< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 4 iunie 2007

Mircea Geoana: Nu are cum sa treaca de Parlament

Motiunea PD, depusa si retrasa pentru a doua oara

Din ciclul "Nici o zi fara motiune" sau "Azi o vedem si nu e", motiunea PD intitulata ''Guvernul Tariceanu trebuie sa plece'' a fost depusa pentru a doua oara in Parlament. Si din nou restituita "adrisantului". Motivul este acelasi ca si ieri: un numar insuficient de semnaturi. In momentul depunerii a sosit cererea liberalului Mihai Lupoi de a-si retrage semnatura de sustinere. Liderul PD, Emil Boc, acuza PNL ca exercita presiuni asupra unor parlamentari, pentru a-si retrage semnaturile de pe motiune. ''Este un gest de intimidare care reflecta disperarea Guvernului Tariceanu'', a declarat Boc, preluat de Mediafax. Pe de alta parte, presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, considera ca ''motiunea PD este inutila si nu are cum sa treaca de Parlament''.

Pe lista initiala a sustinatorilor motiunii, in care se regasea de doua ori numele lui Gheorghe Flutur, democratii au anuntat ca s-a semnat si deputatul Nati Meir, in felul acesta strangadu-se cele 116 semnaturi necesare depunerii documentului. Potrivit liderului deputatilor democrati, Cristian Radulescu, senatorul Mihai Lupoi a trimis la Camera Deputatilor o cerere prin care anunta ca-si retrage semnatura de pe motiune, cererea neajungand insa si la Senat, unde motiunea a fost primita. ''In acest caz, Bogdan Olteanu va returna motiunea, impreuna cu lista pentru completarea acesteia, dar motiunea este depusa regulamentar si inregistrata la Senat. In aceste conditii, noi socotim motiunea oficial si regulamentar depusa'', a subliniat Radulescu. El a adaugat ca PD va mai procura inca o semnatura, cel putin, pana la sedinta de luni a Birourilor Permanente, cand se va decide asupra cazului motiunii respinse de Camera, dar acceptata de Senat.

Emil Boc infirmase, initial, informatia conform careia senatorul Lupoi si-ar fi retras semnatura, explicand ca a verificat ''la Birourile Permanente ale Parlamentului daca exista o cerere de retragere a semnaturii si s-a primit un raspuns negativ''.

Continutul motiunii

In ceea ce priveste continutul motiunii, din documentul in care se repeta, practic, discursul in fata parlamentului al presedintelui Basescu, nu lipseste momentul referendumului din 19 mai, dar mai ales refuzul asumarii esecului de catre premier. Democratii spun ca Executivul Tariceanu II este cel mai slab guvern pe care l-a avut Romania si reprezinta catalizatorul ce a stat la baza procedurii de suspendare a presedintelui Basescu. Printre altele, Tariceanu este acuzat de dezinformarea Comisiei Europene cu privire la situatia reala din Romania si de incitarea la nerespectarea ordinii constitutionale post referendum. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este cel mai criticat functionar, PD reprosandu-i incercarea de revocare a procurorului DNA Doru Tulus, care avea in lucru dosarele de coruptie ale mai multor politicieni. Documentul se refera si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care a reusit sa scandalizeze opinia publica din Republica Moldova anuntand ca se opune retragerii militarilor rusi din Transnistria, mai spun democratii.

Nu trece de Parlament

"O motiune de cenzura la adresa unui guvern se refera la activitatea unui guvern si la motivele pe care un grup de parlamentari le considera ca fiind necesare pentru caderea unui guvern. Din acest punct de vedere, motiunea PD si PLD nu are decat un scop: perpetuarea mandatului premierului Tariceanu pana in sesiunea parlamentara viitoare. PSD nu va intra intr-o logica de declansare a alegerilor anticipate", a declarat Mircea Geoana. In plus, liderul social-democratilor a anuntat ca si senatorul independent Neculai Apostol si-a retras semnatura de pe motiunea de cenzura, dupa ce i-a explicat acestuia ca Guvernul Tariceanu nu va cadea ca urmare a depunerii motiunii. Geoana a adaugat ca presedintele si premierul trebuie sa solutioneze actuala criza politica: ''Trebuie ca cei doi lideri sa indice in discutiile cu partidele formulele pe care le prefera pentru a gasi o solutie de stabilitate''.

REACTII LA CALD

Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna

''Motiunea PD a fost compromisa inca dinainte de a fi depusa. Goana dupa semnaturi a scos in lumina reflectoarelor o serie de traseisti politici care au facut ceea ce au stiut mai bine: au jucat la doua capete. Pozitia liderilor PSD care au militat impotriva motiunii oficializeaza fratia PNL-PSD in spatiul parlamentar''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=527&data=2007-06-04