< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 18 iunie 2007

Dosarele revolutiei si ale mineriadei la rascruce

Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor cer sprijin de la Europa si Cotroceni pentru ca anchetele sa ramana la procurorii militari

Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor solicita - intr-o scrisoare trimisa presedintelui Basescu si reprezentantilor forurilor europene - sprijin pentru ca dosarele revolutiei si ale mineriadei din 1990 sa ramana

la procurorii militari. Semnatarii scrisorii apreciaza ca trecerea respectivelor dosare la parchetele civile ar tergiversa nepermis de mult judecarea cauzelor.

Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Theodor Maries, a sustinut ca transferarea spre solutionare a acestor dosare la diverse parchete civile si sectii de politie ar afecta grav finalizarea lor intr-un timp scurt. "In realitate, toate aceste manevre de modificare repetata a procedurilor penale, pe cale directa legislativa sau prin intermediul Curtii Constitutionale, au ca scop apararea unor importanti oameni politici si militari, care s-au sustras de peste 17 ani cercetarii si judecarii pentru faptele penale si crimele pe care le-au comis", a spus Maries. Conform acestuia, in dosarele privind "perioada infractionala decembrie 1989-iunie 1990" au fost audiate peste 5000 de persoane, parti vatamate si parti civile, iar reluarea cercetarilor de catre parchetele civile ar duce la tergiversarea solutionarilor, "insemnand, practic, ingroparea dosarelor de catre institutiile statului".

In opinia presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Curtea Constitutionala a amanat "in mod nepermis" pronuntarea asupra sesizarilor de "pretinsa" neconstitutionalitate a normelor prin care s-a statuat ca dosarele aflate la parchetele militare in momentul modificarii legislatiei sa ramana la aceleasi institutii pana la definitivarea cercetarilor.

Maries a apreciat ca admiterea acestor sesizari ar insemna un act impardonabil si de dispret fata de victime, dar si o sfidare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta judecatoreasca suprema aratand ca prevederile respective sunt constitutionale.

Curtea se pronunta astazi

Judecatorii Curtii vor lua, astazi, o decizie privind obiectivitatea procurorului militar, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca magistratii militari nu pot fi obiectivi, intrucat au o dubla subordonare, fata de Ministerul Justitiei si fata de Ministerul Apararii. Exceptia de neconstitutionalitate a articolului 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi, a fost invocata, initial, in procesul politistilor de la Sectia 5, implicati in furtul din conductele petroliere, desfasurat la Curtea Militara de Apel, noteaza Mediafax. Aceeasi exceptie a fost invocata, in 12 iunie, in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in procesul cadrelor militare acuzate de fraudarea a sute de persoane fizice si a Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Curtea Constitutionala a judecat in 10 mai aceasta exceptie, decizia fiind amanata pentru 18 iunie. Avocatii au sustinut ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 privind modificarea Codului de procedura penala contravine articolelor din Constitutie referitoare la aplicarea legii mai favorabile, aplicarea cu prioritate a tratatelor internationale la care Romania este parte si la competenta instantelor civile in cazuri de indivizibilitate. Potrivit articolului contestat, "cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare". (O.B.)

Cazul coruptului Cico

"Am luat act cu consternare ca in urma trimiterii in judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre procurorii DNA a cazului de coruptie privindu-l, intre, altii pe numitul Cico Dumitrescu - invinuit si in dosarele revolutiei din 1989 - inculpatul i-a avertizat pe procurorii militari care au intocmit rechizitoriul, in prezenta unor martori, ca a vorbit cu judecatorul Ion Predescu de la Curtea Constitutionala pentru a fi declarata neconstitutionala trimiterea lui in judecata, intrucat aceasta s-a facut de catre procurorii militari, care, potrivit ultimelor modificari ale Codului de Procedura Penala, nu ar mai avea competenta sa ancheteze cauzele in care apar acuzati civili alaturi de militari, o asemenea sesizare fiind inregistrata deja la Curtea Constitutionala a Romaniei" - se arata in scrisoarea semnata de reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie 1989, ai Aliantei Civice si ai Ligii Studentilor. (O.B.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222460&data=2007-06-18