< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 11 iunie 2007

Lupte de strada la Gay Fest 2007

Jandarmii si politistii au respins grupurile de protestatari care i-au atacat pe membrii diversitatii cu pietre si petarde

Parada gay desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala a fost marcata de amenintari si violente, manifestantii fiind atacati in timpul demonstratiei cu pietre si petarde. Fortele de ordine, aflate in numar mare, au reusit sa controleze situatia, insa doi politisti au fost raniti. Jandarmii au reusit in cele din urma sa-i respinga pe atacatori, in marea lor parte tineri, facand uz de gaze lacrimogene. Multi dintre acestia au fost dusi la sectiile de politie si amendati. Presa internationala a relatat evenimentul vorbind despre "caracterul conservator" al romanilor.

Sute de jandarmi, agenti de politie rutiera, ofiteri de investigatii criminale si echipaje SPIR i-au pazit pe participantii la "Marsul diversitatii". Incolonati, gay, lesbiene sau travestiti defilau senini pe ritm pe muzica electro, indiferenti la pericolul ce-i pandea pe traseu. In fuste mini, cu masti, paiete, machiate violent, minoritatile sexuale nu s-au lasat descurajate de ploaia ce a inceput inainte de ora la care a fost aprobat marsul din acest an. In asteptarea unei camionete ce trebuia sa aduca o instalatie de sunet, grupuri de gay, lesbi, transsexuali in devenire sau nu, se incurajau unii pe alti, incercand sa dea adunarii o conotatie pestrita, de carnaval in mars. Pana atunci, "ei", sau "ele" au pozat cu generozitate, impartindu-si saruturi si ocheade catre camerele si aparatele foto. Mai la curent cu timpul probabil, manifestantii "Gay Fest" s-au strans cochet sub umbrelele pestrite din dotare sau sub pelerine, ridicand bannere ce indemnau la toleranta: "Sarbatoreste diversitatea, respecta drepturile!". Un alt afis al reprezentantilor straini ai "Bisericii Metropolitane" anunta asistenta ca "Dumnezeu ne iubeste pe toti!". Tot pentru diversitate, alti manifestanti au abordat problema istoric, cu trimitere la originile poporului roman. Concluzia? "Gay, de la Decebal si Traian incoace!" Langa banner, un personaj imbracat in soldat roman, cu unghiile (inclusiv de la picioare) lacuite in rosu, onora diversitatea sexuala a romanilor.

Lolita si Cici Balerina

Prezent la manifestatie, vicepresedintele Accept, Florin Buhuceanu, ne-a declarat ca populatia nu este suficient de informata despre minoritatile sexuale, ale caror "drepturi nu se negociaza". "Vrem sa ne exprimam libertatea de asociere si de exprimare. Este un motiv suficient dar, fireste, in cazul nostru, e vorba de a crea si o vizibilitate pentru ca multi din societatea noastra ne condamna in lipsa unor informatii, de fapt, primare. Ei nu cunosc cel mai adesea cine sunt gay, lesbienele, bisexualii si transsexualii. Si, odata pe an, ne aratam asa cum suntem, in toata diversitatea noastra, cu bune si rele, dar, in principal, repet, militam pentru drepturi egale cuvenite oricarui cetatean al Romaniei". La concurenta in fata camerelor cu "Cici Balerina", Lolita, un travestit in rochie alba, care s-a recomandat a fi "artista ce canta cu o trupa in strainatate", a completat: "Sunt aici pentru a-mi etala machiajul, rochia si pentru a defila liber, nu? Suntem intr-o tara libera".

Si "Marsul normalitatii", o demonstratie impotriva marsului care urma sa aiba loc cateva ore mai tarziu, organizat de "Noua Dreapta", sambata dimineata, a avut parte de incidente. Cei de la "Noua Dreapta" au fost nevoiti sa le faca fata "anarhistilor", un grup de vreo 20 de tineri imbracati in negru, care au intrat in conflict cu reprezentantii "Noii Drepte", acuzandu-i de intoleranta si fascism. Jandarmii au intervenit, evitand o ciocnire in zona Universitatii, operand retineri. Mai multe persoane au fost duse la Sectia 1 Politie.

Piata Unirii sub teroare

Flancata de sute de jandarmi, de camioane si dube, coloana Gay Fest, aproximativ trei sute de oameni, s-a indreptat catre Piata Unirii. Pe ritmuri de muzica electro, "minoritatile" dansau fara griji. Putin inainte de a intra in piata, camioanele jandarmeriei au trecut in fata si s-au incolonat in dreapta manifestantilor, care nu stiau ce-i asteapta. In momentul in care parada a trecut de Magazinul Unirea, la ora 18, un grup masiv de tineri a incercat sa-i atace pe homosexuali: imediat inspre jandarmi au inceput sa zboare pietre, cosuri de gunoi, sticle, bucati de caldaram si petarde. Jandarmii, inclusiv 13 calare, s-au grupat si au trecut la contraatac. Busculada a cuprins intreaga zona iar primele cartuse cu gaze lacrimogene au fost trase, atacatorii fugind inspre cheiul Dambovitei. O parte a reusit sa se regrupeze si a incercat un nou atac. Fara sansa, in fata jandarmilor care deja incepusera sa retina persoane. Intre timp, aproape invizibil din cauza dispozitivului de securitate, sirul homosexualilor se indrepta catre Piata Constitutiei. Cei care le-au scapat jandarmilor au incercat in permanenta sa-i atace pe manifestanti prin gangurile de acces dintre blocuri. Trupele speciale i-au respins de fiecare data.

"Primele incidente au avut loc in fata Bancii Internationale a Religiilor, dar atacatorii au fost dispersati. Sunt 280 de politisti, din care 70 de agenti de politie rutiera si 210 agenti de siguranta publica si ofiteri de investigatii criminale, plus sase echipaje SPIR. Deja au fost duse la sectiile de politie mai multe persoane, care vor fi identificate si vom lua masurile impuse de lege", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan. Doi motociclisti de la Politia Rutiera au fost raniti usor de obiectele aruncate de contramanifestanti, langa statia Izvor. Finalul marsului, la ora 19, s-a desfasurat tot sub semnul tensiunii, in zona Parcului Izvor si a statiei de metrou jandarmii fiind nevoiti sa intervina din nou, retinand alte persoane tulburente. Primul bilant al "recoltei" jandarmilor indica 100 de persoane retinute, 5 dosare penale intocmite pentru detinere si folosire de materiale explozive, 70 de persoane amprentate si fotografiate, 50 de persoane sanctionate contraventional pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

Romania conservatoare

Agentiile de presa internationale au comentat organizarea la Bucuresti a celei de-a treia parade gay din Romania, mentionand caracterul conservator al opiniei publice din Romania si opozitia Bisericii Ortodoxe fata de homosexualitate.

Potrivit Mediafax, AFP arata ca parada s-a transformat intr-o demonstratie a fortelor de ordine, cei aproximativ 300 de participanti fiind considerabil depasiti numeric de cei 700 de politistii si jandarmii mobilizati pentru a asigura ordinea. "Romania a facut progrese in ceea ce priveste legislatia, dar societatea nu este inca la nivelul legii, fara a mai vorbi de opozitia manifestata de Biserica Ortodoxa", a comentat reverendul canadian Diane Fisher, citat de agentia France Presse si preluat de Mediafax, care reaminteste ca homosexualitatea a fost dezincriminata in Romania abia in anul 2001. "Circa 500 de activisti homosexuali au marsaluit pentru a demonstra impotriva discriminarii in aceasta tara profund conservatoare si pentru a cere adoptarea de legi care sa permita casatoria intre persoane de acelasi sex", comenteaza Reuters, citata de Mediafax.

"Homosexualii sunt priviti cu ostilitate, in conditiile in care majoritatea celor 22 de milioane de locuitori ai tarii impartasesc viziunea puternicei Biserici Ortodoxe care considera homosexualitatea un pacat si o boala", adauga Reuters. Agentia mai precizeaza ca interzicerea homosexualitatii, in 1968, a determinat arestarea a mii de persoane. (T.B.)

Tudor BORCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222121&data=2007-06-11