< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 15 iunie 2007

Mormantul lui Eminescu din Cimitirul Bellu nu figureaza in acte

Il privesti, si nu e!

Pentru mormantul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu nu exista nici un act. De altfel, toti marii scriitori romani ingropati in Cimitirul Bellu nu si-au gasit locul in scriptele Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.

Se spune ca civilizatia unui popor e data si de felul in care acel popor are grija de mortii lui. In Europa, doua mari cimitire, Pere-Lachaise din Paris, unde sunt ingropati George Enescu si Elvira Popescu, si Cimitero Monumentale din Milano, sunt borne importante pe harta turismului cultural mondial. Informatii despre aceste cimitire si personalitatile ce asteapta a doua venire a Domnului pot fi gasite pe reteaua web.

Pere-Lachaise are chiar o pagina web prin care poti face un tur virtual al celebrului cimitir. Despre Pantheonul culturii romane, Cimitirul Bellu din Bucuresti, cu greu poti afla informatii de pe Internet ori chiar vizitand cimitirul. Pana la o discutie serioasa despre cum am putea integra Cimitirul Bellu intr-un circuit turistic cultural, ZIUA va dezvaluie ceva cu totul si cu totul incredibil: Eminescu si toti marii scriitori ingropati la Bellu nu figureaza in nici un act al administratiei cimitirului! E ca si cum Casa Nationala Eminescu n-are cadastru facut si nu este intabulata!

Cititi pe larg materialul semnat de Dan Mircea CIPARIU in editia de maine!

REACTII LA CALD

Luana DUSCHKA, sef Departament Cultura:

"Pentru orice tara europeana normala faptul ca mormantul "poetului national" Mihai Eminescu din Cimitirul bucurestean Bellu (Aleea Scriitorilor) nu exista in acte este un fapt de domeniul abstractului, al absurdului, al inimaginabilului. Numai ca Romania, desi o tara europeana (cu acte in regula), nu e, totusi, o tara normala. Pana cand administratia cimitirului, Uniunea Scriitorilor si Municipalitatea se vor lamuri cine e proprietarul de drept al mormantului lui Eminescu (care fizic exista, numai in scripte e al nimanui) si pana cand vor avea si bucurestenii un cimitir care sa poata fi inclus intr-un circuit turistic (cum sunt destule prin alte capitale europene), poate se gandeste cineva sa le dea un "spor de ghidaj" floraresei sau muncitorilor de pe la Bellu pentru indrumarea vizitatorilor."

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=565&data=2007-06-15