< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 11 iunie 2007

G8, ziua a doua: Bush se intalneste cu "prietenul Vladimir"

Compromis pe schimbarile climaterice

ULTIMA ORA: Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, la finalul intalnirii cu presedintele american George W. Bush, ca daca Washingtonul si Moscova coopereaza in mod transparent in ceea ce priveste apararea antiracheta, "atunci nu vom avea probleme", relateaza Reuters. Putin i-a propus presedintelui Bush o solutie de reamplasare in Azerbaidjan a scutului american antiracheta, relateaza AFP

Liderii G8 au cazut de acord asupra unui compromis in ceea ce priveste acordul pentru modificarea schimbarilor climaterice, a anuntat cancelarul german Angela Merkel, relateaza BBC News. "Mai intai, emisiile de bioxid de carbon trebuie stopate, apoi vor urma reducerile substantiale", a spus ea. La randul lui, presedintele american George W. Bush se declara "dispus sa participe activ" si chiar sa preia initiativa pentru realizarea unui acord ulterior protocolului de la Kyoto privind emisiile de gaze cu efect de sera, relateaza AFP. Bush si liderul rus, Vladimir Putin, urmeaza sa se intalneasca astazi.Cei doi ofera, la sase ani de la prima lor intrevedere, imaginea unei relatii tumultuoase intre doi parteneri uneori rivali, alteori complici. Bush a declarat azi ca Rusia nu are nici un motiv sa aiba "bufeuri de caldura" din cauza proiectului american antiracheta din Europa, cu cateva ore inainte de intrevederea cu omologul sau rus. Ieri seara, un purtator de cuvant al Kremlinului, a nuantat avertismentul lansat de presedintele Putin: Rusia nu va isi va reorienta neaparat rachetele balistice spre orase europene in cazul in care SUA nu isi suspenda proiectul scutului antiracheta.

Bush, dispus sa participe activ la realizarea unui acord post-Kyoto

Presedintele american, George W. Bush, s-a declarat, azi, "dispus sa participe activ" si chiar sa preia initiativa pentru realizarea unui acord ulterior protocolului de la Kyoto privind emisiile de gaze cu efect de sera, relateaza AFP.

"Rolul nostru este sa cream un pod intre popoarele Europei si altele, cum sunt cel indian sau chinez. Daca vrem sa ii aducem la masa de discutii, este important sa oferim posibilitatea stabilirii unui obiectiv global", a adaugat el

Lupta impotriva incalzirii climatice reprezinta principala prioritate stabilita de Germania pentru summitul G8.

Incalzirea climatica ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea mondiala

Incalzirea climatica ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea mondiala, in cazul in care nu vor fi luate masuri pentru stoparea acesteia, avertizeaza un raport realizat de consilieri ai guvernului german, prezentat inaintea deschiderii summitului G8 de la Heilingendamm, relateaza AFP.

Cancelarul german, Angela Merkel, care prezideaza summitul G8 de la Heilingendamm, a recunoscut ca obiectivele europene privind protectia climatului "nu pot fi impartasite" de membrii Grupului celor opt tari industrializate.

Bush: Rusia nu are motive sa aiba "bufeuri de caldura"

Presedintele american George W. Bush a declarat azi ca Rusia nu are nici un motiv sa aiba "bufeuri de caldura" din cauza proiectului american antiracheta din Europa. Anuntul a fost facut cu cateva ore inainte de intrevederea cu omologul sau rus, Vladimir Putin, relateaza AFP.

"Este important ca Rusia si cetatenii rusi sa inteleaga faptul ca, in opinia mea, Razboiul Rece s-a incheiat, ca Rusia nu este un inamic al Statelor Unite", a precizat Bush, dupa o intrevedere cu premierul britanic Tony Blair, cu ocazia summitului G8 din Germania.

"Trimiteti-va generalii in Statele Unite", pentru a se asigura ca Washingtonul nu are intentii ofensive in ceea ce priveste proiectul sau de extindere a scutului american antiracheta in Europa, a mentionat Bush, la adresa liderului de la Kremlin.

Rusia isi nuanteaza amenintarile la adresa Europei

Rusia nu isi va reorienta neaparat rachetele balistice spre orase europene in cazul in care Statele Unite nu isi suspenda proiectul scutului antiracheta, a declarat, ieri seara, un purtator de cuvant al Kremlinului, nuantand avertismentul lansat de presedintele Vladimir Putin, relateaza AFP.

Moscova va raspunde "intr-un mod total eficient cu scopul de a garanta securitatea" Rusiei, in cazul in care Statele Unite finalizeaza proiectul militar, a declarat Dmitri Peskov.

Amenintarea lansata de liderul rus in cursul unui interviu acordat saptamana trecuta, potrivit caruia Rusia isi va orienta din nou rachetele balistice spre diferite capitale europene, nu este decat "una dintre posibilitatile vizate", a adaugat purtatorul de cuvant, care a facut aceste declaratii la scurt timp dupa deschiderea lucrarilor summitului G8.

Aceasta amenintare are mai mult un rol simbolic, deoarece, in caz de pericol, Rusiei ii trebuie doar cateva minute pentru a-si orienta rachetele spre anumite tinte europene, gratie tehnologiei moderne.

Rusia nu a evocat posibilitatea lansarii unui nou Razboi Rece in contextul schimburilor de replici intre oficialii de la Moscova si cei de la Washington.

Presedintele american Geworge W. Bush a apreciat, ieri, drept putin credibil faptul ca Rusia va viza obiective din Europa si i-a dat asigurari omologului sau rus din nou ca elementele scutului antiracheta din Cehia si Polonia sunt destinate Iranului, si nu Rusiei.

Presedintele Putin s-a declarat, ieri seara, "deschis pentru a discuta orice problema" cu partenerii sai din G8 "intr-un spirit constructiv", potrivit agentiei Interfax.

Moscova ii cere lui George W. Bush sa nu intervina in politica interna a Rusiei

Rusia l-a avertizat ieri pe presedintele american sa nu foloseasca temerile privind democratia in Rusia drept pretext pentru o ingerinta nedorita in politica sa interna, relateaza Reuters.

"Nu suntem de acord cu temerile privind un recul al democratiei", a declarat purtatorul de cuvat al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Respingem orice intentie a partii americane de a inteveni in alegerile din Rusia. O consideram o problema interna", a adaugat Peskov.

Kremlinul este sensibil in privinta unei eventuale ingerinte straine, in parte pentru ca Rusia va organiza alegeri-cheie in urmatoarele noua luni.

Relatie diplomatica tumultoasa intre Vladimir Putin si George W. Bush

"Mi-am putut face o idee despre sufletul sau", a declarat presedintele american dupa prima lor intrevedere, in cadrul unui summit din iunie 2001 din Slovenia.

Legaturile personale dintre Bush si Putin se afla, de la acea data, in centrul relatiilor ruso-americane.

Relatiile dintre cei doi lideri sunt in prezent tensionate. Criticile americane la adresa evolutiei procesului democratic in Rusia au provocat nemultumirea Moscovei. "Sunt anulate reformele care promiteau acordarea de putere poporului, cu consecinte grave pentru evolutia democratica", a declarat Bush marti la Praga.

Vladimir Putin a calificat recent politica Washingtonului drept imperialista, colonialista si unilaterala, pana la aroganta.

El s-a autoproclamat "singurul democrat pur din lume", intr-un interviu aparut luni.

In pofida acestor cuvinte grele, cei doi adversari continua sa isi vorbeasca si, in afara de intrevederea de azi de la Heiligendamm, ei se vor intalni peste trei saptamani, intr-un cadru mai destins, in statul Maine, in nord-estul Statelor Unite.

Cei doi lideri, ale caror mandate se vor incheia anul viitor, ar putea sa incerce cu aceasta ocazie sa reinstaureze entuziasmul primelor zile, cand George Bush vorbea despre "prietenul Vladimir".

Observatorii subliniaza o serie de elemente similare in presedintia celor doi lideri aparent atat de diferiti. Amandoi si-au instaurat puterea proclamand razboaie impotriva terorismului, in Cecenia, in cazul lui Putin, si in Afganistan si Irak, in cazul lui Bush, dupa atentatele de la 11 septembrie.

Aceasta fermitate in lupta impotriva terorismului ii apropie pe cei doi, pe fondul unor razboaie criticate si considerate incalcari grave ale drepturilor omului.

REACTII LA CALD

Ileana CORNEA, redactor Departament Politica Externa:

"Intalnirea Bush-Putin a constituit, fara indoiala, evenimentul cel mai asteptat al summit-ului G8 de la Heiligendamm. Era foarte previzibil ca discutiile dintre cei doi lideri sa se axeze, in mod prioritar, pe divergenta de opinii in privinta apropiatei perspective de instalare a unui scut anti-racheta american in Europa. Dincolo de cateva declaratii-sablon la finele convorbirilor bilaterale nu trebuie, totusi, sa speram ca vom afla vreodata tot ceea ce s-a dicutat in spatele usilor inchise. Cert este ca nici Bush nu va abandona proiectul scutului, nici Putin nu va accepta ideea de a avea americanii in coaste, respectiv in Cehia si Polonia".

A.Gh.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=543&data=2007-06-11