< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - luni, 21 mai 2007

Stiri pe scurt

Centru de salvare

Ministerul Transporturilor ar putea infiinta, la administratorul serviciilor de trafic aerian ROMATSA Bucuresti, un centru de coordonare a operatiunilor de cautare si salvare a supravietuitorilor accidentelor aviatice sau a aeronavelor aflate in pericol, potrivit unui proiect de HG. Proiectul urmareste alinierea Romaniei la Conventia de la Chicago, care reglementeaza aviatia civila internationala si prevede ca fiecare stat membru al Organizatiei Aviatiei Civile va avea centre de salvare. In Romania nu exista inca o astfel de unitate. Proiectul de HG a fost elaborat de reprezentantii Ministerului Transporturilor si se afla in dezbatere publica. ROMATSA va prelua serviciile de informare aeronautica de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana si va fi abilitata sa deruleze si servicii de transport rutier pe cont propriu, cerinta care trebuie indeplinita pentru obtinerea licentei de transport. (C.P.)

Arta pe intelesul copiilor

Incepand cu aceasta vara, Muzeul National de Arta al Romaniei va astepta elevii cu invatatori speciali pregatiti pentru a explica si prezenta tablourile pe limba si intelesul celor mici. In acest sens, Casa Corpului Didactic din Bucuresti, impreuna cu Muzeul National de Arta al Romaniei, au derulat un proiect in care au fost instruiti 25 de invatatori. Cursul se va termina la sfarsitul lunii mai iar cei 25 de invatatori vor fi evaluati si vor primi un atestat. "Prin acest atestat li se confera dreptul de a conduce astfel de grupuri de elevi (clasele I-IV), in muzeu pe temele pentru care au fost pregatiti. Vor face aceasta activitate pe perioada verii si a anului scolar viitor. Ei isi vor face un grafic de participare, impreuna cu cei de la muzeu. Am luat aceasta initiativa deoarece era o solicitare din ce in ce mai mare din partea grupurilor de elevi pentru astfel de explicatii", ne-a declarat, din partea Casei Corpului Didactic, prof. Aurora Marincovici. (C.S.)

Dreptul la familie

"Fiecare copil are dreptul la o familie" este tema seminarului organizat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Sector 6, in scopul promovarii adoptiei interne in cadrul comunitatii. La seminar au participat sapte familii aflate in diferite etape ale procesului de adoptie, care au avut ocazia sa impartaseasca din experienta proprie in demersurile facute pentru a deveni parinti. Un alt scop al seminarului l-a constituit promovarea adoptiei copilului mai mare de trei ani, precum si a copilului cu probleme de sanatate. La seminar au participat specialisti ai DGASPC Sector 6, asistenti sociali, psihologi si consilieri juridici cu experienta in domeniul adoptiei, care au pus accentul pe explicarea legislatiei in domeniu, precum si pe prezentarea drumului pe care copilul lipsit de un mediu familial il parcurge pana la finalizarea adoptiei. (M.S.)

Beneficiile cafelei

Potrivit COSIC (The Coffee Science Information Centre), dovezile stiintifice demonstreaza clar prezenta antioxidantilor in continutul cafelei. Acestia pot contribui la capacitatea antioxidanta totala a organismului, protejandu-l impotriva radicalilor liberi care provoaca deteriorarea celulelor. Astfel, consumul moderat de cafea, parte a unui stil de viata sanatos, este benefic pentru sanatate. Jacobs Kronung, lider de piata pe segmentul de cafea prajita si macinata, este prima marca de cafea din Romania care informeaza consumatorul asupra continutului de antioxidanti prin intermediul unui semn distinctiv aplicat pe ambalaj. (G.R.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=220952&data=2007-05-21