< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - miercuri, 7 martie 2007

Cazul viorii Stradivarius a ajuns in instanta

Ministrul Culturii: Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar

Campania ZIUA privitoare la vioara Stradivarius ramasa in posesia lui Madalin Voicu a scos din amorteala autoritatile. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a depus, ieri, doua actiuni in instanta impotriva familiei Voicu, pentru recuperarea viorii Stradivarius, intrucat urmasii lui Ion Voicu nu au dovedit cu documente proprietatea asupra instrumentului muzical. Totodata, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a cerut instantei ca vioara sa fie depusa la Muzeul National de Arta al Romaniei. ''Abia astept sa ajung in Justitie'', a declarat, pentru Rompres, Madalin Voicu.

MCC a declansat procedurile legale impotriva detinatorilor actuali ai viorii Stradivarius - Fundatia Internationala ''Ion Voicu'' si mostenitorii artistului, Maria Magdalena Voicu, Raluca Voicu si Madalin Voicu - dupa ce acestia nu au raspuns la o notificare si o somatie prin executor judecatoresc remise de Minister in vedere cedarii instrumentului care ar apartine statului roman. ''Pentru ca nu a fost returnata statului vioara Stradivarius, am demarat doua actiuni inregistrate la Tribunalul Bucuresti, Sectia Civila. O prima actiune in vederea revendicarii instrumentului si pentru determinarea calitatii de proprietar, si o a doua pentru punerea sub sechestru a viorii Stradivarius pe durata derularii procesului. Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar'', a declarat Iorgulescu. Acesta a adaugat ca, din acest moment, Justitia trebuie sa-si faca treaba, ministrul fiind sigur ca MCC are sanse 100% sa recupereze pretiosul instrument.

Ministrul Culturii a explicat ca, desi dorea rezolvarea problemei pe cale ''amiabila'', nu a primit ''nici un act cu titlu juridic care sa ateste calitatea de proprietar a lui Ion Voicu sau a urmasilor sai'', singurul document primit de Iorgulescu fiind un act de certificat de expertiza prin care specialistii din Elvetia confirma ca este ''un instrument Stradivarius'', realizat in 1702.

Iorgulescu a readus in atentie si notificarea trimisa familiei Voicu la 5 februarie, prin care li se cerea presedintelui Fundatiei ''Ion Voicu'', Madeleine Voicu, si vicepresedintelui acesteia, Madalin Voicu, sa se prezinte, in termen de 14 zile, la MCC, ''pentru incheierea procesului-verbal de predare-primire a viorii Antonius Stradivarius 1702, apartinand statului roman, pe care fundatia o detine fara titlu''.

Ministru Culturii a adaugat ca, daca vor fi depistate deteriorari ale viorii, vor fi cerute despagubiri de la Fundatia ''Ion Voicu''.

Voicu: In documentul de expertiza a viorii Stradivarius scrie ca aceasta este vanduta lui Ion Voicu

''In titlul documentului scrie, in limba germana, ca vioara Stradivarius Elbert - 1702 este vanduta lui Ion Voicu. Abia astept sa ajung in Justitie. Vad ca Adrian Iorgulescu isi permite sa faca declaratii care il vor costa, probabil, in final'', a afirmat Madalin Voicu. El si-a exprimat speranta ca Justitia sa isi pastreze profesionalismul, echilibrul si obiectivitatea, dar si regretul ca memoria tatalui sau este astfel afectata. ''Adrian Iorgulescu a dezbracat haina de om de cultura, care pretindea ca ar fi, a imbracat-o pe cea de ministru, lucru care, in afara faptului ca denota o lipsa de respect si moralitate fata de ceea ce inseamna cultura, aduce grave prejudicii de imagine atat memoriei lui Ion Voicu, cat si partidului din care acesta face parte'', a conchis Voicu.

ZIUA s-a ocupat de acest caz inca de la inceput

Reamintim ca ZIUA a declansat, in premiera, o ancheta in cazul disparitiei celebrei viori Stradivarius. Rezultatele investigatiilor realizate de ziaristii nostri pot fi gasite la

^www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-08&id=213781^

^www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-24&id=214687^

REACTII LA CALD

Dan Mircea CIPARIU, redactor Departament Investigatii:

''Dezvalurile ZIUA, din 8 ianuarie 2007, ''Ciordeala la Stradivarius'', sunt confirmate 100% prin darea in judecata a mostenitorilor maestrului Ion Voicu. Dincolo de rezolvarea acestui caz important pentru patrimoniul cultrual romanesc, se pune intrebarea de ce acest proces se face atat de tarziu? De ce numai la dezvaluirile si presiunile din mass-media autoritatile incep sa-si daca datoria?''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=315&data=2007-03-07