< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 12 martie 2007

In premiera, un politician isi da demisia pentru ca a turnat la Securitate

Mona Musca si-a anuntat retragerea din Parlament si din Partidul Liberal Democrat

Gest fara precedent in politica romaneasca - Mona Musca si-a anuntat demisia din Parlament si din Partidul Liberal Democrat (PLD). Musca este astfel primul politician considerat de catre Justitie colaborator al Securitatii care decide sa demisioneze din legislativ. In cadrul unei scurte conferinte de presa, organizate la sediul Palatului Parlamentului, Musca si-a motivat gestul prin faptul ca nu doreste ca liberal-democratii, colegii ei, sa fie tinta unor atacuri si nu vrea "sa-i legitimeze pe cei care nu ar avea motive sa ramana in Parlament". Hotararea acesteia vine la numai o zi dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins contestatia depusa de Musca impotriva deciziei CNSAS privind colaborarea acesteia cu fosta Securitate, confirmand astfel ca Musca, cu nume de cod Dana, a facut politie politica. Atat fostii sai colegi de partid, cat si ceilalti membri ai clasei poltice romanesti au salutat hotararea de astazi a Monei Musca.

Considerand "nedreapta" sentinta instantei Curtii de Apel, Mona Musca a anuntat ca a decis sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, "ca orice cetatean de rand care doreste sa-si faca dreptate".

Ea a mai spus ca, "la capatul a 17 ani de politica in interesul altora", nu se considera invinsa si le-a multumit tuturor celor care au avut incredere in ea si au sustinut-o. "Nu ma consider vinovata... Cred ca am facut legi bune si le-am dat speranta oamenilor ca o pot duce mai bine", a spus Mona Musca, multumind cetatenilor pentru increderea pe care i-au acordat-o. Pentru acestia, ea a precizat ca nu mai poate ramane in Parlament, intrucat munca ei nu ar mai fi "nici pe departe atat de eficienta cum a fost pana acum".

Reactii la decizia Monei Musca

Gheorghe Flutur, membru al PLD si fost coleg de partid liberal cu Musca, a declarat ca regreta decizia acesteia, dar o accepta. Flutur a precizat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca "decizia ii apartine in totalitate si nu a influentat-o nici un coleg de partid in acest sens".

"Prin aceasta, Mona Musca a dat dovada de responsabilitate. Exemplul ei trebuie urmat si de alti politicieni", a mai spus Flutur.

Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, a declarat ca apreciaza activitatea Monei Musca si ca "regreta ca s-a ajuns in aceasta situatie". "Totusi, este vorba despre o optiune personala", a adaugat senatorul PNL.

La randul sau, liberalul Ludovic Orban a declarat ca demisia Monei Musca din Parlament reprezinta "un gest firesc".

"Gestul Monei Musca este unul normal. I-am cerut, la momentul la care a aparut dosarul, sa-si dea demisia. Sunt convins ca gestul sau este unul firesc, care denota normalitate in viata politica romaneasca. Daca s-ar fi cramponat de pozitia publica, ar fi generat un precedent periculos pentru democratia romaneasca", a declarat Orban.

Potrivit acestuia, urmatorul pe listele pentru Bucuresti ale Aliantei DA, si cel care urmeaza sa ii ia locul in Camera Deputatilor, este reprezentantul PD, Cristian Ilie.

Urmatorii pasi in dosarul "Dana"

CNSAS va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie in privinta Monei Musca. Acest demers este obligatoriu, potrivit legii, pentru a se confrunta sentinta instantei cu declaratia pe propria raspundere data de parlamentarul in cauza.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a acuzat-o pe Mona Musca de infractiunea de fals si uz de fals.

Sentinta magistratilor de la Curtea de Apel este definitiva si irevocabila. Mona Musca nu mai are, in consecinta, alta cale de atac a deciziei prin care s-a stabilit ca a colaborat cu fosta securitate ca politie politica. Daca va fi gasita vinovata de fals in acte publice deputatul risca o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

Istoricul contestatiei

Deputatul Mona Musca si-a sustinut, la 20 februarie 2007, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, contestatia impotriva deciziei de politie politica data de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitati (CNSAS). In cadrul sedintei, reprezentantul Parchetului a depus concluzii de admitere a contestatiei formulate de deputatul independent Mona Musca.

Aceasta a apelat la Justitie pentru a demonstra ca verdictul dat de CNSAS prin care se confirma acuzatiile ca a facut politie politica in regimul comunist este incorect. Avocatul sau, Valeriu Stoica, a declarat ca are incredere in Justitie, ca instanta va pronunta o solutie corecta si astfel i se va face dreptate Monei Musca.

Mona Musca, colaborator al Securitatii

Pe 8 august 2006, vicepresedintele Partidului Initiativa Nationala, deputatul Lavinia Sandru, a declarat, la Tulcea, ca detine informatii potrivit carora liberalul Mona Musca ar avea dosar de informator al fostei Securitati. In urma acestei acuzatii, Musca s-a prezentat la CNSAS pentru a-si vedea dosarul de la Securitate.

Pe 10 august, a recunoscut ca semnase, in martie 1977, un angajament cu fosta Securitate, negand, insa, ca ar fi dat note informative.

Ea a marturisit public ca, in 1977, pe cand era profesoara la Timisoara, a semnat un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini care studiau in Romania, si ca i s-a cerut sa semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana".

Acest angajament a determinat Societatea Timisoara sa ii retraga Monei Musca, la 12 august 2006, toate titlurile si premiile acordate. In acelasi timp, Musca a renuntat la calitatea de membru al Societatii, insa nu si la lupta pentru promovarea in Parlament a Legii lustratiei, printre initiatorii careia se numara.

Musca ramane fara sprijinul politic al PNL

Pe 14 august, Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal, al carei membru Musca era din anul 1996, a decis sa-i retraga Monei Musca sprijinul politic, iar pe 2 septembrie, Delegatia Permanenta a PNL a votat excluderea acesteia din partid.

In timpul audierii la CNSAS, din 22 august 2006, Monei Musca i s-a adus la cunostinta ca in dosarul sau au aparut doua note informative suplimentare ce contin caracterizari referitoare la doua persoane din cadrul aceleiasi facultati la care a lucrat si ea.

La 19 septembrie 2006, CNSAS a dat verdictul potrivit caruia Mona Musca ar fi colaborat cu fosta securitate ca politie politica, verdict contestat de aceasta.

CV Mona Musca

^http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=242&cam=2&leg=2004^

REACTII LA CALD

Carmen EPURAN, redactor Politica Interna:

"Gestul Monei Musca de a demisiona din Parlament si din PLD este indiscutabil o premiera in politica romaneasca, fostul lider liberal fiind primul politician care a renuntat la functii, ca urmare a unei decizii definitive a justitiei. Gestul ar fi avut insa un si mai mare impact daca Mona Musca si-ar fi dat demisia din Parlament imediat ce CNSAS a decis ca a facut politie politica. Or, ea a negat tot timpul ca ar fi colaborat cu Securitatea, desi probele in defavoarea ei erau incontestabile. Pe de alta parte, nu se poate spune ca Mona Musca are foarte mult de pierdut de pe urma deciziei de a renun'a la functii, pentru ca oricum cariera si credibilitatea ei au fost iremediabil afectate dupa verdictul initial al CNSAS. In plus, faptul ca vrea sa continue in instanta procesul, adresandu-se Curtii Europene a Drepturilor Omului demonstreaza ca Musca inca nu intelege total ceea ce i se intampla".

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=328&data=2007-03-12