< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 8 martie 2007

Rusia nu se teme de terorismul global, ci de amenintarea NATO si a Occidentului

Kremlinul pregateste o noua doctrina militara

Consiliul de Securitate al Rusiei a anuntat, intr-un comunicat, ca Rusia pune la punct o noua doctrina militara care sa raspunda realitatilor ''geo-politice'' de astazi. Potrivit declaratiei, terorismul global nu mai reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii Rusiei, ci NATO si Occidentul in general, problema fiind cu atat mai grava cu cat aliantele militare rivale devin mult mai puternice. Cotidianul britanic " The Guardian" analizeaza, intr-un articol publicat miercuri, decizia Consiliului de Securitate.

Potrivit "The Guardian", noua doctrina este mult mai drastica decat cea precedenta, adoptata in anul 2000, Rusia fiind nemultumita in special de intentia administratiei de la Casa Alba de a plasa interceptoare de rachete in Polonia si Cehia. Merita subliniat faptul ca, in ciuda declaratiilor repetate ale presedintelui Vladimir Putin pe tema amenintarilor venite din partea Occidentului, este pentru prima data cand o institutie puternica - cum este Consiliul de Securitate al Rusiei - sustine necesitatea schimbarii doctrinei militare.

Jurnalistii britanici afirma ca ofiterii rusi sunt deranjati de ceea ce ei considera a fi expansiunea continua a NATO in fostul spatiu sovietic. In plus, Moscova nu crede in explicatia oferita de SUA - ca interceptoarele sunt menite sa intercepteze eventuale atacuri cu rachete din partea Iranului si Coreei de Nord si vad in aceasta noua actiune a Washingtonului o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Presedintele Putin chiar a facut o declaratie in acest sens, afirmand ca este absolut convins ca tinta reala este arsenalul militar al Federatiei Ruse. ''Am discutat problema interceptoarelor cu omologii nostri americani. Dar intrebarile noastre au ramas, in mare parte, fara raspunsuri coerente'', a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Inca nu se stie sigur cand anume va fi aplicata noua doctrina. Surse militare au declarat ca este foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata pana la sfarsitul acestui an. In plus, noua doctrina militara va presupune si o crestere semnificativa a cheltuielilor.

Mahmoud Garayev, presedintele Academiei de Stiinte Militare, este de parere ca Rusia nu-si mai permite sa ignore amenintarea din partea NATO. ''Drogurile si terorismul nu sunt relevante'', a adaugat Garayev.

REACTII LA CALD

Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:

''Reactia Moscovei era de asteptat in contextul in care Statele Unite au deschis practic o noua granita cu Rusia, chiar pe Marea Neagra, prin intermediul Romaniei si Bulgariei. Din momentul in care SUA au anuntat ca urmeaza sa-si plaseze trupe la tarmul Marii Negre, Kremlinul a incercat prin multiple declaratii sa schimbe cursul geostrategic american in zona istmului ponto-baltic si planurile <<vulturilor>> Casei Albe pentru zona Marii Caspice. Insa SUA au mers mai departe: au anuntat instalarea scutului anti-racheta in fostele state ocupate de sovietici si care astazi sunt cele mai fidele aliate ale americanilor in Europa Centrala: Cehia si Polonia. Avansul NATO si SUA nu putea ramane netaxat. Analizele noastre estimau inca de la inceputul schimbarilor geopolitice ale zonei ca Rusia va emite o contramasura dura: acesta este noua doctrina militara rusa, o doctrina ofensiva care va anunta inclusiv plasarea de dispozitive de rachete unice in lume la granita fostei URSS cu noua Alianta Nord Atlantica. Masurile de reactie ale Rusiei nu vor exclude folosirea la maximum de randament a armelor razboiului economic si energetic, iar Romania, aflata in prima linie, ar putea deveni si prima victima, dupa ce ni se va demonstra ca sectoarele strategice romanesti nu ne mai apartin noua, ci rusilor. Noul razboi a inceput cu mult inainte de a se sfarsi Razboiul Rece. ''

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=332&data=2007-03-08