< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 30 martie 2007

Noica si criticii sai din Securitate

Scriitorul Mihai Sora si istoricul literar Zigu Orenstein (Zigu Ornea) au oferit informatii fostelor structuri ale Securitatii in legatura cu manuscrisele lui Constantin Noica. ZIUA va prezinta, in editia sa de maine, extrase dintr-o serie de documente aflate in prezent in arhivele CNSAS. Notele demonstreaza mecanismul evaluarilor facute de organele comuniste si vigilenta acestora in fata ideilor considerate "subversive".

Va prezentam mai jos cateva paragrafe din declaratia semnata "Serban" , si datata 14 mai 1959:

"NOTA asupra lucrarii "Povestiri din Hegel" de C. Noica

Lucrarea lui C. Noica - cunoscut filozof legionar - este una din cele mai periculoase materiale ideologice din tara care a cazut sursei in mna.

Pretextul il formeaza "povestirea" continutului Fenomenologiei spiritului de Hegel: "am cautat sa povestim limpede gndul lui Hegel" (pag. 1). Insa, chiar in "cuvntul inainte", autorul lasa sa se inteleaga limpede ca aceasta e doar un pretext: "Cu Hegel se intmpla ca in viata: poti trisa". Mai mult, el arata ca Hegel (asa cum il va prezenta) "te trimite la libertatea, teroarea si ipocrizia ceasului tau, care intr-alta versiune erau si in ceasul tau" (pag. 2).

Acestui scop ii serveste lucrarea: prin aluzii, sa atace regimul de democratie populara, revolutia, ideologia marxist-leninista, spre a face apologia burgheziei si a religiei".

/.../

Alaturi de aceste falsificari si mistificari ideologice periculoase in sine, C. Noica a introdus in carte ("Povestiri din Hegel" -n.red) o serie de afirmatii cu caracter fatis anticomunist si mistic. Intruct ele abunda, vom alege cteva exemple, pe care le grupam pe probleme:

Una din metodele favorite ale lui C. Noica este atacarea politicii socialiste sub forma atacului impotriva politicii in general: "politicul e intr-adevar incercarea de a realiza imposibilul... ceva din Don Quijote nu inceteaza sa va insoteasca pe toti..." (pag. 43) sau:

"in experienta politicului, constiinta omului se sminteste; ea nu mai e la locul ei" (pag. 45). Iar dupa aceasta: "Perversiunea care e in tine o vezi in afara: denunti... egoismele de clasa... pervertiti cum... aveti dreptate in pornirea voastra. Caci ordinea generala e si ea perversa si nu numai cea veche, ci oricare, orice stat e rau..."

/.../

Analizelor lui Hegel li se da o rastalmacire care sugereaza caracterul trecator al socialismului: "vezi prezentul, ca sa te intorci la trecut si, pe urma, cu trecut cu tot, sa te intorci la prezent" (pag. 6). Acest scop este urmarit si cnd se insinueaza ca toate societatile ("si astazi, in sec. XX", scrie el, pag. 72) sunt la fel. Noica nici nu vrea sa ia la cunostinta existenta socialismului. De aceea, afirma ca astazi suntem intr-o perioada de trecere "ce trece?" (pag. 73) si lasa intrebarea fara raspuns, sugernd prin aceasta ca spre altceva dect ceea ce este.

/.../

Pe langa numeroase exemple care demonstreaza in opinia autorului "evaluarii" in cauza ca Noica facea, prin varii metode subversive, apologia exploatarii si a burgheziei, notele atrag atentia asupra "pericolului" elementului religios regasit in opera filosofului:

"Ca exemplu pentru curatenia morala, el se refera la "toata experienta morala a popoarelor anglo-saxone" (pag. 100).

"Este meritul aceleiasi lumi burgheze de a fi adus perspectiva... marilor religii" (pag. 103). In cartea lui Noica se gasesc aluzii care justifica activitatea subversiva sau metodele ei: "Noi n-avem un singur nume, cum scrie pe buletine, iar cnd suntem oameni adevarati, riscam sa le avem pe toate" (pag. 18). Ca solutii, Noica recomanda: "o intelegere mutuala, o universala iertare" care "trebuie sa se iveasca pe lume" (pag. 103), fiindca "ne-am ranit si desfigurat unii pe altii". "

Cititi in intregime materialul semnat de Luciana Pop in editia ZIUA de maine!

REACTII LA CALD

Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:

"Asa cum au fost urmarite de Securitate atatea personalitati ale vietii culturale -scriitori, filosofi (de exemplu, Nicolae Steinhardt), era firesc sa intre in vizorul lor si Constantin Noica, Cioran avand norocul sa fi plecat, pana la acea data, din tara. Frapeaza amanuntele trecute in rapoartele aflate in prezent la CNSAS, fiecare cuvant folosit de Noica fiind intors pe toate fetele".

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=385&data=2007-03-30