< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 25 mai 2007

Stiri pe scurt

Alegeri legislative in Irlanda

In Irlanda au avut loc ieri alegeri legislative extrem de stranse, in urma carora este de asteptat ca premierul Bertie Ahern sa inregistreze o reusita fara precedent, aceea de a obtine un al treilea mandat in fruntea Guvernului. Ultimul sondaj de opinie indica faptul ca partidul condus de Ahern - Fianna Fail - s-ar clasa suficient de bine pentru a putea forma un guvern de coalitie, probabil cu un nou partener. Ahern conduce Guvernul irlandez de zece ani si se confrunta cu opozitia dura a coalitiei de centru-stanga, formata din Fine Gael si laburisti. (D.E.)

Tiraspolul, in conflict cu Washingtonul

Ambasada SUA la Chisinau si-a exprimat, ieri, nemultumirea fata de faptul ca autoritatile de Tiraspol ii obstructioneaza in mod constant activitatile diplomatice, transmite BASA-press. Luarea de pozitie se produce in contextul care oficialii tiraspoleni au refuzat, miercuri, pentru a cincea oara in aceasta luna, accesul unor diplomati americani in regiunea din stanga Nistrului, sub pretextul necoordonarii din timp a vizitei. Diplomatii, in numar de trei, intentionau sa participe la o reuniune la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol, fiind opriti la punctul de trecere a frontierei de la Tighina, fara sa primeasca pe moment vreo explicatie in legatura cu motivul interdictiei de a intra pe teritoriul controlat de autoritatile separatiste transnistrene. (D.E.)

Fidel Castro, optimist

Presedintele cubanez, Fidel Castro, in varsta de 80 de ani, afirma, in prima referire la starea sa de sanatate, din ultimele 10 luni, ca isi revine dupa operatiile la nivelul intestinelor si mananca suficient pentru a se insanatosi. "La ora actuala, primesc pe cale orala tot ce imi trebuie pentru a ma insanatosi", a declarat Castro, intr-un editorial distribuit, miercuri, de Guvernul cubanez, prin posta electronica. El a explicat ca timp de cateva luni a fost alimentat prin perfuzii si injectii intravenoase. Convalescentul a adaugat ca principalul factor de risc este varsta inaintata. Castro nu a mai aparut in public de cand o operatie de urgenta l-a obligat sa-i cedeze temporar puterea - pentru prima oara dupa revolutia din 1959 - fratelui sau, Raul Castro, la 31 iulie, anul trecut. (I.C.)

China vrea sa coopereze cu NATO

China este deschisa unei cooperari cu NATO, pe o baza egalitara si de respect reciproc, "in scopul extinderii bunei intelegeri si al stabilitatii regionale si globale", a declarat ieri reprezentantul oficial al diplomatiei de la Beijing, Jiang Yu. Potrivit oficialului chinez, din acest an Beijingul si-a reluat, la diferite niveluri, contactele cu aliatii. Tot ieri, agentia Xinhua, preluata de Rompres, a publicat un interviu cu presedintele Comitetului militar al Aliantei, generalul Ray Henault, in care acesta face publica dorinta NATO de a stabili contacte militare directe cu Beijingul. China a intrerupt relatiile cu aliatii in urma cu opt ani, in timpul bombardamentelor NATO asupra Serbiei, dupa ce una dintre bombe a lovit Ambasada Chinei la Belgrad, provocand moartea a trei jurnalisti chinezi. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=221211&data=2007-05-25