< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 30 martie 2007

Manevra Parcul Tineretului - pe agenda Consiliului General al Bucurestilor

Primarul general Adriean Videanu se pregateste sa ofere un valoros teren unei anume Marioara Micsunescu. Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General de sambata, la punctul 5, figureaza "Proiect de hotarare privind aprobarea schimbului de proprietati intre terenul proprietatea doamnei Micsunescu Marioara in suprafata de 20.107 mp si un teren apartinand municipiului Bucuresti in suprafata de 20.107 mp". Practic, Videanu ii da Marioarei Micsunescu terenuri care nu apartin municipalitatii intr-o zona extrem de profitabila si anume in marginea Parcului Tineretului (care nu au fost trecute niciodata in proprietatea statului sau a PMB).

Toata afacerea este regizata cu motivatia de a proteja parcele intregi din centrul Parcului Tineretului unde Marioara Micsunescu ar avea terenuri de recuperat, desi in acel loc nimeni nu a fost pus in posesie. In schimb, zeci de fosti proprietari care au avut terenuri langa parc asteapta si acum sa fie pusi in posesie, chiar in zona unde i se ofera terenuri Marioarei Micsunescu.

In "expunerea de motive", bazandu-se pe un raport de specialitate intocmit de Directia Urbanism si Amenajarea Teritoriului, condusa de controversatul Adrian Bold, arhitect sef al Bucurestilor, si de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala, condusa de Cristina Setran, edilul Adriean Videanu scrie "ca primaru'": "Se precizeaza ca, potrivit PUZ (plan urbanistic zonal - n.r.) "Parcul Tineretului" a fost alocata o suprafata de aprox. 6,8 ha pentru relocarea terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul parcului. Potrivit acestor prevederi urbanistice, dna Micsunescu Marioara, in calitate de proprietar al unor parcele de teren situate in interiorul parcului solicita un schimb intre terenurile detinute in proprietate si parcele de teren situate in zona alocata in acest scop. Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana face precizarea ca scoaterea proprietatilor din zona centrala a parcului si relocarea lor intr-o zona marginala este o solutie care conduce la eliminarea proprietatilor dispersate in parc si relocarea acestora intr-o forma compacta, intr-o zona apartinand municipiului Bucuresti, astfel incat functiunea parcului sa nu fie perturbata. Terenurile proprietatea doamnei Micsunescu Marioara situate in incinta Parcului Tineretului constituie terenuri dobandite in baza Legii nr.18/1991 si ulterior a unor contracte de vanzare-cumparare, asa cum au fost descrise in raportul de specialitate intocmit de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala. (...) Se precizeaza de asemenea ca terenurile propuse la schimb au aceeasi valoare de circulatie".

Schimb dubios

In raportul de specialitate intocmit de arhitectul Bold si invocat de primarul Videanu in expunerea sa de motive, se enumera mai multe contracte de vanzare-cumparare incheiate la acelasi notar pentru diverse suprafete, contracte incheiate de Marioara Micsunescu cu diversi proprietari. Practic, conform unor surse din piata imobiliara, Micsunescu a cumparat pe sume de nimic terenurile de la diversi proprietari inainte ca acestia sa-si rezolve recuperarea lor. Proprietarii si-au vandut drepturile viitoare asupra terenurilor, Marioara Micsunescu rezolvand apoi eliberarea titlurilor de proprietate si punerea efectiva in posesie. Numai ca terenurile cu pricina, situate pe fosta strada Secerei, din Sectorul 4, demolata de Ceausescu pentru a fi extins Oraselul copiilor si Parcul Tineretului, si despre care Marioara Micsunescu pretinde ca le-ar fi cumparat, nu au apartinut celor de la care ea a cumparat, conform unor surse din cadrul Asociatiei Fostilor Proprietari Lacul Vacaresti. Spre exemplu, Alexandru Vasile Mera, de la care Micsunescu sustine ca a cumparat un teren care ar fi situat pe str. Secerei nr. 112-116, nu a avut niciodata teren la adresa respectiva, el fiind proprietarul unei parcele situate pe locul unde acum se afla lacul Vacaresti. Plus ca multe dintre numerele invocate de pe fosta strada Secerei nu ar fi existat niciodata. Graba si usurinta pe care Adriean Videanu o manifesta pentru acest dubios schimb de terenuri induce suspiciunea ca la mijloc ar putea fi vorba despre acoperirea legala a unei fraude cu terenuri a caror valoare sare cu mult peste 1000 de euro/mp.

Asociata cu Octavian Ionescu

Conform unor surse din piata imobiliara si din Asociatia fostilor proprietari Lacul Vacaresti, Marioara Micsunescu este foarte cunoscuta in afacerile cu terenuri din Bucuresti. "Lucreaza pe picior mare, cumpara ieftin si vinde scump, e femeie desteapta si are relatii mari. A vandut terenuri de benzinarii, terenuri in diverse locuri pentru mai multe complexe de tip mall", au caracterizat-o cativa dintre cei care au fost martori la anumite achizitionari de terenuri facute de Marioara Micsunescu. Negustoreasa de terenuri are mai multe firme, in unele fiind asociata cu romano-elvetianul Octavian Ionescu, implicat intr-un rasunator scandal de mita care i-a mai avut drept protagonisti pe Serban Mihailescu, secretar general al cabinetului Nastase, si pe Virgil Teodorescu, consilier al acestuia. In acest scandal, supranumit "Omu-Busteni", partenerul elvetian al Marioarei Micsunescu s-a autodenuntat ca le-a dat spaga lui Teodorescu si Mihailescu pentru sprijinul dat in realizarea unui proiect turistic in zona Busteni-Valea Cerbului. Marioara Micsunescu, nascuta intr-o comuna din Calarasi, este actionara la urmatoarele firme: Vlad Exim SRL (infiintata pe 13 mai 1991), Omu Mountain Resort SA (infiintata pe 10 octombrie 2001), unde este asociata cu Octavian Ionescu, Simply Comp SRL si Vladimar 2002 SRL (edificate pe 8 iulie 2002), Safe Act SRL (10 iulie 2002), Marexim 2002 SRL (22 august 2002), Total MM Com SRL si Vlamir Proconstruct SRL (ambele infiintate pe 16 septembrie 2003). Majoritatea dintre ele au sediul intr-un apartament dintr-un bloc situat pe Soseaua Oltenitei nr. 226.

n Marian GHITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=218440&data=2007-03-30