< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 25 iunie 2007

Patru motiuni simple si una de cenzura pe adresa Guvernului Tariceanu

Motiunea PD pe Sanatate respinsa cu 150 voturi "impotriva"

ULTIMA ORA: Motiunea pe Agricultura a fost scoasa de pe ordinea de zi. Dezbaterile de la Parlament au fost suspendate.

Camera Deputatilor a respins motiunea PD pe Sanatate cu 150 de voturi "impotriva" si doar 59 de voturi "pentru", informeaza Realitatea Tv. Discutiile maraton pe tema motiunii simple pe Sanatate initiata de PD si PLD au durat cinci ore, dezbaterile transformandu-se intr-un adevarat circ. Deputatii au pierdut ore intregi certandu-se pe teme de procedura.

Deputatii au decis respingerea propunerii de scoatere de pe ordinea de zi a motiunii simple pe tema Sanatatii, dupa ce reprezentantii PNL si PSD au sustinut ca solicitarea privind revocarea ministrului Sanatatii este neconstitutionala.

Propunerea a intrunit 98 de voturi "pentru", 65 de voturi "impotriva" si 93 de abtineri, fiind respinsa pentru ca nu a intrunit majoritatea voturilor celor prezenti. Dupa doua ore de discutii si luari de cuvant pe probleme de procedura si dupa votul prin procedura de apel nominal, deputatii au trecut la citirea si discutarea motiunii.

Deputatul PNL Titu Gheorghiof si deputatul PSD Eugen Nicolicea au solicitat, azi, inaintea dezbaterilor asupra motiunii simple pe tema Sanatii depuse de PD, scoaterea de pe ordinea de zi a acesteia, argumentand ca documentul contine prevederi neconstitutionale. Gheorghiof a spus ca, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, o motiune simpla nu poate avea ca finalitate revocarea sau demiterea unui ministru, astfel de solicitari fiind strict obiectul unei motiuni de cenzura. Reprezentantii PD au replicat ca textul motiunii depuse de democrati nu solicita demiterea Guvernului, care poate fi facuta doar prin intermediul unei motiuni de cenzura, ci solicita doar ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa il revoce pe ministrul Sanatatii, astfel de prevederi existand in majoritatea motiunilor simple depuse pana acum.

Deputatii PNL, PRM, UDMR au votat pentru scoaterea de pe ordinea de zi a motiunii simple, in timp ce democratii au fost "impotriva", iar cei de la PSD si PC s-au abtinut.

Ping-pong politic: PSD se abtine, PD ar vota orice

Saptamana politica care tocmai incepe este dominata de discutarea motiunilor simple. Guvernul Tariceanu are de infruntat nu mai putin de patru motiuni simple in trei zile, doua redactate de PD si doua de PSD. Liderii PNL s-au intrunit in sedinta biroului politic central pentru a stabili strategia de combatere a acuzatiilor aduse in cele patru motiuni. Deputatii au inceput dezbaterea motiunilor simple depuse de PD si PLD pe teme de agricultura si sanatate. In cele doua documente depuse saptamana trecuta, democratii cer premierului sa-i revoce pe ministrii Eugen Nicolaescu si Decebal Traian Remes. Motivele: proasta administrare a domeniilor pe care le au in subordine. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat astazi ca va merge in Parlament, la dezbaterea motiunii simple a PD-PLD pe sanatate, pentru a le explica parlamentarilor rezultatele mandatului si pentru a le cere sa-l lase sa-si continue activitatea. In timp ce presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca democratii vor vota orice motiune impotriva Guvernului Tariceanu, PSD se va abtine de la votul celor doua motiuni simple de la Camera Deputatilor, ale PD si PLD. In vremea aceasta, Guvernul este dispus sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal.

PSD ar putea renunta pentru moment la motiunea de cenzura

Daca Guvernul nu va sustine proiectul PSD de majorare a pensiilor, formatiunea va cere sesiune extraordinara la Parlament, a declarat, astazi, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, care a lasat de inteles ca partidul nu va mai depune motiune de cenzura asa cum amenintase saptamana trecuta.

Diaconescu a sustinut, la finalul Biroului Permanent National, ca, daca proiectul PSD nu va fi adoptat de Parlament in sesiunea extraordinara pe care social-democratii intentioneaza sa o solicite si daca Guvernul nu va gasi fondurile necesare, abia atunci partidul are in vedere introducerea unei motiuni de cenzura.

Cristian Diaconescu (foto) a mai spus ca PSD mai asteapta un raspuns de la Guvern in legatura cu majorarea pensiilor pana miercuri. Partidele de la guvernare trebuie sa-si precizeze prin vot pozitia fata de proiectul PSD, a mai punctat Diaconescu.

Atragandu-i-se atentia ca sesiunea ordinara a Parlamentului se incheie saptamana aceasta si ca o motiune de cenzura nu poate fi depusa in sesiune extraordinara, Diaconescu a admis ca motiunea de cenzura ar putea fi introdusa in aceste conditii "la toamna". "Vom vedea ce se intampla, vom verifica procedurile de urmat dupa incheierea acestei sesiuni", a adaugat Diaconescu, informeaza Realitatea Tv.

Vicepresedintele PSD a refuzat insa sa recunoasca ca formatiunea renunta la acest demers. "Nu am renuntat. Fiecare gest politic trebuie sa se supuna unor prioritati. (...) Nu vrem sa folosim motiunea de cenzura in scop politicianist", a declarat Diaconescu. Mai mult, liderul social-democrat a amenintat ca daca legea pensiilor nu va fi discutata de urgenta, PSD nu va vota legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante.

Senatorul social-democrat a mai sustinut ca este responsabilitatea Guvernului, si nu a PSD, care este partid de opozitie, sa gaseasca resursele necesare pentru marirea punctului de pensie cu 45%.

Guvernul Tariceanu are de infruntat patru motiuni simple

Deputatii au inceput dezbaterea motiunilor simple depuse de PD si PLD pe teme de agricultura si sanatate. In cele doua documente depuse saptamana trecuta, democratii cer premierului sa-i revoce pe ministrii Eugen Nicolaescu si Decebal Traian Remes.

Mai intai este dezbatuta motiunea care vizeaza sanatatea, intitulata "Astazi, criza din sanatate are nume propriu: Eugen Nicolaescu". Domeniul agriculturii este vizat de cea de-a doua motiune a democratilor si poarta numele "Ministrul Decebal Traian Remes, groparul agriculturii romanesti".

Guvernul Tariceanu are de infruntat nu mai putin de patru motiuni simple in trei zile, cele doua redactate de PD si doua de PSD.

Maine deputatii vor dezbate motiunea PSD pe agricultura: 4 milioane de lei pentru fiecare subventie si pentru fiecare hectar de teren arabil. Miercuri, de la la orele 15.00, plenul Senatului are pe ordinea de zi cea de a doua motiune PSD, intitulata Ministrul Sanatatii dauneaza grav sanatatii.

Orban: Motiunile simple sunt subtiri si au o urma de ranchiuna

"Am stabilit pozitia PNL fata de motiunile simple ale partidelor de opozitie, am dezbatut strategia partidului in vacanta parlamentara si am discutat chestiunea privind introducerea sistemului de vot uninominal", a declarat, dupa sedinta PNL de azi, vicepresedintele Ludovic Orban (foto), relateaza Realitatea Tv.

"PNL este solidar cu ministrii impotriva carora sunt indreptate motiunile si vom profita de ocazie pentru a arata tot ceea ce s-a facut in aceste domenii si ce a ramas de facut pentru a indeplini tot ce ne-am propus prin programul de guvernare", a declarat acesta.

In ceea ce priveste majorarea pensiilor, trebuie sa ne raportam la realitate, sustine Orban, aceasta fiind reprezentata de incasarile pe care le avem la fondul de pensii si de bugetul Romaniei. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista limite de care trebuie sa tinem cont, spune acesta.

Orban considera ca motiunile de cenzura vin dintr-o nevoie de activitate, sunt subtiri si au o urma de ranchiuna, fara a urmari neaparat imbunatatirea activitatii in domeniile vizate.

Emil Boc: PD va vota orice motiune impotriva Guvernului Tariceanu

Presedintele PD, Emil Boc(foto), a declarat astazi ca motiunile Partidului Democrat "au toate sansele sa treaca" pentru ca ridica probleme actuale si serioase din sanatate si agricultura, informeaza Realitatea Tv.

"Speram ca PSD nu poarta un joc de imagine si va vota motiunile noastre", a precizat seful democratilor.

Emil Boc considera ca motiunile Partidului Democrat au foarte multe puncte comune cu cele ale PSD-ului. "Foarte multe din solicitarile noastre au fost preluate in motiunile PSD", a sustinut liderul PD.

De asemenea, Boc a mai spus ca "PD va sustine si va vota orice motiune impotriva Guvernului Tariceanu". "Chiar daca nu am negociat, noi vom vota motiunile depuse de PSD", a adaugat Emil Boc.

"Facem un apel catre colegii din Parlament sa se concentreze pe problemele importante", a sustinut Boc.

Rodica Nassar: PSD nu va vota motiunile PD

PSD se va abtine de la votul celor doua motiuni simple de la Camera Deputatilor, ale PD si PLD, a declarat, astazi, vicepresedintele Rodica Nassar, informeaza Realitatea Tv.

Nassar a precizat ca decizia Biroului Permanent National al PSD este ca parlamentarii sa participe la dezbaterea acestora, dar sa se abtina de la vot. Vicepresedintele PSD a motivat acest gest prin faptul ca ii considera pe cei de la PD si PLD responsabili in egala masura cu PNL pentru starea dezastruoasa din sanatate si agricultura.

Rodica Nassar a mai spus ca din informatiile pe care le are, PD si PLD vor mota motiunile PSD, cea pe agricultura depusa la Camera Deputatilor si cea pe sanatate depusa la Senat.

Ministrul Nicolaescu ii va ruga pe parlamentari sa-l lase sa-si termine treaba

"Lumea nu ma lasa sa muncesc", s-a plans ministrul Nicolaescu (foto). "Eu o sa merg in Parlament sa le explic rezultatele mele, care, fireste, nu sunt tocmai la nivelul pe care cu totii l-am dori, dar macar am inceput reforma sistemului, si-i voi ruga sa ma lase sa imi fac treaba, pentru ca politica doar zapaceste lumea si ne face sa ne pierdem timpul", a continuat Eugen Nicolaescu.

Guvernul este dispus sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal

Guvernul este pregatit sa-si asume raspunderea pe legea votului uninomnal, daca partidele parlamentare nu vor sustine proiectul, astfel incat acesta sa fie adoptat cat mai repede in sesiunea din toamna. Anuntul a fost facut de vicepresedintele PNL Ludovic Orban la finalul sedintei Biroului Permanent al partidului, informeaza Realitatea Tv.

"Noi am initiat acest proiect de lege. Daca pana in termenul propus nu se va adopta, Guvernul o sa-si asume raspunderea.

Proiectul legii privind votul uninominal este aproape finalizat si urmeaza sa fie depus la Senat. Documentul a fost realizat pe baza proiectului Asociatiei Pro Democratia cu amendamentele partidelor parlamentare.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, saptamana trecuta, dupa consultarile cu liderii de partide parlamentare, ca s-a convenit ca, pe parcursul verii, Comisia de Cod electoral sa lucreze la acest proiect, astfel ca la inceputul lui septembrie sa poata fi adoptat de Senat.

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, sef Departament Politica Externa:

"Guvernul se confrunta cu o avalansa de motiuni simple pe sanatate si agricultura atat din partea PD si PLD, cat si din partea PSD-ului. Ca o cireasa de pe tort, a aparut si posibilitatea unei motiuni de cenzura avansate de PSD in chestiunea pensiilor. Fireste, toate aceste actiuni, care in opinia clasei politice ar avea impact asupra electoratului, sunt doar simple jocuri de imagine si, pe deasupra, orchestrate lamentabil. PSD nu sustine motiunile PD si PNL pe motiv ca acestia sunt partasi la situatia de fata. Democratii, in schimb, voteaza motiunile PSD pentru a diminua impactul actiunii in randul electoratului social-democrat. In acest ping-pong, PSD lanseaza o posibila motiune de cenzura - care chiar daca va fi depusa, nu va trece - pentru a obtine majorarea pensiilor si, implicit, voturile pensionarilor."

A.Gh.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=597&data=2007-06-25