< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 17 ianuarie 2007

Stiri pe scurt

Legea alegerilor pentru PE, promulgata

Presedintele Traian Basescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Legea prevede ca europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente, iar mandatul lor va fi de 5 ani. Pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in PE va fi constituita o singura circumscriptie electorala, pragul electoral va fi de 5%, listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori, iar candidatul independent va putea participa individual la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori. Proiectul de lege a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor - forul decizional in acest caz - l-a adoptat. Alegerile pentru Parlamentul European ar urma sa aiba loc, conform planurilor partidelor parlamentare, in 13 mai 2007. (O.B.)

Intalnire Prodi-Tariceanu

Premierii Romano Prodi si Calin Popescu-Tariceanu si-au exprimat convingerea ieri, dupa o serie de discutii la Palatul Victoria, ca, in curand, se va inregistra o diminuare a migratiei romanilor pe piata muncii din Italia. "Nu este in interesul nimanui ca procesul de migratie sa nu fie controlat. Sunt insa fenomene tranzitorii si este clar ca procesul migrator se diminueaza atunci cand un stat intra in UE, iar situatia din tara de origine se imbunatateste", a spus premierul italian. In acest context, autoritatile romane si italiene vor colabora pentru a preveni actiunile ilegale comise de unii cetateni romani prezenti in Italia si isi vor armoniza pozitiile in cadrul UE, a precizat Tariceanu. Cei doi premieri au mai discutat despre perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, dar si despre implicarea firmelor italiene in lucrarile la oleoductul Constanta-Trieste si la unitatile 3 si 4 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda. Tariceanu si Prodi au semnat o Declaratie politica vizand prioritatile parteneriatului strategic dintre cele doua state. Premierul italian a avut o intrevedere si cu presedintele Traian Basescu. (A.H.)

PSD conditioneaza prezenta la Guvern

Reprezentantii partidelor parlamentare sunt asteptati astazi la Palatul Victoria, la invitatia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, pentru a discuta despre strategia post-aderare. Dezbaterea a fost prefatata de o discutie in cadrul Aliantei, ai carei lideri s-au intalnit luni. PSD a conditionat prezenta la consultari de primirea unui document care sa constituie o baza de discutii. Anuntul a fost facut de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a apreciat ca documentul trimis de primul-ministru la sfarsitul lunii decembrie este "incomplet, superficial si facut in pripa". "Vom participa la discutiile de la Palatul Victoria numai daca vom primi o confirmare de la primul-ministru ca exista un document pe a carui baza sa discutam. Este un mister daca maine (astazi. n.red.) vom discuta o strategie a Guvernului sau vom avea o prezentare de strategii ale partidelor politice. Noi mergem la aceasta intalnire numai in conditiile in care avem o dezbatere despre strategia Guvernului si sa stabilim regula jocului, nu este vorba despre un concurs de frumusete", a sustinut Geoana. (R.A.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=214312&data=2007-01-17