< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 18 august 2005

Stiri pe scurt

Guru refuzat de suedezi

Cererea de azil politic a liderului Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru a fost respinsa, in urma cu trei zile, de Oficiul suedez pentru migratie. Decizia autoritatilor poate fi atacata de aparatorii lui Gregorian Bivolaru in termen de trei saptamani, iar o eventuala contestatie a deciziei va fi analizata de Curtea Suprema din Stockholm. Potrivit lui Oskar Ekblad, expert al Oficiului suedez pentru migratie, odata respinsa solicitarea de rezidenta, solicitantul trebuie sa paraseasca tara. Pe de alta parte, judecatorii suedezi nu au luat inca o decizie cu privire la cererea de extradare a lui Bivolaru. (M.V.R.)

Exercitiu turco-roman

Militari din Brigada 34 Infanterie Usoara si din Brigada de Comando din Kaiseri, Turcia participa, simultan in Romania si in Turcia, la un exercitiu bilateral de comando si parasutare. Exercitiul, care se va incheia pe data de 23 august, are ca obiective principale antrenarea si verificarea militarilor pentru desfasurarea unor actiuni complexe de contracarare a unor amenintari la adresa sigurantei si securitatii, precum si prezentarea unor aspecte specifice de lupta impotriva terorismului. Maine, in zona localitatii Rasnov, va fi prezentat exercitiul tactic "Blue Eagle". (D.D.)

Vasile Blaga nemultumit

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, este nemultumit de activitatea desfasurata de Directia Pasapoarte, deoarece munca nu este bine coordonata. Vasile Blaga a spus ca va lua o serie de masuri organizatorice, inclusiv la comanda Directiei Pasapoarte. "Nu pot sa lucrez cu un om care se declara bolnav de trei luni de cand a auzit ca vreau sa il schimb", a explicat ministrul de Interne. El a anuntat ca doreste sa recupereze vechiul sediu al Senatului din Strada Ministerului, care a fost proprietatea institutiei pe care o conduce inca din perioada interbelica, intentionand sa mute MAI in aceasta cladire. "Dorim sa promovam o hotarare de guvern prin care ne luam sediul inapoi", a precizat Blaga, citat de Rompres, mentionand ca imobilul in care se afla actualul sediu al MAI necesita consolidari serioase, cladirea fiind afectata de cutremurele care au avut loc de-a lungul timpului. (B.C.G.)

Obligatii pentru Politia Rutiera

Politistii Directiei de Politie Rutiera vor fi obligati, potrivit noilor reglementari, sa poarta insigna in piept in momentul intrarii in tura. Astfel, in cazul in care cetatenii sunt nemultumiti de comportamentul acestora, vor putea sa-i identifice dupa numarul insignei si sa-i reclame. De asemenea, politistii nu mai au voie sa stea "la panda" in locuri ascunse in masinile care au radar pe ele. Acestea vor trebui sa fie amplasate in locuri vizibile. De asemenea, le este interzis controlul de rutina. (B.C.G.)

Burlacu reprezinta PNA in CSM

Locul ramas vacant in Consiliul Superior al Magistraturii dupa demiterea procurorului general adjunct al Parchetului National Anticoruptie, Gheorghe Suhan, va fi preluat de Ioan Burlacu (procuror inspector), care a obtinut cinci voturi la alegerile pentru desemnarea ca reprezentant al PNA in Consiliu. In 3 decembrie 2004, la alegerile pentru CSM, fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, a obtinut 77 de voturi, Suhan - 22, iar Burlacu - cinci. In februarie, Amarie a renuntat la postul pe care l-a obtinut in CSM, locul sau fiind preluat de adjunctul sau, Gheorghe Suhan, care a fost insa schimbat din functie recent de catre ministrul Justitiei. (B.C.G.)

Concurs la Vama

Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a precizat ca 89 de posturi vacante din sistemul vamal urmeaza sa fie scoase la concurs. Anuntul ANV survine la aproximativ o saptamana de la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind numirea "pe baze clientelare la sefia vamilor". Astfel, Autoritatea Nationala a Vamilor a anuntat ieri ca a obtinut avizele necesare de la Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala a Functionarilor Publici in vederea scoaterii la concurs a 89 de posturi vacante de directori si directori adjuncti ai directiilor regionale vamale, precum si de sefi si sefi adjuncti ai birourilor vamale. Concursurile se vor desfasura in perioada 12-30 septembrie. (G.T.)

Revolta la Bals

Drumul National 20 a fost blocat ieri dimineata cu busteni de aproximativ 140 de persoane care protesteaza fata de faptul ca nu au fost pusi in posesia pamanturilor primite mostenire si fata de faptul ca primesc prea putini bani de pe pamanturile date in arenda societatii viticole Cotnari SA. Cel care conduce "rascoala" este Alecu Chitaru, un controversat om de afaceri din zona. Din cauza blocarii drumului care leaga orasul Targu Frumos de comuna Cotnari, jandarmii au deviat circulatia autovehiculelor de mare si mic tonaj pe o ulita din sat. De asemenea, cei care circula din judetul Iasi, pe drumul european 85, spre Botosani trebuie sa ocoleasca 40 de kilometri, prin Municipiul Pascani. Situatia este departe de a fi rezolvata, subprefectul judetului Iasi, Florin Ungureanu, declarand ca, desi in localitatea Bals au fost dislocate efective de politisti si jandarmi, nu se poate actiona in forta deoarece printre cele 140 de persoane iesite in strada se afla femei, copii si batrani. Acesta a mai spus ca au fost emise mai multe mandate de urmarire penala impotriva unora dintre participantii revoltei de la Bals. (Rompres)

Posturi libere la Parchete

Ministerul Justitiei a deschis selectia pentru posturile de conducere vacante din cadrul Parchetului National Anticoruptie si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. La PNA sunt vacante doua functii de procuror general adjunct, una de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, una de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei si una de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari. Totodata, la Parchetul instantei supreme este vacant un post de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si unul de procuror sef adjunct al aceleiasi directii. Ministerul de Justitie initiaza un proces de selectie deschis tuturor procurorilor si judecatorilor care indeplinesc unele conditii. Astfel, acestia trebuie sa aiba cel putin zece ani vechime in functia de judecator sau procuror si experienta in domeniul combaterii coruptiei sau a criminalitatii organizate. Candidatii trebuie sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea. Ei trebuie sa nu fie lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. (B.C.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=182983&data=2005-08-18