< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - luni, 20 martie 2006

Inca o dovada pentru sanctificarea lui Ioan Paul al II-lea

Biserica Catolica strange dovezi despre miracolele infaptuite de Ioan Paul al II-lea, in vederea sanctificarii fostului Papa, decedat in luna aprilie a anului trecut, transmite Reuters. Monseniorul Slawomir Oder a deschis, anul trecut, una dintre numeroasele scrisori pe care le primeste de la oamenii care cred ca Papa Ioan Paul al II-lea ar trebui declarat sfant. In aceasta scrisoare, o calugarita din Franta spunea ca suferea de o forma precoce a bolii Parkinson, dar ca simptomele au disparut dupa ce s-a rugat la Ioan Paul timp de noua zile. "Scrisoarea era foarte simpla si delicata, nu triumfala", spune Oder, in timp ce Vaticanul se pregateste sa-l comemoreze pe Ioan Paul pe 2 aprilie. "Modul in care descria ceea ce se intamplase era umil, nu revendicator. Nu a spus ca a fost vindecata printr-un miracol".

Oder, care are 46 de ani si se ocupa de promovarea sanctificarii Papei pentru dioceza din Roma, a fost in Franta pentru a se intalni cu calugarita si pentru a vorbi cu medicii ei. "Sunt incurajat in acest demers pentru ca, din fisele medicale, nu am gasit pana acum nici o explicatie umana", a spus el. Investigatiile realizate de doctori si Biserica Catolica nu au gasit o explicatie rationala, insa cercetatorii vor demara o investigatie mai amanuntita a vindecarii miraculoase. Ioan Paul a suferit si el de boala Parkinson in ultima perioada a vietii. El tremura puternic si nu putea sa pronunte cuvintele sau sa isi controleze muschii faciali. La sfarsit, gatul sau era atat de bolnav, incat avea nevoie de intubare pentru a respira si a manca.

Calugarita franceza, a carei identitate nu a fost dezvaluita de Oder, a muncit pentru a ajuta tinerele mame necasatorite sa isi creasca copiii in loc sa faca avorturi. "Vad acest lucru ca pe un semn al creativitatii lui Dumnezeu, pentru ca sunt doua aspecte care sunt legate in mod special de Ioan Paul. In primul rand, ea avea aceeasi boala de care a suferit si Papa in ultimii sai ani de viata. In al doilea rand, ea era dedicata ajutarii vietii in cele mai timpurii faze, si noi toti stim cat de draga ii era lui Ioan Paul apararea vietii din momentul conceperii", a spus el. Multi catolici sunt convinsi de sfintenia lui Paul, iar multimile au cantat la inmormantarea sa "Santo Subito" ("Sanctificati-l acum"). Oder, care are datoria de a compila aceste dovezi intr-un dosar destinat Vaticanului, a primit peste 3000 de email-uri sau scrisori de pe toate continentele, majoritatea oamenilor spunand ca au fost ajutati dupa ce s-au rugat la Papa. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=196058&data=2006-03-20