< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - sambata, 10 februarie 2007

O Doamna si trei nomenclaturisti

La interval de cateva minute, sambata noaptea am avut parte, pe micul ecran, de evocarea a doua lumi diferite/paralele, cam din aceeasi perioada istorica, preponderenta fiind vremea lui Gheorghiu-Dej si "iepoca de aur" a lui Ceausescu.

Dupa terminarea excelentei emisiuni "Profesionistii", unde Doamna Sanda Tatarascu-Negroponte fusese invitata Eugeniei Voda, am butonat telecomanda, pana la aparitia unui cunoscut personaj public, alaturi de doi barbati cu care discuta foarte familiar, in virtutea unei vechi prietenii; dintr-o interventie a amfitrionului, aveam sa aflam cine sunt si ce hram poarta, precum si tema emisiunii - tineretea unor fii de nomenclaturisti. Cu cat ii urmaream mai atent, cu atat se marea prapastia intre cele doua lumi traite de protagonistii acelei nopti.

La 87 de ani, o Doamna superb coafata si imbracata, avand un permanent zambet pe chip, indiferent ca evoca primirea la Curtea Regala Britanica, inainte de razboi, ca fiica a primului ministru Gheorghe Tatarascu, sau anii de ...lupta impotriva sobolanilor din Bucuresti, ca proaspat iesita din inchisoare si angajata muncitoare la deratizari. Cei trei crai...intr-adevar de la Rasarit, afisand ostentativ nonsalanta, cu camasile deschise la gat si fara cravata, aminteau de o tinerete "zburdalnica", in care nu scoala era pe primul plan. Unul dintre ei se lauda ca si-a imprimat pe magnetofon cateva piese, pentru ca bunica-sa sa creada ca studiaza, el fugind din casa, cu gasca, la gagici. Cand biata femeie a sesizat facatura, nu i-a mai ramas imberbului decat s-o incuie in camera ei, si pa! Ei si altii ca ei n-au stiut niciodata ce inseamna "cei 3 F", adica Foame, Frig, Frica. Tot de la o imprimare i s-a tras tinerei Sanda Tatarascu condamnarea. Stiind perfect franceza si engleza a facut parte din delegatia condusa de tatal sau, la tratativele de Pace de la Paris, ca translatoare. Evacuata fiind, impreuna cu intreaga familie, din vila parinteasca, intr-o noapte, dupa plecarea Regelui Mihai din tara (ianuarie 1948) si aresatata ulterior, i s-a cerut sa spuna ce au discutat ministrul roman si anglo-americanii acolo. Raspunsul a fost, la toate interogatoriile, ca nu-si aminteste sa fii avut asemenea convorbiri particular-neoficiale; la o ultima confruntare, i s-a pus un disc (!), pe care era perfect imprimat glasul ei, la una dintre aceste intalniri...

Viata in roz a tinerilor deveniti si ei nomenclaturisti, cu anume merite in viata socio-politica si culturala, a continuat si s-a imbogatit, cand in gasca au patruns (sau invers) copiii cuplului Ceausescu, mai ales Zoe si Nicu. In vreme ce Doamna Sanda era la inchisoarea din Targsor si mancau o fiertura de burta cu viermi ("are de doua ori carne", spunea militianca-tortionara), ei se distrau la Palatul Peles, invatau tenis si mergeau la vanatoare. La una dintre aceste iesiri, pe dealurile Iasiului, isi aminteste un invitat, a participat si Ion Iliescu, pe atunci prim-secretar de judet; o noapte intreaga au discutat si-au pus tara la cale, pe ideea, expusa in decembrie '89, ca Ceausescu a intinat idealurile noastre comuniste! Si au castigat partida.

In ultimul deceniu, dupa ce a reusit sa puna in miscare oficialitatile din Targu-Jiu, pentru salvarea monumentelor brancusiene si amenajarea muzeului etnografic, Doamna Sanda Tatarascu-Negroponte, aceasta femeie miniona si distinsa, a incercat sa reintre in posesia proprietatilor familiei. Cand a fost vorba de o cladire din Bucuresti, s-a luptat, la propriu, cu un anume Tender, si a castigat; ai ei au lasat ceva in urma lor. Ce lasa nomenclaturistii si odraslele lor? Amintiri de doua parale...

Valentin HOSSU-LONGIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=215709&data=2007-02-10