< Imprimare >      ZIUA - CAZUL RONCEA - marti, 24 aprilie 2007

Dezbatere: Pana unde merge libertatea jurnalistilor

Cazul RONCEA

IMPORTANT: Arhivarea materialelor se face in ordine cronologica, astfel incat cel mai recent articol se afla la finalul defilarii paginii.

Scrisoare de la un cititor (21.04.2007)

Gestul directorului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, de a-si prezenta scuze public pentru ca a avut incredere in Traian Basescu desi el, ca ziarist, ar fi trebuit sa fie mai echilibrat, a starnit reactia cititorilor. Va prezentam in continuare, integral, textul unui mesaj transmis lui Sorin Rosca Stanescu de catre o cititoare.

"Stimate Domnule Rosca Stanescu,

Gestul Dumneavoastra m-a impresionat... De putine ori mi-a fost dat in viata sa vad pe cineva cu destula tarie ca sa-si ceara scuze publice (Antena 3, la emisiunea Domnului Gadea). Gestul Dumneavoastra a fost cu atat mai valoros cu cat l-am simtit a fi si sincer, nu doar o adaugire de convenienta pentru ca va aflati la Antena 3... Pe scurt, pentru a-mi intelege pozitia, va declar ca ma simt jignita de declaratiile Domnului Basescu, pentru ca ma considera un firicel dintr-o imensa masa de manevra, masa Domniei Sale de manevra, foarte usor impresionabila de declaratii populiste. Si ma intreb uneori, Doamne, chiar asa de fraieri ne crede? Nu doar din revolta de a depasi conditia in care ma incadreaza Domnul Basescu, ci si din mandria de ceea ce am realizat intr-o institutie publica, va declar ca in activitatea mea am putut constata la concret dimensiunea esecului "reformei institutionale" cu care se impauneaza Domnia Sa (pot sa dau nenumarate exemple...) De aceea sunt uimita de reactia sustinatorilor Domniei Sale stransi aseara in Piata Universitatii. O uimire dureroasa care imi creeaza sentimentul ca sunt exclusa din sensurile vietii sociale... ca doar eu nu inteleg... Fiece zi este o noua provocare si doar increderea in ceea ce fac imi intareste identitatea.

Imi imaginez ca primiti zilnic sute de comentarii, dar va rog sa intelegeti ca mai exista multi romani, care, ca si mine se simt jigniti de atitudinile oamenilor publici. Aceasta este esenta: JIGNITI. V-ati gandit vreodata la asta?

As fi foarte bucuroasa daca ati avea timp cateva minute sa cititi si sa va ganditi la categoria sociala de romani din care fac si eu parte. Si pentru ca v-am citit articolul de astazi... "La mitingul "spontan" organizat cu mari eforturi de catre PD si PLD au venit mai putini cetateni decat cei care au fost prezenti in Piata Universitatii cu prilejul victoriilor...." va transmit in attachment ceea ce am primit ieri pe e-mail si ca mine sute, poate mii de alti romani, o invitatie de sustinere a presedintelui... scrisa de Domnul Victor Roncea. Lucreaza la ziarul Ziua nu?

Acum intelegeti Domnule Rosca? Acum ma credeti?

Carmen ANDREI

_______________________________________________________________

Reactie a COM in cazul Roncea-Ziua

COMUNICAT (24.04.2007)

Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna decizia ziarului Ziua de a-i cere jurnalistului Victor Roncea sa paraseasca redactia, dupa ce acesta a redactat si semnat, in calitatea sa de lider al unei organizatii neguvernamentale, un comunicat in sprijinul presedintelui Traian Basescu.

Joi, 19 aprilie, mai multe organizatii civice, printre care si Civic Media, organizatia condusa de Victor Roncea, au transmis un apel in care acuzau "lovitura de stat construita sub forma unei operatiuni informationale complexe, urmareste ca, prin suspendarea Presedintelui Romaniei, parghiile statului roman sa fie preluate de grupuri de interese politico-economice".

Conform declaratiilor lui Roncea, vineri, 20 aprilie, Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, i-a cerut sa paraseasca definitiv redactia ziarului, motivatia fiind tocmai Apelul initiat de Roncea. Ziaristului i s-ar fi propus transferul catre o alta publicatie unde ar fi avut posibilitatea sa isi exprima liber opiniile. De asemenea, lui Victor Roncea i-a fost limitat accesul la adresa de e-mail si la serverul redactiei.

La randul sau, S.R. Stanescu ne-a declarat ca nu i-a cerut ziaristului sa demisioneze, ci "sa gaseasca o solutie onorabila pentru a se desparti" si ca i-a oferit sprijin sau pentru a-si continua cariera profesionala intr-o alta redactie. S.R. Stanescu si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea jurnalistului in ultimul an, mentionand existenta unor sanctiuni pentru abateri profesionale si disciplinare.

In editia de azi (24.04.07) a ziarului, S.R. Stanescu semneaza un articol in care precizeaza ca a renuntat la cererea de demisie si ca este dispus sa continue colaborarea cu Roncea.

COM considera aceasta situatie ca fiind extrem de grava, avand un potential efect de intimidare asupra jurnalistilor care au curajul sa exprime, in afara redactiilor, opinii diferite de orientarea politica a institutiei la care lucreaza. Astfel de practici sunt cele care genereaza auto-cenzura in redactii.

Mentionam ca Victor Roncea este jurnalist angajat cu contract de munca, document ce are la baza prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura mass media (CCM). Desfacerea acestui contract nu se poate face decat in conditiile legislatiei in vigoare, cu respectarea prevederilor CCM.

Reamintim ziarului Ziua ca este prima institutie de presa din Romania care a adoptat un contract colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura mass media (CCM).

Sub nicio forma, legislatia nu permite patronatului demiterea unui salariat/jurnalist doar pentru exprimarea unor opinii diferite de ale managementului.

Pentru conformitate, alaturam un extras din Contractul Colectiv de Munca la nivelul ramurii mass media (ART. 70):

(1) Jurnalistul, fara a suferi nici un fel de consecinte, are urmatoarele drepturi:

c) jurnalistul are dreptul si privilegiul sa-si exprime liber si in public opiniile personale in legatura cu orice evenimente sau persoane, respectand insa intotdeauna deontologia profesiei de jurnalist.

COM isi exprima speranta ca partile vor identifica o solutie care sa respecte independenta editoriala, libertatea de actiune a individului si legislatia in vigoare.

Componenta COM

1. APPLE

2. ARCA

3. Asociatia AltPHel Ploiesti

4. Asociatia APEL (Asociatia Patronilor si Editorilor Locali)

5. Asociatia Civica de Media eu.ro.21

6. Asociatia Consumatorilor de Media

7. Asociatia de Comunicare Vizuala VIDEOVEST Timisoara

8. Asociatia Editorilor On-line

9. Asociatia Femeilor Jurnaliste din Romania (ARIADNA)

10. Asociatia Fotografilor de Presa din Romania

11. Asociatia Jurnalistilor Profesionisti din Deva

12. Asociatia Jurnalistilor Romani din Canada - Argument 21

13. Asociatia pentru Libertatea de Expresie Ro-Transparency (ALERT), Focsani

14. Asociatia Presei Locale PRESSMAR Maramures

15. Asociatia Presei Minoritatilor Nationale (altele decat cea maghiara)

16. Asociatia Presei Sportive din Romania

17. Asociatia Profesionala a Ziaristilor din Suceava

18. Asociatia Profesionistilor de Presa din Cluj

19. Asociatia Profesionistilor in Imagine din Cluj

20. Asociatia Tinerilor Ziaristi din Romania

21. Association Roumaine des Journalistes et de la Presse de Langue Francaise

22. Cartoonists Rights Network Romania

23. Centrul Regional de Jurnalism Iasi

24. Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie

25. Clubul Presei Economice

26. Colegiul Jurnalistilor Gorjeni

27. Colegiul Presei Clujene

28. Fundatia "Forumul Presei Romane de Pretutindeni"

29. Fundatia Radiourilor Independente, Calarasi

30. Fundatia Start Media

31. Grupul de Initiativa a Ziaristilor din Bacau

32. Liga Jurnalistilor din Sibiu

33. Liga Romana de Presa

34. Patronatul Presei din Romania - ROMEDIA

35. Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti Maramures

36. Sindicatul Mediavox, Vrancea

37. Sindicatul Ziaristilor si Lucratorilor din Presa Arad

38. Societatea Jurnalistilor din Galati

39. Societatea Ziaristilor Romani

40. Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

41. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania

_______________________________________________________________

Uniunea Sindicala MediaSind

Scrisoare catre doi prieteni

Este foarte greu sa mediezi intre doua institutii cu care esti partener, dar mai ales intre doua persoane de care te leaga o veche prietenie. Pe de o parte, U.S. MediaSind, ca si alte organizatii din mass-media, a fost ajutata de catre directorul Sorin Rosca Stanescu si cotidianul "Ziua" in toate actiunile sale, in ciuda embargoului informational la care a fost supusa de catre patronii institutiilor de presa. De asemenea, nu putem uita ca ziarul "Ziua" a fost primul cotidian care nu a mai asteptat termenul legal de 45 de zile pentru a aplica in redactie Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media. Pe de alta parte, U.S. MediaSind a participat la toate initiativele Asociatiei Civic Media privind deconspirarea fostilor informatori ai Securitatii, pastrarea icoanelor in scoli etc, iar la randul sau, Civic Media a sprijinit neconditionat toate demersurile U.S. MediaSind pentru apararea drepturilor jurnalistilor. Pentru ca este vorba de doua institutii partenere si de doi prieteni, timp de cateva zile am incercat sa impac partile pentru a gasi o cale de rezolvare a asa-zisului conflict, iar rufele sa nu fie spalate in public.

Nu as fi raspuns oficial invitatiei la dezbaterea lansata de cotidianul "Ziua" si as fi actionat in continuare din umbra pentru impacare daca unii agitatori din presa nu ar fi acuzat U. S. MediaSind de un anumit partizanat politic. Lor le raspund ca Uniunea Sindicala MediaSind, asa cum este consfintit in propriul statut, nu se poate implica in nicio actiune politica, mai ales ca intreaga clasa politica, in frunte cu Presedintele Basescu, a incercat de multe ori sa puna botnita jurnalistilor si sa refuze depolitizarea celor doua institutii publice de radio si televiziune.

In cazul conflictului iscat intre Sorin Rosca Stanescu si Victor Roncea, ca prieten le pot spune ca solutia pentru lamurirea unor probleme principale nu este decat discutia directa, iar ca lider sindical, le spun ca potrivit reglementarilor privind relatia patron-editor-jurnalist politica editoriala este apanajul patronatului, iar in momentul in care aceasta politica poate aduce prejudicii cotidianului "Ziua" sau Asociatiei Civic Media sau jurnalistului, ultima solutie este divortul, dar numai cu respectarea Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-Media. Si eu am fost nevoit sa plec din presa dupa ce am lucrat ani de zile la Evenimentul Zilei, si apoi la National pentru a reusi sa creez un sindicat puternic. Deoarece patronatul imi comunicase sa fac sindicate in fabrici si uzine, nu in presa, am constatat ca ma aflu intr-un conflict de interese ireconciliabil intre sindicat si institutiile de presa in care lucram si am ales sa plec. In cazul Victor Roncea vs Sorin Rosca Stanescu, nefiind vorba de niste pozitii ireconciliabile, ca cele dintre sindicate si patronate, sper ca ambele parti sa urmeze calea dialogului si sa decida asa cum le dicteaza propria constiinta.

Cristi Godinac

Presedinte U.S. MediaSind

_______________________________________________________________

Raman la ZIUA - Dare de seama!

In aprilie 1996, m-am intors din Statele Unite, unde primisem azil in urma mineriadei din 1990 si a distrugerii miscarii studentesti anticomuniste, pentru a contribui la consolidarea democratiei si - recunosc - prin daramarea lui Ion Iliescu din functie. M-am angajat la ZIUA, singurul ziar orientat deschis spre dreapta si unde media de varsta a colegilor mei ziaristi era de 25 de ani. A contat si faptul ca director era Sorin Rosca Stanescu, fostul ziarist rupt in fund si anticomunist care m-a chemat la "Romania libera" in 1990, dupa ce m-a cautat la fosta Unitate a Securitatii de la Magurele unde se aflau tinerii arestati ilegal in zilele de 13-15 iunie 1990. Pe Rosca Stanescu il cunoscusem in timpul Fenomenului Piata Universitatii, cand prezentam pe un ecran improvizat in "Zona libera de neocomunism a Romaniei" casete video privind adevarul din spatele loviturii de stat din 1989. Datorita grupului nostru a aparut pentru prima oara in scris, prin intermediul "Romaniei libere", transcrierea filmarii in care generalul agent al GRU Nicolae Militaru afirma, in birourile Comitetului Central, alaturi de Silviu Brucan si Ion Iliescu: "Frontul Salvarii Nationale exista de sase luni!". Dupa mineriada, Sorin Rosca Stanescu a preluat declaratiile noastre relevand crimele regimului Iliescu-KGB din acele zile in serialul "Infernul se numeste Magurele". De atunci, au trecut 17 ani. Intre timp, "Nasu'" si-a schimbat statutul social din simplu ziarist in antrepenor si nu i se mai pare ciudat ca la Cotroceni este din nou Ion Iliescu, prin reprezentantul sau, Nicolae Vacaroiu. Personal, ca participant la evenimentele din 1989-1990, nu pot sa accept ca omul Moscovei sa ocupe din nou Administratia Prezidentiala si acesta este si motivul pentru care am semnat Apelul pentru sustinerea presedintelui Traian Basescu si a principiilor sale pro-romanesti si pro-atlantice.

Mi se pare regretabil ca zilele din urma au adus atata tensiune in redactia ZIUA. Traian Basescu starneste pasiuni puternice iar pe fond intreaga discutie de acum pleaca de fapt de la pozitionarea fata de Traian Basescu. Am ajuns "Cazul Roncea" numai datorita canonadei din transeele taberelor care se confrunta in jurul "Tintei Basescu". Ii multumesc insa lui Sorin Rosca Stanescu pentru disponibilitatea la dialog si mana pe care inteleg ca mi-o intinde, pentru a ramane la ZIUA. Accept. Insa nu fara cateva comentarii - drept la replica - pe care sper sa le regasesc gazduite si in ziarul nostru.

In ZIUA de ieri se afla o pagina intreaga dedicata persoanei mele de catre directorul general Sorin Rosca Stanescu. "Nasu'" mi-a facut o surpriza.

Marturisesc ca am aflat cu uimire de publicarea unei replici a acestuia, intitulate "Cazul Roncea", alaturi de materialul adresat de mine colegilor mei din presa, text in care explicam situatia aparuta la ZIUA. Colegii mei de la MediaSind si din Conventia Organizatiilor de Media au diseminat scrisoarea, reactionand imediat in apararea mea, drept pentru care le multumesc in mod deosebit. Gestul lor arata ca solidaritatea jurnalistica, a vocilor curate, izbandeste. Hotnews.ro a preluat acest text si a gazduit si comentariile pe marginea sa. Am gasit destule despre mine cu aceasta ocazie: de la "bizar, paranoic, fascizant" la "ortodoxist, pro-american si antidemocrat". Mi-a mai atras atentia o observatie a unuia dintre cititorii fideli ai ziarului ZIUA, care scrie: "Ma uimeste ca Nasu' ti-a dat drumu la articol. Probabil ca joaca la doua capete "vedeti bha ca la mine-i democratie!". De altfel asa se vinde ziarul." Un alt cititor, Ionescu, spune: "1. Cred ca Roncea a vrut sa spuna ca Basescu este in gratiile SUA iar PSD in cele ale Rusiei. 2. Cred ca Roncea ar face o greseala daca si-ar da demisia. Asa cum Mihai Tanasescu, Adrian Severin, Zoe Petre au loc in paginile ziarului ZIUA, cu atat mai mult locul lui Victor Roncea este la ZIUA. Doar nu suntem pe vremea lui Ceausescu." Un alt cititor al ZIUA, analist european la Institutul de Cercetari in

Domeniul Pacii si Politicii de Securitate din Hamburg, RFG, imi scrie: "Am fost surprins sa citesc in editia online de astazi (ieri - n.m.) a ZIUA despre conflictul dintre tine si ZIUA si nu inteleg punctul de vedere al domnului Stanescu. Nu e ZIUA un ziar independent? Nu ar trebui ca un astfel de ziar sa exprime tot felul de puncte de vedere? Informarea prin prezentarea unor perspective diferite pare sa fie tocmai caracteristica unui ziar independent. Iar daca un jurnalist ca tine initiaza actiuni de

anvergura nationala si isi exprima punctele de vedere, acest lucru nu te fac popular doar pe tine, ci si ziarul ZIUA. Nu e mai atractiv ca cititorii sa afle ca un redactor care scrie la un anumit ziar este activ si cunoscut pe plan national si ca nu lucreaza doar pentru salariu? Din perspectiva unui observator strain, toata aceasta afacere pune intr-o umbra interesanta presa si sistemul media din Romania...".

Mai neobisnuit mi s-a parut sa ma comenteze pe larg Sorin Rosca Stanescu.

Nu cred ca are rost sa ma apuc si eu la randul meu sa reiau punct cu punct afirmatiile sale la adresa mea. Retin doar ca el considera ca "am intrat intr-un grav conflict cu Razvan Ungureanu", ca si cum ar fi fost ceva personal, cand de fapt acesta interzisese ziaristii ZIUA la MAE (o mai facuse doar Ion Iliescu in perioada primului sau mandat) si actionase dictatorial, motiv care a dus la sanctionarea Romaniei de catre prestigioasa Reporters Sans Frontieres. Si ca acelasi lucru l-as fi facut si cu seful statului, cand de fapt am aparat drepturilor unor simpli ziaristi atragandu-i atentia presedintelui Basescu ca trebuie sa se razboiasca nu cu micii purtatori de microfoane ci cu sefii lor, mogulii.

Ceea ce observam ca si face, acum.

Directorul ZIUA mai incearca sa justifice eliminarea mea din redactia ziarului pe motiv ca as neglija indatoriri de serviciu, ca as avea derapaje profesionale si ca as acorda prea mult timp unor campanii ale Civic Media. Demersurile la scara nationala cu caracter civic sau politic ar dauna ziarului, se lasa sa se inteleaga, si ar duce chiar la "conflicte de interese". Dar numai eu stiu cat de mult a contat in ochii unor diplomati straini statutul meu de chirias cu o singura proprietate personala (un Fiat 850) si cauzele bune sustinute pentru curatarea imaginii ZIUA de "ziar de spagari". Iar ZIUA a fost, de fapt, de la bun inceput, tocmai ziarul "campaniilor". Asa s-a nascut si consolidat marca ZIUA.

Pentru oricine, in pagina de web a ziarului ZIUA se afla un fel de declaratie de principii, si un istoric al publicatiei. Se afirma aici ca ZIUA nu este o intreprindere oarecare "deoarece in ea se investesc increderea si asteptarile unei intregi comunitati. Aceasta ne obliga la devotament, profesionalism si consecventa." Adica exact ce promoveaza si Civic Media: jurnalismul implicat in viata cetatii. Se mai vorbeste despre "adeziunea ferma la elaborarea unui cod deontologic pentru presa romaneasca" si se defineste intentia declarata a publicatiei "de a sprijini valorile liberale si aspiratiile democratice".

Tot in aceeasi sectiune de prezentare a ziarului se gasesc si cateva opinii ale unor cititori ai ziarului din randul politicienilor. Pe langa un Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu, se afla (inca postat) si Traian Basescu. Acesta din urma scrie despre ZIUA urmatoarele: "Ma numar printre cei care citesc zilnic ZIUA cu interes si curiozitate. Stilul ZIUA se potriveste omului modern, dinamic, voluntar, care isi asuma atitudini, care nu se teme de puterea politica a zilei si care vrea sa traiasca si sa inteleaga liber. ZIUA e ziarul oamenilor liberi, de aceea ii incurajez pe redactorii si reporterii acestei publicatii sa nu uite sa scrie liber si sa gandeasca liber indiferent de conjunctura, de presiuni si de conditionari." Ceea ce si facem.

La vremea cand adresa aceste randuri ziarului ZIUA Traian Basescu era doar primar general al Capitalei iar Sorin Rosca Stanescu se mandrea cu prietenia sa care dura de multi ani de zile, (aproape cincisprezece!).

Intre timp situatia s-a schimbat. Si Romania s-a schimbat. Civic Media semna pe 19 aprilie, alaturi de mai multe organizatii ale societatii civile participante la evenimentele din Piata Universitatii 1989-1990, un Apel in care se arata ca ne aflam in fata unei veritabile lovituri de stat.

Colegul si directorul meu, Sorin Rosca Stanescu, nu este de acord pana intr-acolo incat si-a propus, poate intr-un moment de ratacire, sa ma sanctioneze, desi nu facusem aceasta declaratie in paginile ziarului pe care il conduce. Ma intreb daca la fel o fi reactionat si conducerea celui mai influent cotidian din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu ziaristul german care face pe 23 aprilie o analiza la fel de necrutatoare a momentului politic de azi. Sub titlul "Puciul Cleptocratilor", al Hotilor, cotidianul german afirma ca "Suspendarea presedintelui este deja cea de-a doua faza a loviturii de stat cu sange rece, care a inceput in martie" si ca se doreste ca "Basescu sa fie inlaturat pentru ca justitia sa intre sub influenta grupurilor de interese''. "Basescu a fost suspendat pentru realizarile lui si nu pentru slabiciunile sale. De-lungul si latul partidelor politice s-a votat impotriva lui pentru ca dorinta lui pentru un stat de drept nu corespunde cu necesitatea unei protectii a cleptocratiei parlamentare in fata urmaririi penale. De cateva saptamini se pregateste cu sange rece un puci, camuflat in straie parlamentare, care urmareste readucerea justitiei romane sub influenta guvernului si a grupurilor de interese", scrie, negru pe alb, FAZ. Iar de la Cartierul General al NATO aflam ca "Evolutiile de pe scena politica din Romania au determinat Alianta Nord-Atlantica sa amane anuntarea unei decizii privind locul in care ar urma sa fie organizat Summitul NATO din 2008". Ceea ce avertiza si Civic Media in Apelul pentru presedinte amintind de interesele geopolitice ale Rusiei in aceasta zona.

Sorin Rosca Stanescu lanseaza o dezbatere care are ca tema intrebarea: "Cat de departe merge libertatea jurnalistului de a spune ceea ce crede, indiferent de opinia ori pozitia generala a publicatiei?". Dar ce ar face, oare, directorul nostru, daca ar afla ca pozitia generala a publicatiei, deci a celor care o compun, a redactorilor ei care formeaza familia ZIUA de peste un deceniu, este majoritar pro-Basescu, dupa cum o confirma realitatea din redactie? Redactie pe care el nu o mai simte, auto-izolandu-se la Snagov, intr-o alta lume, care, cel putin noua, scriitorilor la ziar, nu ne apartine, fiind mult prea apropiata de vechea si noua Oligarhie Rosie. Asa ca, daca este vorba de "conflicte de interese", de data aceasta, chiar directorul general al ziarului s-ar putea afla intr-un asemenea conflict profesional, declansat atat de temerile sale privindu-i statutul libertatii sale si de aversiunea sa personala fata de omul Traian Basescu, fostul sau prieten la toarta.

Iata, colegul si prietenul meu Sorin Rosca Stanescu scria, tot ieri, un editorial, in continuarea "Cazului Roncea" in care este de parere ca "Reintoarcerea eventuala a lui "Basescu 5 minute" la Cotroceni ar aduce acestei tari, fara doar si poate, prejudicii uriase. Si absolut nici un castig." Textul mai varstnicului meu coleg, se incheie cu opinia ca Basescu "ar putea sfarsi, asa cum a apucat-o, in coma etilica." Personal, nu mai am de nimic de adaugat.

As vrea, barem pentru o clipa, ca ziaristul anticomunist Sorin Rosca Stanescu cu care m-am imprietenit in 1990 se se uite la Cotroceni - dar nu de pe pontonul sau de la Snagov ci din Piata Universitatii imbibata de sange - si sa recunoasca daca ii place ce vede acum: stafia lui Iliescu-KGB.

Acelasi,

Victor Roncea

_______________________________________________________________

Cazul Roncea

Sorin Rosca Stanescu lanseaza o dezbatere care are ca tema intrebarea: Cat de departe merge libertatea jurnalistului de a spune ceea ce crede, indiferent de opinia ori pozitia generala a publicatiei?

Am solicitat conducerii editoriale a ziarului ZIUA acordul pentru publicarea apelului lansat ieri de Victor Roncea. Si care nu ne-a fost transmis si noua. Cred ca textul alaturat, caruia o sa-mi permit sa-i adaug si punctul meu de vedere, poate fi startul unei interesante dezbateri. Un reporter trebuie sa ramana doar reporter sau are dreptul de a deveni si initiator al unor demersuri la scara nationala de natura civica ori politica? Daca raspunsul este afirmativ, care este punctul de demarcatie dintre cele doua activitati? Ce se intampla atunci cand se ajunge la un conflict de interese? Cine trebuie sa cedeze primul? Activistul sau ziaristul? Si, pana la urma, dezbaterea este interesanta si sub aspectul raporturilor dintre un membru al redactiei si un director al publicatiei. Cat de departe merge libertatea jurnalistului de a spune ceea ce crede, indiferent de opinia ori pozitia generala a publicatiei? Asa ca, in speranta ca vom primi raspunsuri folositoare, declansez aceasta dezbatere, urmand sa publicam pe site si, la nevoie, si in ziarul tiparit diferitele puncte de vedere ce vor fi exprimate.

Ce se intampla cu demisia pe care Roncea nu si-o da?

Marturisesc ca ma simt vinovat si in eventualitatea in care Roncea are dreptate, dar si in eventualitatea in care nu are. In cea de-a doua ipoteza, recunosc ca l-am incurajat ani de zile, mizand pe calitatile lui. De gazetar. Pe evolutia pe care a avut-o, de la un simplu elev protestatar in Piata Universitatii, in 1990, atunci cand, de altfel, l-am si cunoscut, numarandu-ma alaturi de el printre "golani", pana la statutul pe care il are astazi. El isi enumera o serie de merite, nu pe toate, in scrisoarea pe care, din pacate, nu mi-a trimis-o nici mie, nici ziarului, nici macar simultan cu optiunea pentru alte destinatii. Pot adauga faptul ca, devenind un bun specialist in materie de politica externa, dupa alegerile din 2004, cand inca mai purtam un dialog cu presedintele Traian Basescu, acesta si-a exprimat de cateva ori admiratia fata de Roncea. Acelasi Roncea care l-a enervat atat de mult mai tarziu, incat a parasit in tromba o importanta dezbatere cu jurnalistii. Cam in aceeasi perioada, la inceputul lui 2005, si ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, si-a exprimat admiratia fata de Roncea, solicitandu-mi in mod expres acordul pentru a-l angaja in calitate de secretar de stat. I-am declarat ca nu ma pot opune unei asemenea schimbari de statut in cazul lui Roncea desi, din punctul meu de vedere, nu este o promovare sa pleci din presa pentru a ajunge un fel de sub-ministru. Iar pe colegul meu l-am sfatuit, si in calitate de prieten, sa fie foarte atent, daca intentioneaza sa plece in politica. Pentru ca s-ar putea sa fie dezamagit acolo. Mai tarziu, Roncea a intrat intr-un grav conflict cu Razvan Ungureanu, la fel cum s-a intamplat la un moment dat si cu seful statului si am fost silit sa fac mari eforturi pentru ca ziarul sa nu aiba de suferit prejudicii, din aceasta perspectiva. Este adevarat, asa cum mentioneaza si Roncea in scrisoare, ca de nenumarate ori - cazurile au fost mult mai numeroase decat cele exemplificate de el - ziarul a suferit afronturi publice sau nepublice fie din partea unor institutii, fie a unor personalitati ale vietii publice care s-au simtit lezate, pe drept sau pe nedrept, de unele luari de pozitie ale acestuia, fie in calitate de ziarist ZIUA ori de sef al Departamentului Extern, fie in calitate de initiator al organizatiei Civic Media. Cat mi-a stat in puteri, am fost de fiecare data avocatul lui Roncea.

Imaginea ziarului a avut de suferit

Spuneam ca, si daca Roncea a gresit grav, tot eu sunt vinovat. Si iata de ce. Dincolo de pretuirea pe care o am fata de el, fata de curajul lui uneori vecin cu nebunia, nu pot si nu am putut sa fiu de acord cu faptul ca, destul de des in ultimii doi ani, mai ales pe timpul ziarului, care ar fi trebuit utilizat strict pentru munca redactionala, Roncea a dat satisfactie si altor exigente, in special celor legate de Civic Media. Aceasta organizatie a inceput, treptat, sa ii acapareze timpul. Si nu numai. Am avut, din ce in ce mai des, discutii cu Roncea, solicitandu-i sa stabileasca o linie clara de demarcatie intre demersurile sale publicistice din ziar si pozitia Civic Media. De multe ori, nu am reusit si astfel imaginea ziarului ZIUA a avut de suferit, macar prin faptul ca i-a nedumerit pe unii dintre cititori. I-am acoperit lui Roncea, protejandu-l, aceste derapaje de natura profesionala. Totusi, nu intr-atat de mult incat Roncea sa nu fi devenit o nefericita exceptie in redactie. In sensul ca, in ultimul an, a acumulat cele mai multe sanctiuni pe care le-a avut cineva vreodata la acest ziar. In mod normal, contractul sau de munca, sub acest aspect, poate fi desfacut.

Paharul s-a umplut

Eu i-am spus lui Roncea vineri ca paharul s-a umplut, prin apelul, dupa parerea mea cu totul si cu totul aberant, al Civic Media, care ii "demasca" pe toti cei care cred ca Basescu a gresit si trebuia suspendat, acuzandu-i totodata ca fac jocul Moscovei si ca au comportament anti-american. Eu cred - se pare ca si o parte importanta a redactiei ziarului ZIUA - ca Basescu a gresit in mod repetat si grav, dar nu ma simt responsabil de vreun complot anti-american urzit la Kremlin. I-am comunicat lui Roncea ca, in mod normal, ar tebui sa ne despartim. Si l-am rugat sa se gandeasca daca nu cumva e bine sa se consacre o vreme activitatii Civic Media. Cand mi-a raspuns ca, in aceste conditii, nu ar castiga suficient de multi bani, i-am spus ca, eventual, pot interveni la un alt ziar, unde ideile sale s-ar afla intr-un mai mare confort cu ideile celorlalti. A ramas ca se gandeste pana luni. Apoi, pentru a se interesa ce ar trebui sa faca, a dat fuga la juristul ziarului si la Departamentul de Resurse Umane, dupa care, intr-o emisiune radio, a facut public faptul ca, pentru ca l-a sprijinit pe Traian Basescu, isi pierde painea. Iar luni a lansat apelul pe care il publicam, fara sa mi-l transmita si mie ori colegilor de la ziar.

In realitate, nu am fost in stare sa iau nici o decizie. Pentru ca ma simt inca prieten cu Roncea. Si responsabil si pentru greselile lui. Daca nu doreste sa demisioneze, sa ramana. Decizia ii apartine. Daca el vrea sa fie ca Basescu, eu nu voi reactiona ca adversarii sai. In presa nu e loc pentru razboi politic. Dar dezbaterea poate avea loc. (Sorin ROSCA StANESCU - Director General al ziarului ZIUA)

_______________________________________________________________

Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia!

Cererea imperativa de a parasi redactia ziarului ZIUA mi-a fost comunicata personal de catre directorul general Sorin Rosca Stanescu cu specificarea ca este irevocabila. Motivatia acestuia a fost explicita, cu citate invocate din Apelul de sustinere a presedintelui si principiilor sale conceput si semnat in comun de Asociatia Civic Media si alte organizatii care au participat la fenomenul Piata Universitatii, incepand cu 21 decembrie 1989 si sfarsind cu 13 iunie 1990. In principal, Rosca Stanescu era deranjat de prezentarea suspendarii lui Traian Basescu din functie drept o lovitura de stat a oligarhiilor prin care se incearca aservirea Administratiei Prezidentiale intereselor rusesti, intr-un moment in care trupele americane urmau sa inceapa instalarea in noile baze ale Armatei SUA din Romania. Conform analistilor Civic Media, de actuala situatie de instabilitate politica va profita in primul rand Rusia, tinand cont de faptul ca Statele Unite sunt obligate sa-si reconsidere prezenta in Romania in contextul unei Administratii reocupate de PSD, ex-FSN, conduse de Ion Iliescu, suspectat de a fi agent de influenta al fostei URSS.

Strategie de eliminare a sustinatorilor lui Basescu

Sorin Rosca Stanescu a afirmat ca nu poate sa conceapa sa aiba in redactie - "si deci sa plateasca" - pe cineva cu astfel de puncte de vedere in ce priveste criza politica actuala, generata in mare parte, in opinia semnatarilor Apelului, de catre oligarhiile de presa. Explicit, mi s-a solicitat depunerea demisiei in cursul zilei de vineri, 20 aprilie, ca solutie a despartirii "fara scandal" si cu eventualitatea angajarii intr-un alt ziar din cadrul Trustului SOV, unde se joaca sceneta sustinerii lui Traian Basescu, respectiv "Cotidianul". Ideea de a izola ziaristii aflati in raspar cu planurile din umbra ale mogulilor de presa intr-una sau maximum doua publicatii, de mica anvergura, face parte, de altfel, dintr-o Strategie de eliminare a sustinatorilor lui Traian Basescu din viata publica. Acest Plan mi-a fost devoalat de catre Rosca Stanescu intr-o discutie anterioara, "de lamurire". Pe langa planul expus atunci - si care se indeplineste astazi punct cu punct - mi s-a comunicat ca daca nu ma voi supune voi fi oricum in imposibilitatea de a mai practica jurnalismul pentru ca pe piata media functioneaza o intelegere secreta a Cartelului oligarhilor de presa. Pentru ca nu dadeam semne de "intelegere" am fost pus la index in redactie, iar articolele mi-au fost cenzurate, cele publicate fiind supervizate inainte personal de catre Rosca Stanescu. Ulterior, cand nu am dat curs invitatiei de a-mi da demisia "de buna voie", mi s-a comunicat prin intermediari ca avocatii ziarului ma vor obliga sa parasesc ziarul. O prima manevra de impiedicare a activitatii mele profesionale a fost blocarea accesului la serverul redactiei, urmata de cererea unui redactor sef adjunct de a-mi preda tehnica de lucru.

Cereri anterioare de eliminare

Mentionez ca cererea de eliminare a mea din redactie fusese formulata anterior si de catre Marius Oprea, consilier (fara ORNISS) pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, care declarase ca nu va mai da nici o informatie ziarului cat timp eu lucrez acolo. De asemenea, aceeasi solicitare a fost adresata si de catre Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, cel care a incercat si impiedicarea publicarii dosarului de informator al lui Iustin Marchis in paginile ziarului. Horia Roman Patapievici, director al Institutului Cultural Roman, face, de asemenea, presiuni publice in aceeasi directie in paginile revistei "Idei in Dialog", publicatie condusa de el si parte a Trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu. Alti "magnati culturali" care isi ridica plata pentru serviciile lor de la casieriile lui Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu, cum ar fi Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu, profitori ai tuturor regimurilor si impostori ai disidentei anti-Ceausescu, m-au reclamat celor doi patroni de care este legata viata lui Sorin Rosca Stanescu. Adjunctul lui Patapievici la ICR, Mircea Mihaies, in publicatia "Romania literara", apartinatoare de ROMPETROL, i-a oferit lui Sorin Rosca Stanescu solutia negru pe alb: eliminarea lui Roncea de la ZIUA. Si campania dusa de Civic Media cu privire la Raportul falsificator al Comisiei Tismaneanu a generat acelasi tip de presiuni, din partea grupului GDS, infiintat de Silviu Brucan prin Mihnea Berindei, recunoscut informator al Securitatii. Nu este de ignorat faptul ca, in ultimul meu material aparut in ZIUA, cu o zi inainte de eliminarea mea, intr-un interviu cu Kiki Skagen Munshi, diplomat american cu stagii la Bucuresti, aceasta afirma ca persoane ca Vladimir Tismaneanu sau Radu Ioanid nu reprezinta in nici o circumstanta vreo pozitie americana in Romania, si ca cei care isi permit sa lase de inteles acest lucru sunt doar niste profitori.

Subliniez ca in toata aceasta perioada tumultoasa am primit telefoane de amenintare. Pentru ca acestea nu au incetat nici in ultimele zile, dar si-au schimbat tonul, voi solicita oficial companiei Vodafone si Serviciului Roman de Informatii sa imi monitorizeze telefonul mobil.

Ca ziarist cu 16 ani vechime, membru al Organizatiei de Media a Sud Estului Europei afiliata la Institutul International de Presa cu sediul la New York si raportor al organizatiei Reporters Sans Frontieres, membru de onoare al "Asociatiei 15 Noiembrie, Brasov-1987" si al Societatii Culturale "Tinutul Herta", membru fondator al Coalitiilor pentru eliberarea detinutilor politic romani din Transnistria, pentru impiedicarea constructiei canalului Bastroe in Delta Dunarii si pentru salvarea Icoanelor din Scoli, membru fondator al Conventiei Organizatiilor de Media din Romania si cosemnatar al Codului Deontologic, distins cu Premiul Special al Presei la Gala Societatii Civile, 2004, ca fost bursier al Misiunii SUA la NATO, ca premiat al Clubului Roman de Presa drept cel mai bun editorialist al anului 2005, onorat cu premiul "Virgil Tatomir" al Uniunii Juristilor din Romania si medalia de aur pentru promovarea deontologiei jurnalistice, onorat in 2006 cu premiul "Vocea Basarabiei", onorat in 2007 cu distinctia "Ordinul Ziaristilor" Clasa I de catre Uniunea Ziaristilor Profesionisti si desemnat drept "Jurnalistul anului" de catre Centrul Cultural Israeliano-Roman, autor si coautor al mai multor carti de politica nationala si externa, si nu in ultimul rand initiator al Campaniei "Voci Curate", astept cu interes sa aflu modalitatea prin care voi fi dat afara de la ZIUA.

Am reprezentat ZIUA timp de 11 ani, de la Biroul Oval la sediile NATO si UE, de la Moscova la Ierusalim, din Kosovo in Orientul Mijlociu. Analizele externe geopolitice la obiect, dezvaluirile din spatele usilor inchise ale fauritorilor de politica externa, politica proromaneasca in ce priveste cauza Basarabiei, Bucovinei, Tinutului Hertei si Insulei Serpilor si a drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, sunt numai cateva particularitati ale ziarului ZIUA, construite de catre echipa Departamentului Externe formata si condusa de mine. De aceea, consider ca marca ZIUA imi apartine, intr-o anumita masura, prin ceea ce o face sa se distinga de orice alta publicatie din Romania.

Sunt perfect constient - probabil in aceeasi masura ca si Sorin Rosca Stanescu -, ca de eliminarea mea de la ZIUA se vor bucura in primul rand vectorii anti-romanismului, indiferent sub ce masca s-ar ascunde, in sanul oligarhiei de presa sau politico-financiare.

Sustin Apelul in Apararea presedintelui

Sustin Apelul in Apararea presedintelui si a principiilor sale in aceeasi masura cum nu imi reneg nici cea mai mica virgula aparuta in articolele mele din ZIUA. Daca nici noi ziaristii nu am critica Puterea atunci cand greseste de ce am mai exista? Colegilor mei din presa care muncesc onest si cu dragoste pentru meserie si adevar le adresez indemnul sa nu se lase intimidati, sa nu dispere si sa inteleaga ca prin unire vom putea inlatura mafia oligarhiei. Vocile curate vor izbandi.

Multumesc celor solidari cu mine in societatea civila, in special E-grupurilor Asociatii de Presa si FreeEx. Va promit ca nu voi ezita sa revin cu amanunte. Cat de curand. Pana atunci, urmez exemplul lui Basescu: nu imi dau demisia.

Victor RONCEA - Jurnalist independent al ZIUA

_______________________________________________________________

Comunistul travestit

Sorin ROSCA STANESCU (25.04.2007)

Intre comunisti si anticomunisti mai exista o categorie. Cred eu, mai perversa decat a comunistilor. Si anume, comunistii travestiti. Basescu este, in acest moment, cel mai notoriu caz.

O noua provocare a colegului meu care a ramas la ZIUA, Victor Roncea, ma provoaca de aceasta data chiar la un editorial. El afirma ca declicul in trecerea sa, cu arme si bagaje, de partea lui Basescu, pe care a executat-o ca jurnalist, dar si ca lider Civic Media, este raportul comunism-anticomunism. Roncea, si probabil ca el sunt multi altii, este deranjat, in mod sincer, ca la Cotroceni, dupa 17 ani de la baricada din Piata Universitatii - interval de timp in care unii jurnalisti peticiti in fund au devenit bogati, eu numarandu-ma printre acestia - au revenit oamenii lui Iliescu. Cu alte cuvinte, comunistii. In aceste conditii, cum sa nu fi de partea lui Basescu? Raspunsul meu este ca tocmai in aceste conditii nu trebuie si nu avem dreptul moral sa fim de partea lui Basescu. Sa nu inchidem ochii in fata urmatorului adevar. Intre comunisti si anticomunisti mai exista o categorie. Cred eu, mai perversa decat a comunistilor. Si anume, comunistii travestiti. Basescu este, in acest moment, cel mai notoriu caz.

Traian Basescu a recunoscut - si asta i-a adus voturi suplimentare in ultima confruntare cu Adrian Nastase, inaintea scrutinului prezidential - ca electoratul roman este confruntat cu o situatie dramatica. Si anume, el trebuia sa aleaga la sfarsitul anului 2004 intre doi comunisti. Intre el si Nastase. Paralizat de indrazneala unei asemenea afirmatii, Nastase a ramas fara replica. Cand, de fapt, el ar fi putut demonstra pe loc ca este, in orice caz, mult mai putin comunist decat Basescu. Nastase, demonizat pentru uriase fraude si pentru institutionalizarea coruptiei la varf, gasit in cele din urma doar de Parchet si nicidecum de vreo instanta vinovat pentru achizitionarea, nu stiu procurorii cum, a catorva geamuri termopane, a detinut inainte de 1989 functii mult mai putin importante decat Basescu. Sa nu ne ascundem dupa deget. Nastase, un absolvent stralucit al Liceului Sf. Sava si un student si mai stralucit al Facultatii de Drept din Bucuresti, a devenit dascal. Si om de stiinta. In stiinta dreptului. Dupa caderea lui Ceausescu, a intrat in politica. Si a ajuns unde a ajuns, coleg de partid fiind cu Ion Iliescu. Si de altfel, in razboi cu acesta. Iar razboiul a fost de substanta. Nu pentru cateva principii, cum e razboiul dintre mine si Roncea. Iar ca premier a fost, pana una-alta, cel mai performant. Rezultatele unei guvernari se vad in cifre. Si cifrele nu mint. Vom vedea daca Tariceanu il va depasi sau nu, atunci cand i se va incheia mandatul. Dar, pana una-alta, demonizatul Nastase a fost premiant. Si, desi eu unul am fost, sunt si voi ramane pana la moarte de dreapta, sunt silit sa recunosc ca si PSD, partid socialist, deci de stanga, a fost mai performant cand a guvernat tara decat partidele si coalitiile anti-stanga.

Sub Ceausescu, Basescu a fost un securist. Si nu unul oarecare. Dupa ce a urmat sub epoleti o scoala, tot sub epoleti a detinut, in virtutea acestei "calitati", si functia de comandant de nava si pe cea de sef al Agentiei NAVROM la Anvers. Iar dupa, a facut cariera in FSN si in urmasul comunist al acestei organizatii. S-a opus restituirii caselor nationalizate. Cu mana sus in Parlament. Si autostrazilor. S-a opus reformei. A initiat o mascarada de condamnare a comunismului. Si de dosariada politica si penala. Si, prietene Roncea, a fost dusmanul nostru din Piata Universitatii in 1990. Bastoanele pe care le-ai luat in cap sunt si de la Basescu. Nu uita! Nu idealiza acest personaj anti-sistem si nu-i demoniza pe ceilalti in raport cu el.

P.S. Daca Roncea se simte in stare sa demonstreze ca Basescu este anticomunist autentic, ii ofer spatiu egal cu al meu in pagina de garda a Ziarului ZIUA. La fel, in situatia in care poate demonstra ca un jurnalist peticit in fund este superior unuia nepeticit.

_______________________________________________________________

Am primit la redactie urmatoarea scrisoare adresata domnului director, Sorin Rosca Stanescu (26.04.2007)

Domnul Director,

Intrand cam ''ex abrupto'' in subiect, voi arata ca am devenit un cititor fervent si frecvent al ziarului pe care-l conduceti, deoarece am gasit in coloanele lui o gura de aer romanesc, anti-comunist si datator de sperante.

Printre semnatarii de articole ale ziaristilor, l-am remarcat pe tanarul dumneavoasta colaborator, domnul Victor Roncea. A propos de controversa iscata intre dumneavoastra si dansul, voi incerca sa ma erijez in ''procuror'', aducandu-i celui din urma o serie de ''acuze'', ca:

-este ''vinovat'' ca simte romaneste;

-este ''vinovat'' ca-l doare suferinta fratilor nostri de peste Prut;

-este ''vinovat'' pentru ca s-a intors in tara sa lupte impotriva nemernicilor rosii;

-este ''vinovat'' intrucat persevereaza in a afla reala identitate, atat de bine ascunsa, a tuturor ticalosilor, care au facut din delatiune, ratiunea lor de a fi;

-este ''vinovat'', denuntand restauratia comunista.

In lumina celor de mai sus ma socotesc solidar cu acest tanar curajos, daca avem in vedere ca mai toti cei de varsta lui, nu stiu incotro s-o apuce, uitand ca a fi Roman presupune, in anumite situatii istorice, spirit de sacrificiu, muncind si luptand in si pentru Tara ta.

Generatia mea, in toate chinurile suportate in puscarii si dupa, a crezut neclintit in Dumnezeu si Natiunea Romana.

P.S.

Semnatarul acestor randuri a primit, de doua ori (1977 si 1984), din partea Securitatii, prin colonelul Ion Sandulescu (''umbra'' mea), pasaportul si l-am refuzat.

Daca Va amintiti, atunci se plateau averi pentru a evada din Iadul Rosu.

In incheiere Va adresez rugamintea de a nu arunca un semn de intrebare asupra acestui ziar care beneficiaza de o echipa remarcabila, cu un cuvant greu de spus in mass-media romaneasca.

Cu sinceritate,

Paul Dumitrescu

_______________________________________________________________

Democratia scandalului

Gabriel ANDREESCU (26.04.2007)

Editia de marti a cotidianului Ziua a anuntat ca Sorin Rosca Stanescu lanseaza o dezbatere pe tema "cat de departe merge libertatea jurnalistului"? Motivul era, desigur, tensiunea aparuta intre directorul general si Victor Roncea.

"Tema Roncea" nu ar merita, dupa opinia mea, sa stricam cerneala. Numai ca cele spuse sau amintite cu aceasta ocazie sunt absolut simptomatice pentru felul in care se impart responsabilitatile in Romania. Informatiile invocate in urma neintelegerii "de familie" explica, in sfarsit, incredibilele pretentii de autoritate ale lui Roncea in domenii in care nu are dotare, cu atat mai putin o cunoastere. Caci altfel te intrebi: cum un om care nu stie sa distinga intre autonomie si autodeterminare si care confunda secesiunea cu separarea a ajuns sa dea instructiuni, din coltul lui de ziar, cu privire la politica externa a tarii? Cum cineva care nu poate sa interpreteze un instrument international si nici sa explice rolul doctrinei si jurisprudentei in raport cu norma conduce campanii privind continutul unor drepturi si libertati? Acum, e de inteles. Daca la inceputul lui 2005 "ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, si-a exprimat admiratia fata de Roncea", solicitand lui Rosca Stanescu "in mod expres acordul pentru a-l angaja in calitate de secretar de stat", ce putea sa-si inchipuie ziaristul despre sine insusi? Iar daca directorul publicatiei i-a transmis si aprecierea presedintelui Basescu, nu era oare logic ca admiratului sa i se fi ridicat la cer stima de sine? De Traian Basescu, a carui intelegere este incomparabil mai modesta decat politica internationala pe care a dus-o Institutia Prezidentiala, nu ma mir. Dar Ungureanu? Nu-mi pot explica gestul acestuia decat ca o extravaganta plecaciune de tip captatio benevolentiae. Iata insa la ce consecinte duce dorinta de a te pune bine cu presa!

Mai nou, Roncea nu se burzuluieste doar la doctoranzi, cercetatori si profesori. Da lectii unor oameni de cultura si unor scriitori. Si iar te intrebi: nu i-a spus nimeni ca agresivitatea purulenta a articolelor sale nu exprima forta stilistica? Ca scrie incoerent si confuz, uneori delirant? Ca nu deosebeste spiritul de dogma? I s-ar fi dat astfel sansa sa priveasca mai lucid spre sine insusi. Dar nu! Clubul Roman de Presa l-a premiat in 2005. Apoi, de necrezut, a primit, el, mistificatorul, medalia de aur pentru promovarea deontologiei jurnalistice. Iata de ce, vina pentru tulburarile produse de ziarist in presa nu cade doar pe umerii lui Roncea. Ci si pe ai celor care l-au stimulat punandu-i coronite.

O astfel de impartire "democratica" a responsabilitatilor o regasim peste tot. Oare doar liderii PNL si PD sa fie de vina pentru ruperea halucinanta a Aliantei D.A.? Ar fi avut loc aceasta evolutie fara obsesia sistematica a mijloacelor de presa de a se ocupa de biletele roz sau albastre fara miza? Nu au pus ei benzina peste jar cat s-a putut? Ziaristii care se lamenteaza pe marginea actualei dezordini politice sunt la fel de implicati in criza pe cat sunt fruntasii partidelor pe care ii condamna. Oare starea invatamantului se datoreaza doar ministrilor Educatiei? Nu cade responsabilitatea si pe umerii atator cadre didactice insensibile si corupte? Ce vom afla punand aceleasi intrebari cu privire la starea sistemului de sanatate!? Pot continua exemplele. Ele ne spun, ca si "cazul Roncea", ca la atmosfera irespirabila in care traim contribuie mult mai multi decat cei aratati cu degetul.

_______________________________________________________________

Basescu, ultimul comunist al tarii

Victor RONCEA (27.04.2007)

Basescu i-a suparat pe rusi si rusofili: vorbind de independenta energetica a Romaniei, de reintregirea tarii cu Basarabia in cadrul UE si creand premisele bazelor SUA

Raspund provocarii directorului ZIUA Sorin Rosca Stanescu si strig din capul locului: am trait s-o vad si pe asta! In editorialul sau de miercuri, Sorin Rosca Stanescu, care se declara de dreapta pana la moarte, este pe post de apologet a lui Adrian Nastase, fostul pupil al lui Ion Iliescu. Rosca Stanescu pretinde sa ii demonstrez ca Traian Basescu este "anticomunist autentic" si il prezinta, prin contrapondere, pe Adrian Nastase, drept un tip "stralucit", "om de stiinta", "cel mai performant premier", un "premiant", "care s-a razboit cu Ion Iliescu". Dintr-una in alta, Rosca afirma ca si Basescu a fost dusmanul nostru in Piata Universitatii, in 1990. Aceasta ca replica la ce scriam eu, ca Ion Iliescu, poreclit pe vremuri de Rosca "Iliescu-KGB", a ajuns din nou, astazi, la Cotroceni, ocupand locul presedintelui ales.

Clientul Adrian Nastase, care ar fi putut sa fie presedinte acum (imaginati-va!), este pentru Rosca Stanescu "mult mai putin comunist" decat Traian Basescu. Chiar asa sa fie? In timp ce Basescu era capitan de Marina, Nastase era presedintele UASCR din Facultatea de Drept, tot atunci cand Iliescu era prim-secretar al CC al UTC. Dupa studii, Nastase a fost "repartizat" la Presedintia Consiliului de Ministri. Se invartea deja in cercul familiilor "bune", de nomenclaturisti. Incearca un cuplaj cu fata lui Grigore Preoteasa, fost ilegalist comunist si ministru de Externe, flirteaza cu Zoe Ceausescu, apoi se cantoneaza langa Angelo Miculescu, ministrul Agriculturii, cu a carui fata se casatoreste intr-un final. In 1988 era vice-presedinte al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI) si membru al "grupului de la Trocadero" care a condus Romania dupa 1989. Activitatile sale se desfasurau in cadrul Academiei PCR Stefan Gheorghiu, ca lector al CC al PCR, in Consiliul Juridic al MAE. In primele zile dupa 1989 devine brusc consilierul personal al lui Iliescu, care azi marturiseste la Parchet ca povestea cu steagurile legionare din iunie 1990 i-a fost livrata de... Adrian Nastase, steaua cu multe case a FSN-PSD.

Profilul lui Nastase, pe care, sa fim intelesi, il respect ca profesionist, indiferent de tabara in care se situeaza, este limpede: are o cariera tipica "cadrelor". Nastase mai este adeptul "parteneriatul strategic" cu Rusia, iar in perioada guvernarii sale a permis rusilor sa controleze, aproape pe nimic, o parte importanta din resursele strategice ale Romaniei. Oligarhii la care m-am referit atat ca ziarist cat si in apelurile Civic Media sunt in afaceri stranse cu alti plutocrati de limba rusa: tagma jefuitorilor. Toti acesti cleptocrati, pradatori ai economiei romanesti, ar putea fi inculpati pentru vanzare si tradare de tara. Catalin Avramescu, colegul de breasla aruncat de la "Cotidianul", spunea ca "nu e acceptabil ca Romania sa fie condusa de cozile de topor ale Moscovei". Avea deplina dreptate. Si de aceea a si fost "epurat".

Daca Basescu a fost un comunist, ca toti ceilalti - 90% din clasa politica actuala -, spre deosebire de restul fostilor comunisti, el a subminat si a aruncat in aer propriul sistem din care a facut parte. Fara a fi un "fanatic" al lui Basescu, vad ca ce a promis a si facut in mare masura: de la batalia cu oligarhii rosii la urgentarea finalizarii anchetelor privind evenimentele din decembrie 1989 si a mineriadelor, de la desecretizarea arhivelor Securitatii la condamnarea comunismului. Cu Raportul Tismaneanu a gresit-o, ce-i drept, dar se spera ca va repara cumva eroarea - culpabilizarea intregului popor roman - dupa cum au semnalat deja istorici de prestigiu, academicieni, Biserica Ortodoxa dar si cea Catolica.

Dar Basescu i-a suparat pe rusi si rusofili: vorbind de independenta energetica a Romaniei, de reintregirea tarii cu Basarabia in cadrul UE si, mai ales, prin crearea premiselor mizei fantastice a amplasarii bazelor SUA in Romania.

Pentru toate aceste motive eu, cel care am incasat-o de la minerii adusi de Iliescu la Bucuresti, (apropo - nu Basescu era ministru al Transporturilor, ci un anume Corneliu Burada), ii acord credit presedintelui ales pentru aportul sau la nimicirea fundamentelor comuniste din Romania.

_______________________________________________________________

(Ras)Timpul diversiunilor

de Tom Gallagher (Vineri, 27 Aprilie 2007, ROMANIA LIBERA)

In toiul crizei politice, Mircea Geoana a intentionat sa ia calea Londrei si Washingtonului pentru a deschide noi fronturi in lupta dusa pentru recucerirea pozitiei cuvenite PSD in cadrul citadelei puterii. A sosit timpul pentru resuscitarea principalelor organizatii infiintate de Adrian Nastase cu scopul distinct de a face lobby obiectivelor pesediste. In 2001, fostul premier proclama necesitatea unor sume considerabile - venite, desigur, de la bugetul de stat - alocate acestei veritabile munci patriotice. Cu ocazia vizitelor intreprinse pe meleaguri anglo-saxone, atat Nastase, cat si Iliescu au tinut deseori discursuri in fata unor astfel de foruri economice. Urmau, apoi, inevitabilele fotografii infatisandu-i alaturi de o serie de demnitari - uneori rasplatiti cum se cuvine pentru sponsorizare. Iar acasa, TVR1 relua la nesfarsit imaginile de rigoare, creand spectatorului naucit impresia ca, in pofida trecutului lor comunist, Iliescu si Nastase au reusit, cum-necum, sa castige increderea liderilor occidentali.

Din cauza stilului sau insistent si bagaret, Geoana nu prea se bucura de simpatii in cercurile UE. Fostul sef al diplomatiei romane nu a invatat inca elementara lectie a publicitatii autopromotionale - relativ eficienta in SUA, dar nicidecum in cercurile oficialilor europeni. Ca atare, frontul UE ii revine lui Adrian Severin, care va insista vehement asupra samavolniciei lui Basescu si a caracterului neofascist al unor personalitati civice, hotarate a-l incita pe seful statului la noi si noi incalcari ale cutumelor politice.

Atacurile vor creste, de-acum, in numar si intensitate, pornindu-se de la ideea ca macar unele din evenimentele survenite in cadrul campaniei pentru referendum vor veni, inopinat, in intampinarea acuzelor, conferindu-le o minima credibilitate. Precum s-a putut vedea, exista marele risc al compromiterii intregii campanii dedicate sustinerii presedintelui suspendat prin intermediul unor gesturi de agresiune comise asupra reprezentantilor taberei adverse. Prezenta lui Cozmin Gusa in Piata Universitatii in data de 19 aprilie s-a dorit o repetitie generala a scenariului existent, bazat pe indignarea celor multi si a gesturilor de provocare venite din partea celor mai putini. Pot lesne contribui, la randul meu, cu un sir de scenarii croite pe acelasi tipar - de exemplu, Iliescu si Geoana imbranciti la Timisoara de o multime furibunda care urla "Basescu e campionul nostru!" sau un alt slogan similar de inteligent.

Sa nu-si inchipuie careva ca in actualul haos al interimatului zecile de partide-fantoma vor ramane inactive. Bazarul politic abunda in membri usor de mobilizat pentru tot soiul de tranzactii sordide. In aceste zile, naivitatea se plateste, iar PRM, bunaoara, nu se va sfii sa-si infiltreze militantii in randurile asociatiilor si ale meeting-urilor pro Basescu pentru a provoca scene delirante.

La putine ore dupa suspendarea presedintelui, primeam un comunicat de presa al Civic Media - asociatie care pe parcursul lunilor de criza s-a distins prin atacuri permanente la adresa adeptilor lui Basescu, fie acestia din viata politica, fie din randurile civice. In comunicat, Victor Roncea proclama pozitionarea Civic Media in fruntea unui intreg consortiu de ONG-uri (complet necunoscute subsemnatului) dedicate sustinerii lui Basescu, autorul subliniind eforturile presedintelui in vederea stavilirii influentei Moscovei in proximitatea Romaniei. Dar Victor Roncea a fost si ramane principala forta din cadrul propagandei negre facute vreme indelungata cu scopul distinct al terfelirii fortelor civice venite in ajutorul lui Basescu, dupa ce intentiile presedintelui referitoare la formarea unei clase politice mai curate devenisera limpezi. Care va sa zica patronul "Ziua", autorul unor editoriale ce demascau "intelectualii oculti" sustinatori ai monstrului de la Cotroceni, a anuntat ca-l va concedia pe Roncea, impacandu-se ulterior brusc si convenabil. Sa nu fie cu suparare, dar dupa nenumaratele diversiuni ale anilor '90, cu fesenisti instruiti sa infiinteze partide pentru a distruge orice alternativa politica viabila si credibila in ochii cetatenilor, doar suflete extrem de naive sau caritabile mai pot crede acum in bunele intentii ale lui Roncea. Lobby-ul sau facut pe plaiuri mioritice va semana leit cu cel al lui Geoana din strainatate: controlul politic trebuie sa ramana in mainile unor grupuri, nicidecum sa ajunga in cele ale cetatenilor. Nesfanta alianta dintre unele trusturi media si fortele politice nedemocratice poate face prapad daca intreaga campanie a presedintelui suspendat nu se va caracteriza printr-o disciplina si un profesionalism exemplare.

Tom Gallagher este profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie

_______________________________________________________________

"Ma autosuspend temporar" (Sambata, 28 aprilie, 2007, ZIUA)

Comentatorul Tom Gallagher nu se lasa si imi consacra un nou articol in paginile "Romaniei libere", din seria jurnalism a la Tom si Jerry: "(Ras)Timpul diversiunilor". Directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a decis sa il gazduiasca in polemica deschisa pe site-ul ziarului. Fabulatiile lui Gallagher ma fac sa ma intreb daca nu cumva a fost o "diversiune" si plecarea lui de la ZIUA pentru a se putea produce la "Romania libera" pe bani mai buni. Dar ce ma dezamageste cel mai mult la cunoscutul analist pe care il consideram pana nu demult impartial este faptul ca el considera drept "necunoscute" organizatiile care s-au alaturat demersului Civic Media in apararea presedintelui.

Aceasta dovedeste ca are, totusi, lacune grave in ce priveste istoria post-decembrista a Romaniei.

Pentru edificarea sa: sunt organizatiile care au fondat primul Parlament democratic al noii Romanii, in Agora tarii din Piata Universitatii. De la Asociatia 21 Decembrie la Liga Studentilor. Practic nucleul societatii civile romanesti reale, nu a celei inventate de George Soros si reteaua lui anti-americana si anti-romaneasca. Folosind metodele propagandei comuniste, Gallagher sustine din nou, ca si alti necititori ai mei, ca l-am atacat pe Basescu demascand de fapt intelectualii rosii care s-au agatat de el, pentru profitul propriu, la fel cum au facut si cu ceilalti doi presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Ca si cum Traian Basescu nici n-ar avea identitatea sa proprie.

Nici domnul Mircea Mihaies, pretins sustinator al presedintelui Traian Basescu din fotoliul sau caldut de adjunct la Institutul Cultural Roman, nu se dezice si imi dedica un nou material murdar in "Romania literara". Ca si meteorologul Gabriel Andreescu, care revine "democratic" asupra persoanei mele in paginile ZIUA. Nu o data m-am intrebat ce cauta un obsesiv adulator al marxism-leninismului cu al sau "religia e opiul popoarelor" intr-un ziar autodefinit de dreapta. Cazul Andreescu este insa patologic. Ambii ideologi de serviciu ai unui sistem in declin considera ca sunt un nimeni, desi este evident ca le consum enorm de multa energie, cerneala cat mai neagra si spatiu editorial care, toate, costa bani. Dar sunt si bine remunerate, de cine trebuie. Pe Andreescu l-am devoalat ca autor al unui plan de moldovenizare (rusificare) a Basarabiei - impreuna cu Renate Weber si Valentin Stan - imbratisat si aplicat de rusii si rusofilii de la Chisinau si Bucuresti. Dar, desigur, ce ne desparte irevocabil este faptul ca eu apar icoanele, crucea si Catedrala iar ei, dimpotriva, fiind animati de sentimentul opus iubirii crestine: ura. Eu ma voi ruga totusi pentru ei si declar public ca nu le voi mai raspunde cu nici un rand. Inchid aceasta polemica, pe perioada ramasa pana la Referendum.

Manipulati si manipulatori

De partea celor mai putin informati, jurnalista Roxana Iordache crede cu prea multa fermitate ca Rusia si batalia geostrategica care se duce in aceasta zona nu are cu nimic de a face cu situatia din Romania de azi. Doamna Roxana Iordache, care, ca si contestatara vehementa a lui Traian Basescu este foarte aproape in mesaj de dorintele fierbinti ale lui Mihaies, Andreescu & Co, ma roaga, tot in ZIUA, sa ma auto-suspend daca nu sunt de acord cu Sorin Rosca Stanescu.

Sunt injurat, asadar, si de manipulati si de manipulatori. Aceasta imi confirma ca sunt pe drumul cel bun. Iata de ce, desi Sorin Rosca Stanescu nu a reusit sa ma suspende, o voi face eu. Ma retrag de la ZIUA. Sa vedem dupa ce vom vota NU distrugerii Romaniei, la Referendumul din 19 mai, cum va continua confruntarea.

Ii multumesc lui Sorin Rosca Stanescu pentru ca m-a invatat jurnalismul (pe care azi il contesta) si pentru ca a facut posibila publicarea in ZIUA a unor adevaruri ocultate de majoritatea mass-media din Romania. Vom vedea daca viitorul ne va mai aduce vreodata pe acelasi drum. Misiunea mea va ramane aceeasi ca si pana acum: apararea Romaniei cu arma cuvantului liber.

Si, pentru ca, in acelasi timp, nu imi reneg nici un cuvant publicat de mine in ZIUA, voi da satisfactie celor care sustin ca l-am atacat pe presedinte intr-o "propaganda neagra" si voi publica toate editorialele mele din ZIUA de la alegerea presedintelui Traian Basescu si pana azi. Titlul l-am gasit datorita lor, agentilor dezinformarii din aceasta tara si de la Rasarit: "Conjuratia contra Romaniei". S-ar putea ca necititorii critici viscerali ai mei sa aiba un soc. Eu spun doar atat: cititorii sa ma judece!

Ne vedem in campania pentru Romania.

Al dumneavoastra,

Victor RONCEA

_______________________________________________________________

Regulile jocului (Sambata, 28 aprilie, 2007, ZIUA)

Pe Victor Roncea il cunosc si eu tot de pe vremea Pietei Universitatii. Eram o tanara jurnalista, iar el, un si mai tanar protestatar anticomunist, care facea dese vizite la sediul redactiei "Romania libera" si era foarte simpatic ca tatic adolescent. Acel pui de om trebuie sa aiba acum aproximativ varsta pe care o avea Victor pe vremea aceea. Am facut toate aceste precizari, evident, nu pentru noi, care le cunoastem, ci pentru cititori, care au dreptul sa le afle in acest context. Pe vremea aceea, presa scrisa era o veritabila putere, avand tiraje de milioane: precizez ca, de exemplu, Sorin Rosca Stanescu - poate si subsemnata - aveau un rating cotidian urias, la care jurnalistii presei scrise de azi nici nu mai pot visa, pentru simplul fapt ca televiziunile au devenit de multa vreme vedetele mass-media.

Dupa 17 ani de la fenomenul Piata Universitatii, fiecare isi poate permite orice. Atunci, insa, baietii cu bastoanele aveau grija de conditia noastra fizica. In mod sigur, Victor Roncea isi aminteste cum ne alergau. Acum am vazut ca e viceversa! Daca eu as fi mers in Piata Universitatii in anul de gratie 2007, ziua in care Parlamentul si-a permis sa-l suspende (cu numarul rau tre-doi-doi) pe mult-stimatul si iubitul presedinte Traian Basescu, si as fi incercat pur si simplu sa le comunic oamenilor punctul de vedere ca gresesc fundamental lasandu-se inselati, m-ar fi corectat original, cu mult inainte de a apuca sa incerc sa le aduc primul argument. Ar fi ciudat ca asa ceva sa i se para OK cuiva ca Victor Roncea, care a fost dus la Magurele de secu-mineri in 14 iunie 1990. Si totusi.

Problema dezbaterii nu o constituie insa optiunea cuiva. Fiecare e liber sa opteze pentru ce vrea, cu conditia ca optiunea sa nu fie antidemocratica, deci daunatoare celor care au alta optiune. Cand esti persoana publica, responsabilitatea pentru propria optiune devine uriasa. Atunci cand jurnalistul formator de opinie propaga propria optiune, el isi asuma direct aceasta responsabilitate. In urma cu aproximativ un an, i-am trimis amicului Sorin Rosca Stanescu un text polemic in raport cu orientarea ziarului ZIUA in materie de politica externa. Mai precis, eu aparam Administratia Bush, justificand centrele de detentie gen Guantanamo, blamate de departamentul de specialitate condus de Victor Roncea. Directorul ziarului, Sorin Rosca Stanescu, nu a publicat textul in cauza. Stiam ca opinia mea intra in contradictie cu orientarea publicatiei, asa ca am inteles ratiunea nepublicarii. Constat insa acum ca Victor Roncea se considera persecutat pentru ca ar fi "pro-american", dupa ce a criticat politica americana. In schimb, cei care-l contesta pe presedintele suspendat Traian Basescu sunt considerati vanzatori de tara catre Rusia. Implicit dusmani ai poporului. Nu inteleg cum o constiinta ca Victor Roncea poate valida asa ceva. Pentru ca valideaza implicit toate aberatiile totalitare ale regimului Basescu. Din fericire, un regim esuat, care n-a apucat sa se concretizeze si nici nu va apuca, pentru ca daca Suspendatul se intoarce dupa absenta populara de la referendum, se va intoarce cu coada-ntre picioare. As vrea sincer sa stiu ce l-a putut determina pe Victor Roncea sa sara in barca comandantului de la Anvers. Nu stiu cate pozitii publice impotriva Moscovei abuzive a luat Victor Roncea comparativ cu mine. Poate ca mai multe, poate ca mult mai putine, oricum, nu e admisibil sa promoveze aberatia monumentala ca demiterea lui Basescu ar fi dictata de la Moscova. Nici nu si-ar putea dori Moscova un presedinte mai conflictual. Nici daca l-ar fi trimis acolo insusi KGB-ul, nu le-ar servi mai bine.

Si fiindca veni vorba de presedintele conflictual, el a fost in stare sa dezbine fundamental oamenii (si asa nu prea multi) cu continuitate democratica din 1990 incoace. Si sa uneasca in acelasi timp, conjunctural, tabere traditional adverse, pentru a proclama fals formarea unei "monstruoase coalitii". O analiza a acestui tertip, cu alta ocazie.

Revin la tema. Anume, "cat de departe merge libertatea jurnalistului de a spune ce crede, indiferent de opinia ori pozitia generala a publicatiei?". Abia cu ocazia precizarii facute de SRS in numarul din 24 aprilie am aflat ca pozitia ziarului ZIUA nu coincide cu aceea a Asociatiei "Civic Media". Din interventiile publice ale lui Victor Roncea, ma refer la cele televizate, a reiesit implicit ca asociatia e emanatia ziarului. M-am mirat, dar am zis ca asta e situatia. Cred ca Sorin Rosca Stanescu ar fi trebuit din start sa-i puna in vedere lui Victor Roncea sa faca delimitarea, iar Victor Roncea n-ar fi trebuit sa profite de pozitia lui la ziar pentru a promova asociatia. O asociatie care si-a facut publicitate pe spatele ziarului, riscand sa-i scada ratingul. Nu e fair-play.

Personal, date fiind orientarea mea de dreapta si faptul ca il cunosc pe Sorin Rosca Stanescu din vremurile "presei romantice 1990", as fi citit acest ziar (in conditiile in care am renuntat de mult sa mai citesc vreun ziar), minus paginile de externe, si chiar as fi colaborat la el, daca nu ar fi fost anumite pozitii, printre care aceea denigratoare la adresa parintelui Iustin Marchis. De ce, Victore? Nici chiar ceea ce ai suferit la Magurele nu-ti dadea acest drept. Cum nu-ti dadea dreptul sa-l persiflezi pe Marius Oprea, care a suferit de pe urma Securitatii regimului comunist din ultimii ani ai regimului Ceausescu incomparabil mai mult decat regretabilul si condamnabilul tau supliciu de la mineriada din iunie 1990. Poate tocmai pentru ca e unul dintre foarte putinii protestatari din acea perioada a lasitatii generale nu i s-a dat certificat ORNISS, fapt impotriva caruia ar fi trebuit sa protestezi. El are tot dreptul sa se pronunte impotriva sistemului comunisto-securist, care a continuat sa-l persecute si dupa 1990, mergand cu ticalosia meschina pana acolo incat sa-i ucida pisicuta ca avertisment ca, daca nu se potoleste sa ceara devoalarea ofiterilor acoperiti care au facut politie politica, data viitoare vor urma cei dragi cu doua picioare. Astea-s problemele care trebuie lamurite referitor la sistemul ticalos, cine sunt cei care au facut asa ceva inainte si dupa 1990, si altele asemenea, nu falsele teme si probleme pe cat de abstracte, pe atat de diversioniste precum cele lansate de Traian Basescu. Care a fost motivul convertirii tale subite? Si de ce vehiculezi expresia "mafia oligarhiei" ca pe o axioma, la fel de iresponsabil precum procedeaza si Suspendatul?

Regret ca cel de mai sus, care s-a coborat atat de jos, a ajuns sa dezbine oameni pe care ii unesc lucruri incomparabil mai semnificative decat cele care ii separa din cauza unui presedinte vremelnic si ahtiat dupa putere. Chiar daca nu am fost de acord cu unele opinii si atitudini ale lui Victor Roncea, personal, n-am incetat sa-l simpatizez, de dragul taticului adolescent, anticomunist, entuziast si curat care era. Nu vreau sa spun ca lui Sorin Rosca Stanescu ii datoreaza notorietatea. Stie si el. Mi se pare jenanta acuzatia populista referitoare la izolarea lui Sorin de ziar, "pe pontonul de la Snagov". Suna tare a lupta de clasa resuscitata de Suspendat. Acuma, ce-ai vrea tu, Victore? Sa-l dati jos, sa-i confiscati averea - de baiat destept, da, nu prost cum ar vrea Suspendatul sa fie toti cei de dreapta, - sa-l trimiteti la munca de jos? Sa scrieti ce va taie capul pe banii patronatului? Nu ti se pare absurd? Daca nu-ti convine linia ziarului, cauta altul si daca nu gasesti, fa-ti tu unul, impreuna cu asociatiile care te sustin. Totusi, eu cred ca solutia de compromis acceptabil ar fi sa te autosuspenzi si tu din activitatea publicistica referitoare la Suspendatul. Iti ramane un departament intreg, cel de politica externa, in care ai ocazia sa-ti demonstrezi americanismul.

Fiindca veni vorba: in America, publicatiile sunt clar definite, se autodefinesc singure in functie de afinitati si apartenenta voluntara la grupuri de interese, fie doctrinare, fie financiare, fie, de regula, ambele. Acolo publicatiile anunta fiecare pe cine sustin in campanie. Din acel moment, jurnalistii respecta linia sau isi iau concediu. Nu stiu de ce nu vrem si noi in Romania sa urmam acest exemplu. Ca filo-americani ce suntem. (Roxana IORDACHE)

_______________________________________________________________

Cazul Roncea, confuzii si inconsecventa

Miruna MUNTEANU (04.05.2007)

In cazul Roncea, Sorin Rosca Stanescu este cel care a gresit. Este absurd sa penalizezi un jurnalist pentru actiuni civice care nu angajeaza redactia. In timpul sau liber si in nume propriu, Victor Roncea are dreptul sa militeze pentru orice cauza in care crede. Si ar mai trebui sa-si poata expune convingerile in editorialul sau saptamanal, chiar daca acestea contravin "liniei" ziarului.

ZIUA a incurajat de la bun inceput diversitatea opiniilor. S-a intamplat de multe ori ca aceeasi pagina sa gazduiasca, alaturat, comentarii complet antagonice. Polemicile au facut intotdeauna farmecul acestui ziar. Nu vreau sa cred ca, de acum incolo, pe anumite subiecte ar putea sa existe o singura abordare permisa. Asa ceva nici nu ar fi, de altfel, posibil cu actuala pleiada de comentatori "externi", atat de diferiti ca orientari politice (de multe ori declarate).

Libertatile exceptionale ale editorialistilor ar trebui sa se limiteze, insa, strict la pagina de "Opinii" - acolo unde subiectivitatea este deschis asumata. Partis-pris-urile, idiosincrasiile si cruciadele personale nu au ce cauta in restul ziarului. Un politician poate sa publice editoriale, dar nu poate deveni gazetar. Ar fi incorect ca un membru PNL sa scrie reportaje de la mitingurile pro-Basescu, sau ca un PD-ist sa fie, acum, corespondent la Guvern. Iata de ce am crezut in intelepciunea vechii reguli de la ZIUA: nici unui jurnalist nu ii este permis sa fie membru de partid.

Sa-i fi afectat simpatia fata de presedinte obiectivitatea lui Roncea in calitatea sa de coordonator al paginilor de politica externa? Daca s-a intamplat asa, Sorin Rosca Stanescu are tot dreptul sa se supere si sa reactioneze. Dar, mai intai, ar trebui sa someze redactia sa renunte la formula "Basescu 5 minute" in articolele care se declara informative. Nu-si are locul acolo, asa cum nici "Nastase 4 case" nu ar fi o sintagma potrivita pentru o relatare neutra de la Parchet sau Parlament. Sa fim consecventi.

Inconsecventa submineaza grav credibilitatea. Din pacate, traim intr-o tara in care opiniile se schimba dupa cum bate vantul. Criteriile se modifica in functie de interese. Pana de curand, Victor Roncea era un fel de Anticrist pentru cercurile intelectuale militant pro-Basescu. Fusese etichetat drept "legionar", "paranoic", "xenofob delirant", "mercenar" etc. Saptamani la rand am citit aproape zilnic apeluri disperate catre cei "cativa intelectuali onorabili" care - spre exasperarea "elitelor" ultragiate - continuau sa scrie la ZIUA. In vecinatatea toxica si dezonoranta a lui Roncea, cel dependent de "voluptatea ticalosiei". Apoi, brusc, hulitorul lui Liiceanu si-a declarat sustinerea fata de presedinte. Si, deodata, totul s-a schimbat! Au fost iertate excesele de limbaj care, pana mai ieri, ii cutremurau de scarba pe liderii societatii civile. Au fost uitate crimele de lezmajestate la adresa varfurilor intelectualitatii. Din lefegiu odios al oligarhilor de presa, Victor Roncea s-a transformat peste noapte in jurnalist responsabil, debordand de spirit civic. Un profesionist, persecutat politic. "Roncea nu e concediabil" - afirma Traian Ungureanu, editorialistul favorit al Cotrocenilor, care admite, totusi, ca, uneori, textele confratelui sau i s-au parut "deplasate". Interesant este ca, in urma cu numai doua luni, concedierea lui Roncea o cereau exact aceleasi voci care, astazi, protesteaza impotriva demiterii sale. Elitele pro-prezidentiale se dau in vant dupa libertatea de opinie. Cu conditia ca opinia "libera" sa coincida cu a lor. Presa ar trebui sa aiba repere mai solide.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219585&data=2007-04-24