentru ca ei urmau sa selecteze un consultant care sa deruleze campania aceea. Din cauza asta, contractul pe care eu l-am avut nu s-a finalizat. Am facut un documentar despre proiect, eu am lucrat cu mare placere la acest documentar. Exista 14-16 ore filmate si este un documentar foarte bun. Urma sa fie folosit de urmatorul consultant. Asta a fost o parte de preselectie...nu stiu cum sa va spun. Nu stiu care urma sa fie bugetul (n.r. - pentru campania extinsa), oricum eu nu eram interesata pentru ca in mod sigur nu eram eligibila. Eu am o cifra de afaceri relativ constanta, dar nu sunt eligibila pentru proiecte atat de mari. Am primit cred ca in jur de sapte sute de milioane, va spun, nu sunt banii mei, au fost costurile astea de productie. Am facut un documentar, am facut manualul de identitate al proiectului, am realizat si tiparit o brosura de prezentare a proiectului, am facut sinopsisul acestui film, conceptele grafice pentru brosura, mape, CD-cover. Consultantului care urma sa fie selectat urmau sa ii fie puse la dispozitie aceste lucruri deja realizate si sa desfasoare o campanie la nivel national", ne-a declarat Constanta Nicolaescu.

Sotia nu stie de firma sotului

Familia Nicolaescu detine in momentul de fata, conform datelor existente la Registrul Comertului, trei firme.

Este vorba despre "Conen Consulting", "Team Audit Financiar" si "Agerr Solutions". In prima dintre ele actionar este doar Constanta Nicolaescu, in cea de-a doua actionari sunt ambii soti Nicolaescu, iar in ultima actionar este doar "ministrul mortii". Interesant este ca sotia contabilului liberal nu stia nimic despre societatea "Agerr Solutions" la care actionar este Eugen Nicolaescu. Constanta Nicolaescu a aflat chiar de la ZIUA despre implicarea sotului ei in aceasta firma. Prezentam in continuare scurtul dialog dintre reporterul ZIUA si Constanta Nicolaescu referitor la societatea "Agerr Solutions". Discutia poate fi ascultata pe siteul ziarului nostru www.ziua.ro.

Constanta Nicolaescu: N-am auzit de firma asta Agerr.

Reporter: Agerr. N-ati auzit de Agerr?

C.N.: Nu

Rep.: Pai apare sotul dumneavoastra in ea.

C.N.: Nu, nu. Chiar asta nu stiu. Ce as vrea eu frumos sa va rog...Eu sunt o persoana cat se poate de OK, sunt o persoana normala si am lucrat mult cu ziaristii in viata mea si asa mai departe si sunt extrem de deschisa. Am o rugaminte. Sunati-l si intrebati-l pe el. Dar eu nu am auzit de chestia asta, deci nu am auzit. Dar va rog frumos sa-l intrebati ca, ma rog, e pacat.

Rep.: Pe Registrul Comertului apare "Agerr Solutions" din Brasov si apare si pe declaratia dumnealui de avere.

C.N.: E ceva despre care eu nu stiu. Chiar va rog sa ma credeti, asa ca intrebati-l pe el.

ZIUA a incercat sa stea de vorba si cu Eugen Nicolaescu, dar fara succes.

Mici datorii catre stat

Sotia "ministrului mortii" ne-a declarat in timpul discutiei avute ca nici una dintre firmele sale nu are vreo datorie la stat. "Puteti sa verificati, sa stiti ca nu am absolut nici o datorie la stat, nici macar o virgula", ne-a spus Constanta Nicolaescu. Lucrurile nu stau insa chiar asa. La data la care am purtat aceasta conversatie, toate cele trei societati ale familiei Nicolaescu inregistrau datorii catre stat. Astfel, conform datelor de la Ministerul Finantelor, "Agerr Solutions" avea datorii de 339.663 RON (3.396.630.000 lei vechi). De asemenea, "Team Audit Financiar" inregistra datorii de 156.770 RON (1.567.700.000 lei vechi). In fine, "Conen Consulting" are si ea restante catre stat in valoare de 82.846 RON (828.460.000 lei vechi).

Datoriile nu sunt mari in comparatie cu ale altor societati. Grav este insa ca un ministru e dator la stat si nu are de suferit de pe urma acestui lucru. In schimb, o persoana obisnuita fara nici o functie importanta sau cu prieteni sus-pusi, dar aflata in aceeasi situatie cu cea a "ministrului mortii", s-ar fi trezit de mult cu Fiscul pe cap.

Declaratiile Constantei Nicolaescu referitoare la datoriile firmelor familiei sale pot fi ascultate pe site-ul www.ziua.ro.

Firmele "ministrului mortii"

Asa cum spuneam, familia Nicolaescu detine in prezent trei firme, conform Registrului Comertului. Astfel, Eugen Nicolaescu este actionar cu 25% in societatea "Agerr Solutions". Ministrul este partener in firma cu Razvan Leopold Sozanschi (12,6%), Alida Elena Sozanschi (12,3%), Gheorghe Blag (25%) si Romulus Verzea (25%). Firma are doi angajati si potrivit datelor de bilant pe anul 2005 a avut o cifra de afaceri de 929.296 RON si un profit brut de 11.657 RON.

De asemenea, Eugen Nicolaescu este actionar si in "Team Audit Financiar". Liberalul detine 85% din actiuni, sotia sa 5%, Gina Voinea 5% si Sorin Iordache 5%. Conform datelor de bilant depuse pe 2005, societatea, care are trei angajati, a avut o cifra de afaceri de 109.901 RON si un profit de zero lei.

Ultima firma a familiei Nicolaescu este "Conen Consulting". Aici Constanta Nicolaescu este actionar majoritar cu 92% din actiuni. Restul procentelor sunt impartite intre Gina Voinea (4%) si Sorin Iordache (4%), persoane care apar si in societatea "Team Audit Financiar" alaturi de sotii Nicolaescu. Bilantul pe 2005 arata ca firma, care are doi angajati, a avut o cifra de afaceri de 299.751 RON si un profit brut de 145.475 RON.

Pagina realizata de George TARATA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222861&data=2007-06-25