< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - sambata, 27 ianuarie 2007

Stiri pe scurt

Masuri anti-aviara

Romania restrictioneaza livrarile ungare de carne de pasare provenite dintr-o zona de 10 km in jurul focarului de gripa aviara, importurile din celelalte zone ale tarii fiind in continuare permise, a declarat presedintele Autoritatii Veterinare, Marian Avram, informeaza Mediafax. "Livrarile de pasari vii, carne de pasare si produse din carne de pasare dintr-o raza de10 km de la focarul de gripa aviara din sud-estul Ungariei vor fi restrictionate. Firmele din restul teritoriului Ungariei vor putea livra pe piata romaneasca produse avicole", a spus Avram. Decizia a fost luata in cadrul unui comitet permanet al Uniunii Europene, reunit ieri pentru a discuta situtia gripei aviare din Ungaria. Autoritatile din Ungaria au anuntat in aceasta saptamana ca au depistat virusul gripei aviare la o crescatorie de gaste situata in sud-estul tarii. (L.M.)

PIB-ul spre 100 miliarde de euro

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, calculat pe baza realizarilor din primele 11 luni ale anului trecut, a urcat cu 8%, la 341,5 miliarde de lei (96,9 miliarde de euro), potrivit Comisiei Nationale de Prognoza. Pentru anul viitor, Comisia anticipeaza o valoare nominala a PIB de 399,8 miliarde de lei (112,7 miliarde de euro), in crestere fata de nivelul de 384,6 miliarde de lei anuntat in prognoza de toamna. Institutul National de Statistica a estimat, in 2006, ca avansul economic aferent anului trecut va fi cuprins intre 7,3% si 8,3%, avand in vedere rezultatele la noua luni, de 7,8%, la care este aplicata o abatere de plus/minus 0,5%. (G.R.P.)

Petrom ieftineste benzina

Petrom va reduce, de astazi, preturile carburantilor vanduti in reteaua proprie de benzinarii cu trei bani (0,03 lei) pe litru, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale. Astfel, benzina ECO Premium va costa 3,06 lei pe litru, iar benzina premium 95 fara plumb va avea un pret de 3,04 lei pe litru. Totodata, benzina Top premium 99 va putea fi achizitionata la un pret de 3,36 lei pe litru, iar motorinele Top Nordic Diesel si Euro Diesel 4 vor costa 3,03 lei pe litru, respectiv 2,99 lei pe litru. Politica de preturi a Petrom, adoptata la inceputul anului 2005, tine seama de evolutiile internationale ale pretului produselor petroliere, dar si de contextul

pietei interne. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=214881&data=2007-01-27