< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - miercuri, 21 februarie 2007

Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse Legii referendumului sunt neconforme cu legea fundamentala. Asta inseamna ca presedintele nu va putea fi demis decat cu voturile a jumatate plus unu din totalul cetatenilor cu drept de vot. Totodata, Curtea a hotarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu este obligat sa-l demita pe ministrul Justitiei, ca efect al adoptarii motiunii simple anti-Macovei. Analistii considera cel putin ciudate deciziile Curtii, dat fiind faptul ca institutia este vazuta drept o ''anexa'' a PSD. Cu atat mai neasteptata este hotararea de a considera neconstitutionale modificarile aduse Legii referendumului cu cat, atat Ion Iliescu cat si Nicolae Vacaroiu au sustinut ''moral'' propunerile Opozitiei in ceea ce priveste soarta presedintelui Basescu. Care presedinte, dupa investirea in functie, a tinut sa faca una dintre primele vizite chiar la sediul Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse Legii referendumului sunt neconstitutionale, relateaza Rompres. Modificarile respective, adoptate pe 6 februarie, prevedeau ca in cazul unui referendum presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, si nu a cetatenilor inscrisi in listele electorale. Acestea prevedeau, de asemenea, ca organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor.

In plus, Curtea a mai decis si ca adoptarea unei motiuni simple impotriva unui ministru nu il obliga pe premier sa il demita. Argumentatia in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Antonescu: Ne asteptam la aceasta decizie

''Cred ca pozitia adoptata de premier a fost una corecta, in sensul in care a decis s-o pastreze pe doamna Monica Macovei, pe de o parte, iar, pe de alta parte, sa ii ceara acesteia sa intreprinda o serie de masuri in sensul celor solicitate de motiunea Senatului. Ne asteptam la aceasta decizie din partea Curtii Constitutionale'', a declarat Crin Antonescu, vicepresedintele PNL. ''Cred ca important este sa continue reforma Justitiei, sa fie scoasa din zona demagogiei si populismului si dusa in zona de asezare a unor institutii cu adevarat europene - aceasta cu sau fara doamna Macovei'', a adaugat liderul liberal.

Victor Ponta: Ne gandim la depunerea unei motiuni de cenzura la Camera Deputatilor

Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat ca social-democratii iau in calcul sa depuna o motiune simpla pe tema justitiei si la Camera Deputatilor, decizia depinzand de motivele prezentate de Curtea Constitutionala: ''Indiferent de obligatia juridica, din punct de vedere politic, din pacate, Monica Macovei nu mai are sprijinul Parlamentului, al Consiliului Superior al Magistraturii si nici al primului-ministru. Acest lucru s-a vazut clar, ea nu mai poate indeplini atributiile si pierdem totul din cauza incapatanarii unei persoane. In functie de motivele Curtii, ne gandim sa depunem o motiune si la Camera Deputatilor, pentru a fi clar ca Parlamentul ii retrage sprijinul ministrului Justitiei''.

Mentionam faptul ca, spre deosebire de Senat, in Camera Deputatilor Opozitia nu detine majoritatea.

Nu ratati editia de maine a ZIUA!

REACTII LA CALD

Carmen EPURAN, redactor Departament Politica Interna:

''Deciziile date de Curtea Constitutionala in cazul motiunii adoptate de Senat pe numele Monicai Macovei si in cazul modificarii Legii Referendumului erau previzibile. Ideea ca un ministru trebuie sa fie demis in urma adoptarii unei motiuni simple nu este constitutionala, deci era firesc sa fie respinsa. In acelasi timp, Curtea nici nu s-a pronuntat impotriva demiterii lui Macovei, spunand, dupa cum era de asteptat, ca ramane la latitudinea premierului daca s-o demita sau nu. Cat priveste referendumul, acesta a generat foarte multe discutii legate de oportunitatea schimbarii regulilor in timpul jocului, ca atare o decizie in acest sens, in favoarea Opozitiei PSD, ar fi fost complet surprinzatoare. Nu in ultimul rand, cele doua lovituri consecutive date PSD de catre Curte dovedesc ca Ion Iliescu a pierdut controlul asupra judecatorilor pe care i-a promovat''.

A. E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=285&data=2007-02-21