< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 30 martie 2007

"Cred ca cel mai bine ar fi o impacare, pentru ca a fost o guvernare indiscutabil de succes" (Vasile Blaga)

PD-ul curteaza PNL-ul

Speriati ca vor iesi de la guvernare, domocratii transmit un sol de pace. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat, astazi, la Craiova, ca cea mai buna solutie este impacarea. Asta dupa ce presa a speculat ca premierul ar putea renunta la scoaterea democratilor de la guvernare. Numiti-o "sfanta" impacare, sau pupat unde s-a scuipat, acesta revenire, dupa infinite certuri, in locul unde s-a plecat ar fi cumva tipica politicii romanesti. Blaga si-a declarat, de asemenea, convingerea ca, de teama anticipatelor, PSD ar vota un guvern al Aliantei PNL-PD, relateaza NewsIn.

"Cred ca cel mai bine ar fi o impacare, pentru ca a fost o guvernare indiscutabil de succes", a declarat Vasile Blaga. Acesta a adaugat ca un guvern al Aliantei PNL-PD poate trece de Parlament cu o larga majoritate, inclusiv cu votul PSD, care ar fi nevoit sa accepte un guvern al Aliantei pentru ca nu doreste alegeri anticipate. "Din punctul nostru de vedere, PSD va sustine orice fel de guvern, indiferent de structura pentru ca, in cazul organizarii de alegeri anticipate, social-democratii ar pierde jumatate din locurile din Parlament", a declarat Blaga, preluat de NewsIn.

Impacarea si reglarea disputelor s-ar putea realiza fara probleme daca s-ar aplica protocolul Aliantei, in care exista solutii pentru orice situatie, a afirmat liderul PD Emil Boc, prezent si el la conferinta de presa de la Craiova. "Nu vom sprijini niciun guvern din care nu facem parte", a precizat presedintele partidului, care, alaturi de Blaga, a sustinut ca este dreptul constitutional al premierului sa-si faca guvernul cu cine doreste. El afirmat ca PD asteapta, cat mai rapid, o decizie a premierului asupra formulei guvernului restructurat si s-a aratat deschis pentru a participa la orice fel de intalniri pe care acesta i le-ar solicita, relateaza NewsIn.

Dar cum?

Daca, pe de o parte Vasile Blaga a lasat sa se intealeaga ca daca se va initia o restructurare, noul executiv va fi, desigur, mai "suplu" si ca "toata lumea trebuie sa renunte, deci si PD-ul trebuie sa renunte", privitor la participarea la guvernare, Boc a reluat afirmatia ca ministrii PD raman in bloc sau pleaca in bloc.

Cinci ministri democrati ai cabinetului Tariceanu au participat, astazi, la intalnirea Asociatiei primarilor Municipiilor din Romania, organizata la Craiova. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, ministrul mediului, Sulfina Barbu, ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga, ministrul integrarii Anca Boagiu, ministrul muncii, Gheorghe Barbu au tinut discursuri in deschiderea lucrarilor in fata a peste 60 de primari din toate municipiile Romaniei.

Presedintele Traian Basescu declara, ieri, ca, dupa sedinta CSAT, i-a rugat pe liderii politici ca, indiferent care este solutia, sa o adopte foarte rapid, pentru ca situatia actuala creeaza confuzia si a mentionat ca luarea deciziei tine de premier.

Restructurarea Executivului se lasa, insa, asteptata. "Daca premierul vrea ca saptamana viitoare sa prezinte varianta de Guvern restructurat, ar trebui ca anuntul sa il faca inca de la finalul acestei saptamani", a declarat Crin Antonescu, vicepresedintele PNL, la emisiunea Deschide Lumea de la Realitatea Tv.

Premierul ar putea anunta noua formula chiar maine, sustin surse oficiale citate de agentia NewsIn. Momentul nu e ales intamplator, ci ar urmari sa anihileze impactul mediatic al congresului PLD, precizeaza agentia. Tariceanu ar contrabalansa, astfel, posibilele atacuri ale liderilor liberal-democrati, gata sa ii acuze pe fostii colegi de tradare si pactizare cu PSD.

REACTII LA CALD:

Mihai Toader, sef Deapartament Politica Interna:

"Declaratia lui Blaga referitoare la disponibilitatea PD-ului de a merge in continuare intr-un guvern PNL-PD poate fi privita si ca un demers pacifist al democratilor. Acest demers vine pe fondul cresterii de imagine a liberalilor. In fond, democratii incearca o solutie disperata de a demonstra ca nu sunt dependenti de directivele Palatului Cotroceni. Pe de alta parte, semnalele lansate de liderii democrati dovedesc limpede ca plecarea de la guvernare nu este dorita de PD.

Este posibil ca un guvern PNL-PD sa existe numai in conditiile in care conducerea democrata ar anunta public ca se rupe de presedintele Basescu."

A.Gh.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=386&data=2007-03-30