< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 21 februarie 2007

Pus la punct

FIJ ii cere lui Traian Basescu sa isi vada de responsabilitatea sa

Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) a taxat, ieri, atacul prezidential la adresa patronilor trusturilor de presa incomode, identificati de liderul de la Cotroceni drept "moguli media", secretarul general al organizatiei, Aidan White (foto), recomandandu-i lui Traian Basescu "sa isi vada de responsabilitatea sa de a promova stabilitatea in cadrul guvernarii decat sa inceapa sa atace posturile de televiziune si ziarele care nu sunt prietenoase cu el". Redam in continuare interviul acordat in exclusivitate ZIUA de secretarul general al FIJ.

Cum apreciati remarcile presedintelui Traian Basescu la adresa "mogulilor de presa"?

Ar fi bine ca presedintele sa fie sfatuit sa se limiteze la responsabilitatea sa de a promova stabilitatea in cadrul guvernarii decat sa inceapa sa atace posturile de televiziune si ziarele care nu sunt prietenoase cu el. Aceasta ofera un mesaj total gresit in ceea ce priveste sprijinul acordat pluralismului si libertatii presei. Astfel de atacuri netemperate la adresa mass-media par sa se bazeze nu pe subiectele din presa sau pe adevarul relatarilor din presa, ci sa aiba, mai degraba, a face cu distragerea atentiei de la performantele guvernarii. Este regretabil faptul ca presedintele cauta sa se certe cu mass-media in loc sa intretina o relatie normala cu acestea, respectiv sa incerce sa le puna la dispozitie informatiile necesare, in replica la intrebarile referitoare la Administratia pe care o conduce.

Au mai existat precedente in acest sens?

Desigur. In multe tari, politicienii ataca presa - presa de Opozitie - atunci cand le convine. Din nefericire, mai intotdeauna, politicienii fac aceasta cand par sa se afle la ananghie, cand sunt ridicate semne de intrebare serioase la adresa performantei lor. Aceasta nu reprezinta un lucru neobisnuit. Se intampla in multe state. Si, in fiecare caz, spunem aceleasi lucruri: "incetati sa interveniti in presa", "lasati jurnalistii sa isi faca treaba", "Guvernul trebuie sa se intoarca la responsabilitatea sa de a crea stabilitate si de a conferi credibilitate actiunilor sale". Daca exista semne de intrebare serioase cu privire la modul in care merge guvernarea, mass-media sunt indreptatite sa le semnaleze, iar presedintii si premierii au responsabilitatea de a raspunde la acestea.

Cum a reactionat Federatia Internationala a Jurnalistilor in astfel de situatii? Au existat efecte notabile?

Lucrurile stau in felul urmator: daca Guvernul sau presedintele are o reclamatie serioasa cu privire subiectele din presa, cu privire la activitatea jurnalistilor, cu privire la adevarul relatarilor din presa, aceasta trebuie adusa in discutie astfel incat sa fie rezolvata in mod adecvat. Insa, din cate vad, situatia de fata reprezinta un atac la adresa mogulilor media care influenteaza scena politica. Scuzati-ma, insa asta se intampla intr-o democratie. Presa se afla acolo pentru a pune intrebari pertinente si poate avea, fara indoiala, o influenta. O presa libera si independenta face parte din structurile democratice ale unei societati, la fel ca si guvernantii alesi. Presa are rolul sau si trebuie lasata sa si-l indeplineasca, in mod profesionist si etic, fara interventii oficiale si politice.

Anne-Marie LUPASCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216277&data=2007-02-21