< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 24 ianuarie 2007

Stiri pe scurt

Chinezoaicele pachet acasa

Aproape 100 de muncitoare chinezoaice de la fabrica de confectii din Bacau, unde angajatele l-au agresat pe director, asteptau, ieri, cu bagajele facute, sa plece spre Ambasada Chinei din Bucuresti, dupa ce conducerea societatii le-a reziliat contractele de munca. Duminica, angajatele din China l-au atacat cu furculite, cutite si linguri pe directorul general al societatii, Sorin Nicolescu, cerandu-i salarii mai mari. Ieri, conducerea fabricii de confectii a reziliat contractele cu cele 280 de angajate care au protestat in acest mod si a decis sa le trimita in China. "Pierd 70.000 de euro pe zi la contracte, 17.000 de euro pe zi masa si cazarea angajatelor, 7 milioane de euro la un contract cu o firma din Italia si 10 milioane de euro daune pe care trebuie sa le platesc unor firme pentru neonorarea contractelor. Deja am contract cu alta firma care va trimite aici 1000 de muncitoare, din care primele trei sute vor ajunge in Romania la mijlocul lui februarie", a declarat Nicolescu. (C.P.)

Salvarea pe butuci

Angajatii mai multor servicii de ambulanta din tara au protestat ieri si amenintat cu greva generala, cerand anularea unui ordin de ministru din cauza caruia nu mai pot fi folosite autoturismele vechi, care asigurau urgentele de gradul 2 si 3, chiar daca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a promis ca vor fi decontate serviciile prestate cu aceste masini. "Daca pana saptamana viitoare nu vine modificarea, putem recurge si la greva generala", a precizat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor "Ambulanta", Tudor Damian. "Trebuie sa avem pe ce munci, iar daca deocamdata nu ni se da pe ce sa muncim, macar sa fim lasati sa muncim in continuare pe ce avem. Nu numai noi vom suferi, ci in primul rand populatia, care nu este lamurita clar ca nu seviciul de ambulanta este de vina ca nu se ajunge la timp la solicitari, ci de vina este sistemul. Nu avem mijloacele materiale si umane necesare ca sa asiguram la standarde europene asistenta medicala de urgenta", a explicat una dintre angajatele participante la protestul organizat, la pranz, la sediul Serviciului de Ambulanta al Municipului Bucuresti. (C.P.)

Tomberoane pentru televizoare

Dupa ce anul trecut au amenajat mai multe puncte de colectare selectiva a deseurilor reciclabile si cate unul pentru electrice, primariile sectoarelor bucurestene vor inmulti numarul amplasamentelor destinate acestor tipuri de deseuri, asa cum prevad normele europene. Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, anunta ca primul punct pentru colectarea deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice se afla in incinta Rosal, din str. Dudesti-Pantelimon nr. 2-4-6. In acest an se vor amenaja inca doua amplasamente in zonele Bd.Nicolae Grigorescu - Drumul Lunca Dochiei si Str. Rasinari - Sr. Calistrat Hogas. Totodata, se va realiza in colaborare cu SC Rosal Grup SRL si o statie de reciclare a deseurilor. Pe raza Sectorului 3, in conformitate cu prevederile HG nr. 621/2005, sunt amenajate 9 puncte de colectare selectiva a deseurilor reciclabile.

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, va adauga si el un nou spatiu celui deja existent in strada Chiristigiilor a carui deschidere a avut loc in luna februarie a anului trecut de catre SC Supercom SA. "Cel de-al doilea centru va fi amenajat pe un teren de 500 mp din Str. Baicului nr. 69, unde vom pune la dispozitia populatiei conditii moderne pentru predarea selectiva a deseurilor electrice si electronice, in vederea protejarii mediului inconjurator. De asemenea, Primaria Sectorului 2 va organiza o licitatie publica pentru desemnarea societatii comerciale specializate in reciclarea si valorificarea deseurilor colectate", ne-a declarat Ontanu.

(Magda SEVERIN)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=214685&data=2007-01-24