< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - marti, 20 februarie 2007

Cele mai neobisnuite restaurante din lume

Homaro Cantu, bucatarul sef al restaurantului Moto din Chicago, nu se teme niciodata sa incerce noi retete, ca si patronii sai de altfel. Cantu si-a transformat de fapt bucataria intr-un adevarat laborator de chimie.

Retetele sale unice se inscriu, se pare, in opinia unor specialisti, in categoria preparatelor "pe care trebuie sa le vezi ca sa crezi". De exemplu, pentru una dintre retetele sale Cantu foloseste nitrogen lichid pentru a crea iluzia unei branze topite care se revarsa dintr-un fruct de mango. Cantu mai foloseste de asemenea si laserul la prepararea altor mancaruri. Criticii au recunoscut ca Homaro Cantu a dus arta culinara intr-o alta dimensiune.

Un alt restaurant cu certitudine original este "The Fat Duck", din Anglia, care are in meniu "nitro-green tea" si lime mousse (prezentat in imagine) gatite cu cele mai neobisnuite ingrediente. Cartea de bucate a maestrului bucatar Blumenthal "In cautarea perfectiunii" a inspirat o emisiune de succes a BBC.

Cei care se afla in Statele Unite ale Americii nu pot rata restaurantul "Ninja" care, evident, are patroni japonezi. Pe langa meniurile cu specific, cei care servesc la mese sunt imbracati in ninja si indeplinesc o serie de ritualuri in jurul meselor. Sushi este destul de scump, insa clientii vor realiza ca ceea ce costa este de fapt spectacolul deosebit la care au participat.

La Paris, Londra si Moscova se afla un lant de restaurante care deja este renumit in intreaga lume. "Dans Le Noir" (In intuneric). Fondatorii localurilor cred ca actul de consumare a alimentelor devine mult mai satisfacator atunci cand sunt antrenate alte simturi in afara vederii. Astfel, clientii care mananca pe intuneric sunt serviti de chelneri orbi si au ocazia sa simta cu adevarat gustul mancarii si al bauturii.

El Bulli, din Costa Brava, Spania este un alt local renumit in intreaga lume. Maestrul bucatar, Ferran Adria Acosta, este de fapt un om de stiinta care are pasiunea gastronomiei. Din aceasta cauza, Adria inchide restaurantul timp de sase luni in fiecare an pentru a experimenta si studia noi si incredibile retete. In 2006, El Bulli a castigat titlul de "cel mai bun restaurant din lume" potrivit unei reviste de specialitate.

In India se afla un alt local mai mult decat deosebit: Annalakshmi, care are filiale si in Malaezia, Singapore si Australia. Restaurantul nu are decoruri socante si nici retete revolutionare, insa ceea ce este cel mai uimitor e ca motto-ul localului este "mananci cat poti, platesti cat simti", ceea ce inseamna ca retetele din meniu nu au preturi. Clientii pot plati de la un dolar la o suta pentru ceea ce consuma. Consumatorii pot da chelnerilor bacsisuri grase, mai ales ca toti angajatii sunt voluntari. Aici gatesc de placere mame, bunici, matusi, cine doreste sa fie bucatar la un restaurant.

Nu in ultimul rand, pentru cei care nu au rau de inaltime, la Bruxelles, in Belgia, s-a deschis un restaurant "in cer". Denumit "Dinner In The Sky", restaurantul ofera clientilor o masa "in aer", suspendata, prinsa de un soi de macara, unde pot gusta mancaruri originale preparate de un maestru bucatar. Desi creat in Bruxelles, "Dinner in the Sky" isi muta mesele in mai multe orase din Europa. (M. BICA)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216195&data=2007-02-20