< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 30 mai 2007

Rusia provoaca scutul american

Moscova a testat o racheta care poate depasi scutul antiracheta construit de SUA in estul Europei

Rusia a testat ieri cu succes o noua racheta balistica intercontinentala cu focoase multiple, care ar avea capacitatea de a depasi sistemele de aparare antiracheta, a anuntat Ministerul rus al Apararii, informeaza Mediafax. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, racheta RS-24 a fost propulsata de pe un lansator mobil, la ora 10.20 GMT (13.20, ora Romaniei), de la cosmodromul Plesetk, situat la circa 800 de kilometri nord de Moscova. Dupa mai putin de o ora, conducerea Fortelor Strategice ruse a precizat ca racheta a atins tinta de pe terenul de testare Kura, din insula Kamceatka, situata la nord de Japonia.

Amenintare directa

"Racheta balistica intercontinentala RS-24 va consolida potentialul militar al fortelor strategice ale Rusiei de a invinge sistemele de aparare antiracheta si, prin urmare, va consolida potentialul de disuasiune nucleara al fortelor nucleare strategice ale Rusiei", a afirmat conducerea Fortelor Strategice, intr-un comunicat. Testul are loc pe fondul unor tensiuni intre Moscova si Washington, privind planurile Statelor Unite de a construi in Europa un sistem menit sa detecteze si sa doboare rachete ostile. Autoritatile de la Moscova au afirmat ca planurile americane de instalare, in estul Europei, a elementelor unui sistem antiracheta reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Washingtonul a negat aceste acuzatii, precizand ca scopul sistemului este sa contracareze eventuale atacuri din partea Iranului.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a promis in februarie "un raspuns foarte eficient" la oricare dintre eforturile Statelor Unite de a amplasa un sistem de aparare, generand temeri privind o noua cursa a inarmarii intre vechii adversari din Razboiul Rece. Noua racheta RS-24, testata ieri, poate fi echipata cu pana la zece focoase diferite si este menita sa inlocuiasca generatia anterioara de rachete intercontinentale a Rusiei, cum sunt cele de tip RS-18 sau RS-20. Rachetele care transporta mai multe focoase, cu tinte independente, sunt mai dificil de interceptat si de distrus complet dupa lansare, astfel ca apararea impotriva lor este mult mai complicata.

Socialistii germani cer dezarmare

Presedintele Social Democratilor germani (SPD) a facut ieri apel la reinnoirea angajamentului privind dezarmarea globala si a declarat ca Statele Unite trebuie sa ia in considerare posibilitatea abandonarii proiectului scutului antiracheta din Europa Centrala. Kurt Beck, liderul formatiunii care este membru al coalitiei de guvernare din Germania, alaturi de conservatorii condusi de Angela Merkel, a precizat intr-un editorial publicat de International Herald Tribune ca proiectul american de amplasare a elementelor scutului antiracheta in Polonia si Cehia nu reprezinta o masura eficienta impotriva amenintarii reale a terorismului. "Procesul de consultare in cadrul NATO si in cadrul Consiliului NATO-Rusia trebuie extins", a precizat Beck, favorit al SPD pentru cursa electorala din 2009 in urma careia va fi desemnat viitorul cancelar german. "Acest lucru implica nu doar informarea statelor membre ale acestei organizatii despre anumite planuri, dar si o disponibilitate de a le abandona daca este cazul", a adaugat el. "Este nevoie de (...) consultari comune pentru a se stabili daca acest sistem de aparare este intr-adevar necesar", a comentat Beck.

n George Damian

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=221468&data=2007-05-30