< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 2 martie 2007

Stiri pe scurt

Giurgiu inventeaza alta taxa

Consiliul Local al municipiului Giurgiu a decis aplicarea unei taxe de trecere pe podul care face legatura intre oras si zona libera, pentru autovehiculele cu o masa mai mare de 3,5 tone, ieri fiind prima zi in care reprezentantii municipalitatii au inceput sa colecteze noua taxa. Astfel, pentru autovehiculele cu masa cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone se platesc 20 de lei/zi sau 300 de lei/luna, pentru cele cu masa cuprinsa intre 7,5 si 15 tone - o taxa de 25 de lei/zi sau 375 lei/luna, iar pentru cele cu masa mai mare de 15 tone, se platesc 30 de lei/zi sau 450 de lei/luna. Pe pod au fost amplasate doua gherete cu bariere. Prefectul de Giurgiu, Sergiu Stanisteanu, a afirmat, potrivit Mediafax, ca stie ca o hotarare de acest fel a fost discutata, in urma cu mai putin de o saptamana, de consilierii locali, dar la compartimentul de verificare a legalitatii actelor din cadrul Prefecturii nu a sosit nici un document privind decizia de aplicare a unei noi taxe. (C.P.)

Pachet de legi locative

Ministerul Transporturilor va organiza, pe 23 martie, o licitatie internationala pentru atragerea unui consultant care sa participe la elaborarea unui pachet de legi in domeniul locativ, a anuntat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. "Dorim sa alegem un consultant care sa ajute la elaborarea unui pachet de legi, printre care Legea locuintei, Legea condominiurilor, precum si o lege referitoare la implicarea actorilor privati in sectorul locuintelor si chiriilor", a afirmat Borbely. Acesta a precizat ca legile ar putea fi finalizate in luna septembrie.

De asemenea, saptamana viitoare ar putea fi elaborat proiectul de HG privind alocarea a 2% din banii obtinuti din privatizari pentru construirea de locuinte sociale. Potrivit lui Borbely, intre 2001 si 2004 au fost alocate 28 de milioane de lei noi pentru locuintele sociale, fiind receptionate 921 de apartamente. Pentru perioada 2005-2007 s-au alocat peste 36 de milioane de lei, in acest an urmand sa fie finalizate peste 1000 de locuinte, iar 20% vor fi date primariilor pentru locuinte sociale. (C.P.)

Demisii la Spitalul Vaslui

Mai multi directori si sefi de sectii de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui si-au dat demisia sau au fost sanctionati de catre conducerea unitatii din cauza mortii a trei bebelusi in urma unei infectii intraspitalicesti. Ieri au fost aprobate demisia lui Emil Carjan, director ingrijiri medicale, si incetarea contractului de munca a medicului Ioan Buzdugan, seful Serviciului de Prevenire si Combatere a Infectiilor Nosocomiale, in timp ce medicul Rodica Robu, directorul medical al SJU, a fost sanctionata cu avertisment. Totodata, au fost retrogradati din functii pentru o perioada de 60 de zile medicii Valeriu Lupu, seful Sectiei Pediatrie, si Victoria Pavel, seful Sectiei Neonatologie. Aceleasi sanctiuni le-au primit si asistentele sefe ale celor doua sectii din cadrul spitalului vasluian. Pe langa sanctiunile pe linie administrativa, aceleasi cadre medicale de la SJU Vaslui au mai fost amendate in doua randuri de catre Inspectia Sanitara de Stat Vaslui, cu sume cuprinse intre 600 si 2.000 de lei fiecare. (C.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216833&data=2007-03-02