< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - miercuri, 21 martie 2007

Departamentul de Stat al SUA recomanda combaterea coruptiei

Tariceanu cere sprijin pentru ANI, Macovei ii scrie scrisori

Premierul Calin Popescu Tariceanu a pledat in fata Senatului pentru urgentarea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si a solicitat inscrierea proiectului legislativ pe lista prioritatilor legislative ale camerei superioare a Parlamentului, argumentand ca ''ANI a devenit o obligatie institutionala pe care Romania o are fata de UE si o obligatie morala''. Tot astazi, ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a transmis primului ministru o scrisoare in care evalueaza pericolele intrarii in vigoare a Codului Penal din 2007, apreciind ca acest lucru va bloca justitia penala din Romania. In timp ce politicienii continua sa se certe, Departamentul de Stat al SUA avertizeaza ca valoarea fraudelor financiare din Romania se apropie de doua miliarde de dolari.

Tariceanu le-a solicitat senatorilor, indiferent de culoarea politica, sa sustina legea ANI in forma propusa de Guvern, in urma consultarii cu partenerii europeni. ''Este evident ca exista o recunoastere politica comuna a faptului ca legea ANI va constitui o garantie in plus ca vom avea o clasa politica transparenta si responsabila si ca orice demnitar care abuzeaza si confunda averea statului cu averea personala va fi adus in fata Justitiei (...) Infiintarea Agentiei a devenit o obligatie institutionala pe care Romania o are fata de Uniunea Europeana si o obligatie morala pe care clasa politica romaneasca o are fata de cetatenii romani'', a subliniat premierul, in plenul Senatului, preluat de Rompres. Seful Executivului a aratat ca intreaga clasa politica romaneasca are datoria de a elabora legi clare deoarece ''zilele acestea vedem cu totii cum legile si Constitutia sunt reinterpretate, intoarse pe toate fetele, doar pentru a gasi portite de scapare pentru a evita respectarea legii''. Tariceanu a insistat pe importanta infiintarii ANI, neadoptarea proiectului putand duce la activarea clauzei de salvgardare: ''Presedintele si vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru extindere au transmis in repetate randuri mesaje publice si scrisori cu privire la necesitatea infiintarii Agentiei intr-o forma care sa ii permita desfasurarea eficienta a activitatii. Chiar daca acest angajament de care tot facem caz nu ar fi existat, consider ca o asemenea initiativa legislativa tot ar fi fost asumata ca un proiect important al efortului mai larg de reformare in profunzime a societatii romanesti, in sens european, la care toate partidele parlamentare au consimtit''.

Cazul Macovei

Referindu-se la motiunea adoptata impotriva Monicai Macovei, premierul a dat asigurari ca reforma Justiei va continua, lupta impotriva coruptiei nefiind nici pe departe finalizata dar a mentionat ca este un ''proces complex de restructurare institutionala si de reformare a mentalitatilor (...) Va asigur ca Guvernul Romaniei, in limitele competentelor sale, va sustine acest efort si ca ne vom indeplini in continuare angajamentele asumate fata de partenerii nostri europeni, precum si fata de cetatenii nostri. Prin prezenta mea astazi aici, in plenul Senatului, am dorit sa dau si un mesaj clar ca am luat in considerare cu toata seriozitatea continutul motiunii simple dezbatute si adoptate de Senat in 13 februarie. Pe de alta parte, va asigur ca am analizat cu toata atentia aspectele semnalate de textul Motiunii adoptate in 13 februarie si am cerut luarea in considerare a aspectelor si initiativelor pe care aceasta le solicita Guvernului''. Tariceanu a exprimat preocuparea sa si a Guvernului fata de intarzierea aparuta in adoptarea legii privind infiintarea ANI, cauzata inclusiv de interferenta altor subiecte politice care au acaparat intreaga atentie in ultima perioada, dar si de unele aspecte disputate in Comisia senatoriala de specialitate.

Codul Penal blocheaza Justitia

In scrisoarea transmisa prim-ministrului Tariceanu, ministrul Justitiei aminteste ca, la Senat, se discuta despre posibilitatea intrarii in vigoare a Codului Penal din 2007 si despre schimbarea procedurii de numire si revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), amandoua fiind propuneri ale reprezentantilor PSD, relateaza Rompres. Conform ministrului, nu numai ca aceste propuneri sunt contrare politicii Guvernului si obligatiilor asumate de Romania fata de UE, dar sunt si de natura a perturba grav sistemul judiciar penal si de a determina blocaje la nivelul instantelor si parchetelor.

Totodata, Monica Macovei declara ca i-a transmis prim-ministrului un document amplu privind stadiul procesului de reforma in sistemul judiciar si masurile programate pentru perioada imediat urmatoare. Documentele au fost transmise si liderilor de grupuri parlamentare din Senat

Coruptia din Romania in raportul Departamentului de Stat al SUA

Potrivit unui raport realizat de Departamentul de Stat American, care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valoarea fraudelor financiare din Romania este estimata la 1-1,5 miliarde de dolari pe an: ''Romania este o tara de tranzit pentru traficul de droguri, arme, masini furate si de persoane, datorita pozitiei sale geografice. In plus, tara este vulnerabila la fraudele financiare''. Contrabanda cu bunuri contrafacute, bancruta frauduloasa, fraudele legate de taxe si cele din domeniul creditelor de consum sunt principalele modalitati de frauda financiara intalnite in Romania, potrivit autorilor raportului. In opinia lor, in Romania se inregistreaza, de asemenea, cele mai multe cazuri din lume de frauda in domeniul cardurilor pe Internet. Fraudele legate de taxa pe valoarea adaugata reprezinta 10% din totalul fraudelor financiare, in scadere de la 45% in anii precedenti. "Coruptia larg raspandita la nivelul vamilor si a punctelor de control a frontierei din Romania, si de asemenea, din alte cateva state vecine din Europa de Est faciliteaza actiunile de spalare a banilor", se mai spune in studiu.

Regulile de supraveghere institutiile financiare nebancare nu sunt nici pe departe la fel de riguroase ca cele impuse bancilor. In plus liberalizarea contului de capital in anul 2006 va creste riscul de spalare a banilor prin intermediul institutiilor nebancare, se mai arata in raport. In perioada ianuarie-octombrie 2006, numarul dosarelor transmise Procurorului General cu cazuri de spalare a banilor a fost de 124 comparativ cu 411 in 2005 si 501 in 2004, iar sapte cazuri de astfel de frauda au fost inaintate Departamentului National Anti-Coruptie, fata de 41 de notificari transmise in 2005, avertizeaza Departamentul de Stat. "Romania trebuie sa continue efortul pentru a se asigura ca institutiile financiare nebancare sunt supravegheate adecvat. De asemenea, Romania trebuie sa continue sa imbunatateasca comunicarea intre entitatile de raportare si cele de monitorizare, precum si intre Oficiul National de Prevenire si Control a Spalarii Banilor si procurori", spun specialistii americani.

De asemenea, recomandarile Departamentului de Stat vizeaza imbunatatirea aplicarii legislatiei si a capacitatii autoritatilor vamale de a recunoaste cazurile de spalare a banilor, imbunatatirea masurilor anticontrabanda, precum si combaterea coruptiei din comert si din Guvern.

Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:

''Premierul Traiceanu sustine legea ANI, o lege care este departe de forma propusa de Monica Macovei. Camera Deputatilor a amputat proiectul de lege referitor la verificarea averilor demnitarilor in asemenea masura incat initiativa legislativa devenise o parodie. Senatul a facut mici eforturi de redresare a situatiei insa forma finala a legii tot o parodie ramane. Premierul s-a folosit de interventia sa in Senat pentru a dezamorsa tema parlamentarilor buni si a parlamentarilor rai. In fond, el a pregatit doar terenul pentru un guvern uninominal care sa primeasca sprijinul Parlamentului. Sub textul mesajului lui Tariceanu este ca parlamentarii sunt reprezentantii poporului si asa cum nu exista parlamentari buni si parlamentari rai, nu poate exista un popor al PRM, al PSD, al PD sau PNL''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=345&data=2007-03-21