< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - marti, 8 mai 2007

Medalie aniversara - 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan

Cu secole in urma, in medieval, cum spun istoricii, titlul de Domn era purtat de suveranii Tarilor Romane, care in virtutea dreptului de "dominium emines", isi exercitau atributiile administrative, judecatoresti, militare, diplomatice, economice si de alta natura in intreg spatiul aflat sub autoritatea lor.

Dupa modul de intelegere a responsabilitatilor rezultate dintr-o astfel de investitura si mai ales dupa modul de exprimare prin fapte a nazuintelor asteptate de traitorii acelor vremuri, numele multora dintre ei au fost asociate cu superlative de genul "cel mare", "cel bun", "viteaz", "frumos", "sfant", "cumplit" etc., exprimari care le-au definit personalitatea. Din categoria acestor supervizati au facut parte si Stefan (fiul lui Bogdan al II-lea), Domn al Tarii Moldovei in perioada 1457-1504, caruia, deloc intamplator, i-au fost atribuite doua din cele mai bogate si semnificative insusiri ce pot caracteriza un om, acel de "mare" si "sfant". Stefan cel Mare si Sfant a facut si face parte din arborele genealogic al neamului romanesc si care, timp de 47 de ani, a adaugat noi dimensiuni identitatii noastre istorice. In zbuciumata sa istorie pentru apararea gliei strabune (stramosesti), merita sa ne amintim eroicele lupte purtate impotriva necredinciosilor otomani si fata de alti navalitori de la Lipnic, Baia Vaslui, Valea Alba, Dumbrava Rosie etc. Pentru apararea neamului romanesc si a Sfintei Cruci, Papa Sixt al IV-lea scria pe un papirus adresat lui Stefan cel Mare si Sfant urmatoarele... "Fapta ta la Vaslui savarsite de tine, cu atata intelepciune si vitejie impotriva necredinciosilor turci, a adus glorie neamului tau, toti vorbesc de tine si te lauda."

Pentru a marca acest eveniment istoric din tara noastra, 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare si Sfant pe tronul Moldovei, la initiativa directorului Arhivelor Nationale din Bacau, prof. Vilica Munteanu, s-a emis o medalie.

Pe avers, central, s-a reprodus bustul domnitorului, privit din fata, usor miscata spre stamga, cu coroana domneasca pe cap, cu mustati si parul alungit ce cade pe umeri, in armura si cu o privire darza, de neclintit fata de dusmani.

Bustul este incadrat de anii aniversari 550-ANI si in semicerc, deasupra capului, continua textul: "De la urcarea pe tronul Moldovei." Bustul este incadrat de motive florale de epoca. Pe segmentul circular al medaliei s-a gravat numele initiatorului medliei, V. Munteanu si C. Dumitrescu, realizatorul medaliei. Pe reversul medaliei s-a reprodus sigiliul domnesc al Voievodului. Central, pe un scut, s-a reprodus stema Moldovei pe care apare capul de bour cu coarne ce incadreaza o stea, iar capul este flancat in stanga si dreapta de un soare stilizat (rozeta) si de o luna, simboluri ale epocii. Stema este incadrata de un romb medieval cu elemente florale.

Pe segmentul circular al medaliei, s-a gravat textul in limba slavona, care se traduce astfel: "sigiliul lui Stefan Voievod si Domn al Tarii Moldovei".

Medalia are o realizare artistica deosebita, cu forme si volume ce scot in evidenta calitatile artistice ale cunoscutului gravor, Constantin Dumitrescu de la Monetaria Statului, autor a numeroase medalii si plachete, pe plan national. Medalia are o executie artistica de exceptie si poate sta la loc de cinste in marile muzee din tara si strainatate, precum si in colectii private.

Medalie din argint si bronz cu diametrul de 60 mm, realizata la Monetaria Statului, in numar de 130 de exemplare numerotate, din care 5 bucati de argint.

Col. (r.) Ioan Dogaru

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=220222&data=2007-05-08