< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 30 martie 2007

Stiri pe scurt

Stradivarius-ul este autentic

Comisia de specialisti romani a expertizat, ieri, vioara Stradivarius Elder si a constatat ca instrumentul cedat Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) de catre familia Voicu, este autentic. Instrumentul a fost expertizat timp de aproximativ doua ore, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), de catre o comisie de experti compusa din lutierul Pavel Onoaie, violonistii Gabriel Croitoru si Stefan Gheorghiu si Cristian Cezar Marin, expert atestat in domeniul patrimoniului mobil. "S-a constatat ca in proportie de 99%, vioara cedata de familia Voicu este aceeasi cu cea cumparata de statul roman in 1956 pentru a o da in folosinta lui Ion Voicu", a declarat Tudorel Urian, consilier de imagine al MCC. De asemenea, el a precizat ca membrii comisiei au analizat toate documentele existente in legatura cu vioara Stradivarius Elder, inclusiv actele de provenienta si actul de autenticitate eliberat odata cu vanzarea instrumentului. "In documentul de autenticitate apar fotografii ale viorii din fata si din spate. Particularitatile au corespuns. Lutierul Pavel Onoaie a confirmat ca instrumentul este cel pe care l-a reparat, Gabriel Croitoru a confirmat ca vioara este cea pe care ar fi trebuit sa cante dupa concursul din 1999, iar eu am conformat ca este aceeasi vioara cu cea cedata la MCC de familia Voicu", a adaugat Urian. Dupa aceasta expertiza urmeaza ca specialisti din strainatate sa evalueze valoarea viorii Stradivarius. (O.R.)

Ziariste batute

Reporterul TVR Carmen Kleibel si cel al cotidianului regional Editie Speciala, Roxana Vladasel, ambele din Craiova, au fost batute ieri in Bals, Olt, de un tanar de 20 de ani, in timp ce se documentau, transmite Rompres. Acestea, impreuna cu alti corespondenti ai unor posturi centrale de televiziune, s-au deplasat in orasul Bals, pentru a lua imagini cu rudele unei fetite in varsta de aproape un an si jumatate, care se afla internata in coma profunda la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Micuta este subnutrita si, potrivit medicilor, ar fi fost agresata de familie. In urma loviturilor primite de la tanarul de 20 de ani, Ionut Vasile, care este fratele concubinei femeii a carei fetita se afla in stare grava la spital, Roxana Vladasel s-a ales cu mai multe echimoze in zona fetei. Cele doua ziariste si un cameraman au depus plangere impotriva agresorului, la Politia orasului Bals. O fetita de un an si patru luni din orasul Bals, Olt, a fost adusa, ieri dimineata, la spital, avand multiple traumatisme cerebrale si echimoze. Dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie de la spitalul craiovean, a declarat ca situatia Andreei Georgiana S. este foarte grava si micuta are sanse mici de supravietuire. (D.E.I.)

Magistrat acuzat de un jurnalist

Fostul procuror DIICOT, sectia Alba Iulia, Dana Ileana Ghitoaica, acum judecator la Curtea de Apel Alba Iulia, este acuzata de jurnalistul Mihaela Miclea, martor in "Dosarul Sibisan", de abuz in serviciu, instigare la marturie mincinoasa si abuz verbal. Mihaela Miclea sustine ca dosarul instrumentat de fostul procuror Dana Ileana Ghitoaica este bazat pe marturii "fabricate" de aceasta. "Procurorul Dana Ghitoaica m-a audiat urmarind un interes care nu reprezinta adevarul. Procurorul mi-a scris declaratia in ideea de a nu risca interesul dansei. Desi raspunsurile mele erau exacte si corecte, doamna procuror scria exact ceea ce dorea dansa si m-am trezit ca sunt al patrulea cap al acuzarii", a declarat Mihaela Miclea. Ea sustine ca in timpul procesului nu mai putin de 150 de martori nu si-au recunoscut declaratiile in fata instantei neutre din Valcea, majoritatea continand fragmente pe care acestia sustineau ca nu le-au spus niciodata, dar erau "consemnate" de Dana Ghitoaica. D.E.I.)

Condamnati la CEDO

Neanalizarea tuturor probelor intr-un proces de coruptie si neaudierea inculpatului au determinat ieri condamnarea Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=218411&data=2007-03-30