< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 9 iunie 2007

6-13 iunie, la Bucuresti, Iasi si Chisinau, "European Borderlands"

Un Babel de literatura

Joi seara a avut loc la Clubul Taranului de la Muzeul Taranului Roman (MTR) cea de-a doua editie a unui festival de literatura numit "European Borderlands", initiat in septembrie anul trecut la Lviv, in Ucraina.

Pana pe 13 iunie, festivalul, conceput pentru o perioada de mai multi ani, isi propune sa intensifice legaturile dintre autori, traducatori, editori si jurnalisti culturali de ambele parti ale noii granite UE, va calatori la Iasi (9 si 10 iunie) si Chisinau (12 iunie), celor opt scriitori prezenti in Capitala adaugandu-li-se in ultima parte inca cinci.

La Clubul Taranului au fost invitati sa citeasca din operele lor Mircea Dinescu si Filip Florian (Romania), Nicoleta Esinencu (Republica Moldova), Attila Bartis si Gyorgy Dragoman (Ungaria), Vojislav Karanovic (Serbia), Alek Popov (Bulgaria), Tanja Maliarciuk (Ucraina), Ilma Rakusa (Elvetia), Monika Rinck si Julia Schoch (Germania), insa doi dintre invitati (Rakusa si Karanovic) n-au putut fi prezenti. Intr-o sala cu o atmosfera placuta, dar lipsita de acustica, fiecare a citit un fragment (scurt) in limba proprie, textul fiind apoi redat in romana, doar Attila Bartis preferand ca varianta in romana sa fie o secventa din "Tihna", romanul sau publicat de Paralela 45, desi lectura in maghiara era din "Apocrifele lui Lazar". Criticul Marius Chivu a moderat intalnirea, la care au lipsit ingrijorator tinerii si cititorii in cunostinta de cauza, si, drept consecinta, si discutiile in jurul textelor.

La Iasi si Chisinau, la "European Borderlands" urmeaza sa participe si Nichita Danilov, Ghenadie Nicu, Dumitru Crudu, Vasile Garnet si Iulian Ciocan, intalnirile fiind programate la Casa de Cultura "Mihai Ursachi", Sage Cafe, Liceul National, Universitatea "Al.I. Cuza" si Arte Cafe (Iasi), Biblioteca Nationala si Biblioteca "Onisifor Ghibu" (Chisinau). Proiectul e realizat de Goethe Institut Bucuresti, in colaborare cu Centrul de Carte Germana si Literarisches Colloquium Berlin, cu sprijinul Allianz Kulturstiftung si in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

n Iulia POPOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222046&data=2007-06-09